ALBEROBELLO – Trulli, casutele tuguiate de pe taramul povestilor cu cavaleri

landscape-food-and-trulli-1-week-in-puglia-the-valle-d-itria-and-matera
Avand drum spre Bari ne-am abatut pentru o zi in Alberobello, unde auzisem ca exista aceste locuinte superbe si unice numite Trulli. Am avut si norocul sa fim insotiti in aceasta incursiune de un localnic astfel incat plimbarea a fost presarata cu explicatii pe care altfel nu le-am fi gasit prea usor. Am intrat in localitate si am parcat in centrul istoric, zona fara trulli, iar de acolo am pronit pe jos catre adevarata zona turistica a orasului, zona cea alba si scaldata de soare. Ce sunt de fapt trulli? Explicatiile au inceput!
2011-08-18 16.40.24
Trulli sunt case antice construite din pietre adunate de pe campurile din imprejurimi, puse una peste alta sub forma de con tuguiat la varf, nefiind lipite intre ele cu nimic, nici un fel de liant. Ulterior acestea sunt vopsite in alb pentru a reflecta lumina soarelui si a disipa caldura. Aceste locuinte sunt construite numai de maestrul trullaro care stie exact cum se construiesc pentru a nu se prabusi. Partea cea mai interesanta abia acum incepe: maestrul trullaro construieste aceste trulli punand pietrele una peste alta sub o anumita inclinatie, astfel incat acestea stau fixe fara lianti intre ele. Dar de ce le face asa? 1266749463
Ei bine din motive de TAXE!!! Secretul mesterului consta in Piatra Cheie. Aceasta piatra, daca este scoasa de la locul ei, face ca toata casa sa se prabuseasca intr-o clipa. Doar mesterul trullaro si proprietarul locuintei stiu care este piatra cheie. Pe vremea cand au aparut acesti trulli, regele de Napoli cerea taxe uriase de la supusii sai. El trimetea calareti si trupe pentru a aduna taxele. In momentul cand erau vazuti ca se apropie, oamenii trageau de piatra cheie si casa se parabusea gramada. Astfel, cand soldatii adunatori de taxe ajungeau la ei si le cereau sa plateasca, oamenii raspundeau: pentru ce? Eu nu am o casa… unde vedeti voi o casa??!!
 trullo_alberobello
In afara de asta, daca comunitatea decidea ca o persoana este nedorita, trageau de piatra cheie, prabuseau acel trullo si alungau persoana respectiva din zona.
Trulli au un mare avantaj, ei pastreaza racoarea pe timp de vara si caldura pe timp de iarna.

Zona respectiva a apartinut cavalerilor de Malta si prin urmare acesti trulli sunt acoperiti de tot felul de semne cabalistice, misterioase, al caror scop, se zice ca ar fi, protectia casei respective. Totusi fiecare trullo are un alt semn distinctiv asa ca explicatia cu protectia casei nu prea se sustine.
(2) Trulli di Alberobello
Azi zona este de mare interes turistic, toata partea unde sunt trulli este un mare targ de suveniruri si prostioare pentru vizitatori, dar are un farmec deosebit. Stradute inguste si trulli albi acoperiti cu semnele ciudate, vanticelul racoros care il intalnesti numai in acea zona, racoarea pe care o simti cand intri in trulli sa cumperi te miri ce… toate astea mi-au ramas adanc intiparite in suflet si imi doresc sa mai ajung macar o data in acel loc magic!
Am vazut un anunt pe o straduta cum ca se si inchiriaza in regim hotelier astfel de trulli, ar fi o experienta interesanta!
Recomand zona pentru toti cei care aveti o zi la dispozitie in zona Bari, merita din plin, este unica in lume si are o frumusete si un mister aparte.
Iata si un filmulet de prezentare a zonei:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *