Asclepios, scoala de medicina si raul tamaduitor PANAX

Candva, in vremuri nu atat de indepartate precum am fi inclinati sa credem, pe meleagurile noastre de legenda calcau nestingheriti zei si muritori la un loc. Natura era generoasa cu toti iar ei se dedau la orice fel de placere, doar pentru a se bucura cat mai mult de coltul minunat de lume ce li se oferea cu generozitate.

Asa se face ca marele zeu Apollo se indragosteste de o muritoare frumoasa precum luna de pe cer pe nume Coronis (hmmm…). Dragostea lor face ca frumoasa Coronis sa ramana grea dar in acelasi timp sa se si indragosteasca de un muritor asemeni ei pe nume Ischys. Lui Apollo cel nemuritor nu ii cade bine relatia celor doi asa ca roaga pe sora lui, Artemis, sa o ucida pe Coronis. Artemis decide sa o arda de vie pe un rug funerar pe Coronis cea insarcinata. Privind la frumoasa Coronis cum arde, Apollo decide sa isi salveze pruncul nenascut asa ca efectueaza prima operatie cezariana cunoscuta in istoria planetei si scoate din pantecele femeii pruncul pe care il incredinteaza spre crestere si educatie inteleptului centaur Chiron (acelasi care a educat multi eroi ai antchitatii). Pruncul numit Asclepios (sau Esculap) avea calitati native de medic si alchimist asa ca sorbea cu sete din invataturile maestrului sau centaur devenind pe zi ce trecea tot mai priceput in arta medicinei, a magiei si a vindecarii. Pe langa arta chirurgiei inteleptul centaur l-a introdus in misterele incantatiilor vindecatoare, in lumea plantelor medicinale si a substantelor afrodisiace. Zeita intelepciunii, Atena, prinse drag de micul Asclepios si tare ii placea inteligenta lui nativa asa ca intr-o buna zi ii facu un cadou mai neobisnuit: o sticluta cu sangele unei Gorgone.  Gorgonele erau creaturi cu serpi in plete, aripi si gheare din bronz si priviri care impietreau orice muritor dintr-o clipire. Sangele din partea stanga a trupului unei Gorgone putea ucide orice muritor dar sangele din partea dreapta putea sa aduca inapoi mortii din lumea lui Hades.

DSC01486 DSC01533

Crestea micul Asclepios si devenea din ce in ce mai priceput in tainele vindecarii asa ca a inceput sa umble prin lume si sa ajute muritorii sa se vindece de orice boala. Pentru a putea strabate distante lungi si a ajunge la toti cei care aveau nevoie de ajutorul sau, Asclepios se sprijinea intr-un baston. Intr-o buna zi el a vindecat un sarpe ranit intalnit pe drum. Sarpele i-a dezvaluit secretul veninului sau drept multumire pentru ajutorul dat. Simbolul international al medicinei pana in ziua de astazi este bastonul lui Asclepios pe care se incolaceste un sarpe, veninul sarpelui fiind la vremea respectiva cel mai greu de anihilat dar si un medicament puternic in anumite cantitati dezvaluite de catre sarpe numai lui Asclepios.

Asclepios se indragosteste de frumoasa zeita Epione cu care are 9 copii, 5 fete si 4 baieti. Cele 5 fete i-au calcat pe urme sorbind invataturile tatalui lor dar nici baietii nu s-au lasat mai prejos. Numele lor este:

  • Panaceea – zeita medicinei
  • Hygeia – zeita sanatatii
  • Iaso – zeita recuperarii
  • Aceso – zeita procesului de vindecare
  • Aglaea – zeita splendorii

Fii au fost si ei medici cunoscuti iar numele lor era: Machaon, Podalirius (ambii cunoscuti pentru participarea la razboiul Troian de partea grecilor), Telesphorus si Aratus.

DSC01566 DSC01513

Se spune ca de mai multe ori Asclepios a folosit sangele Gorgonei pentru a aduce inapoi la viata pe unii muritori, fapta deloc pe placul zeului tenebrelor Hades care s-a plans marelui Zeus. Intr-o zi Zeus a plecat urechea la plangerea lui Hades si l-a traznit cu un fulger pe Asclepios pentru a demonsta muritorilor ca exista punti de netrecut pentru ei. Apollo s-a razbunat ucigand toti ciclopii lui Zeus si obligandu-l pe acesta sa il puna pe Asclepios pe bolta cereasca de unde ne vegheaza si azi sub semnul constelatiei Ophiuchus (cel care tine sarpele in mana).

Asclepios, frumoasa lui sotie si marea lor familie s-au stabilit pentru ceva vreme pe malurile unui rau care izvora din pantecul mamei Gheea, din creierul marelui munte cu lacuri magice, avand calitati vindecatoare incredibile. Pe malurile acestui rau despre care se afirma ca putea vindeca orice boala, au intemeiat o mare si celebra scoala de medicina. Raul a fost botezat PANAX (azi numele s-a transfrmat in Panega), cel care vindeca tot si avea apa albastra si stralucitoare precum cerul care se oglindea in el. Astfel de locuri unde se faceau vindecari si existau puternice scoli de medicina se numeau in antichitate Asclepeion si atrageau multimile in cautarea sanatatii. Chiar marele Hypocrate a studiat medicina la Asclepeionul din insula Kos.

DSC01565 DSC01519

Pe parcursul povestii mele v-ati intalnit cu fotografii minunate si sunt sigura ca va intrebati ce legatura este intre fotografii si poveste nu-i asa?! Ei bine aflati ca acest rau minunat cu calitati vindecatoare exista si in ziua de azi si nu e departe de Romania! Traim vremuri de rastriste asa ca e bine sa stiti despre minunea pe care o puteti vizita la vecinii bulgari cu care impartim istoria, strabunii si locurile de legenda. Locul se numeste “Geoparcul Iskar-Panega”, se afla la intersectia raurilor Panax (Panega) si Oescus (Iskar, in limba dacilor=apa), iar traseul parcurs pe jos este incredibil de frumos. La inceput trebuie sa coborati pe o scara destul de abrupta printre megaliti cu infatisari antropomorfe care pazesc parcul cu strasnicie. Odata ajunsi la baza scarii veti descoperi un traseu usor si incredibil de pitoresc amenajat cu mare drag de natura de vecinii nostri, cu podete care trec pe deasupra apelor albastre ale raului, lipite de stancile drepte si inalte, cu stanci din care ochi de pestera te privesc curios, cu mii de libelule albastre care zboara in vegetatia raului. O pestera intunecoasa si misterioasa veti putea vizita daca aveti lanterne. Aici se spune ca a fost descoperit primul Homo Sapiens care a umblat pe planeta noastra!!   Veti trai o aventura de poveste, va veti incarca cu energie buna si veti putea sa atingeti apa miraculoasa langa pe care candva se afla una dintre cele mai faimoase scoli de medicina ale antichitatii.

Daca vrei sa ajungi aici stai cu ochii pe agentia de turism VIKINGUL SALTARET(click aici) care organizeaza ture in zona.

Daca vrei sa vezi cum arata o astfel de excursie CLICK AICI si vei vedea filmul aventurii Vikingilor Saltareti pe meleaguri legendare.

Mai exista si o alta surpriza in zona dar despre ea va voi povesti in urmatorul articol VEZI AICI

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *