Angkor Thom – “Marele Oras”

Un alt sit arheologic pe care l-am vizitat in cadrul complexului Angkor Wat este Angkor Thom.  Construit de regele khmer Jayavarman VII, orasul acopera o suprafata de 9 km patrati si cuprinde in interiorul sau mai multe puncte de atractie si temple printre care si magnificul Bayon (preferatul meu despre care va voi povesti in alt articol). Orasul a fost gandit sa devina capitala regatului si intr-o insctiptie este chiar mentionat regele ca mire si orasul ca mireasa lui. Regele de la Ayutthaya (Thailanda de azi)– vezi aici articolul- a venit cu armata mare si a distrus acest oras. Din acest motiv capitala a fost mutata la Phnom Penh unde este si azi. Orasul a adapostit 80.000-150.000 de locuitori iar un calator al timpurilor l-a descris ca fiind ATLANTIDA.

DSC09800 DSC09752

La fel ca toate templele din complex, si acesta are o curta patrata inconjurata cu ziduri, urmata de o alta curte patrata unde se aflau locuintele si inconjurata si ea cu ziduri mai inalte. Exista 4 intrari pe fiecare dintre cele 4 laturi ale zidurilor.

DSC09754DSC09773DSC09745 DSC09747

Poarta pe unde am patruns noi este fantastica. Se traverseaza un pod de piatra decorat cu statui ale unor personaje mitologice care calaresc o cobra gigantica. Cobra este simbolul zeului Shiva si reprezinta unul dintre animalele primordiale protectoare ale orasului. Poarta este enorma si sculptata de sus pana jos cu tot felul de scene din viata regatului. Am urcat pe deal pe langa poarta pentru a o studia in amanunt si puteti sa vedeti si voi aceasta operatiune pe film.

DSC09872 DSC09870

DSC09864 DSC09776

Intrarea in oras am facut-o prin TERASA ELEFANTILOR, o capodopera arhitectonica. De la aceasta terasa porneste un alt pod de piatra care te poarta in cadirea principala. Totul la Angkor e decorat si pe dinafara si pe dinauntru cu elaborate sculpturi in piatra, atat de delicate si de detaliate incat ti-ar lua ani ca sa le studiezi pe toate in parte. in cladirea principala se urca pe o scara abrupta din lemn si se patrunde intr-o serie de culoare si incaperi care au chiar si o curte interioara la inaltime. In mijlocul curtii se afla alte turnuri inalte pe unde accesul a fost interzis. Totul este impresionant, va las in compania filmului si va astept la urmatorul templu.

DSC09783 DSC09795

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *