AYUTTHAYA – cel mai frumos complex de temple din Thailanda

Ayutthaya a fost fondat in 1350 si a devenit cea de-a doua capitala a Siamului dupa Sukhothai. Localizat la distanta perfecta intre China, India si Malaezia, Ayutthaya de devenit capitala comerciala a Asiei si chiar a intregii lumi. Pe la 1700 aici locuiau oficial peste 1.000.000 de persoane si tranzitau alte mii de negustori si cumparatori. Negustorii veniti din Europa declarau ca acesta este cel mai frumos oras vazut de ei vreodata.  Japonezi, potughezi, francezi, arabi, chinezi, olandezi si indieni toti reuseau sa vanda si sa cumpere aici cele mai bune marfuri si sa faca din acest oras unul dintre cele mai bogate din lume. Toate au fost minunate pana cand, la 1676, Burma a atacat orasul si l-a devastat trecandu-l prin foc si sabie. Soldatii Burmei au taiat capul statuilor din piatra si au jefuit aurul ce impodobea templele. Totusi, Ayutthaya a ramas impresionant chiar si in zilele noastre. Pe mine m-a cucerit total.

De la Bangkok pana la Ayutthaya faci cam 2 ore cu masina. Noi am avut excursie organizata cu autocar, de agentia prin care am calatorit, Vikingul Saltaret.

DSC00242 DSC00245

DSC00250 DSC00261

Complexul este urias, are cam 15 km patrati. Daca nu ai nimic organizat, pentru a te deplasa de la un templu la altul ai nevoie fie de tuk-tuk pe care il poti inchiria cam cu 500 baht 3 ore, fie de biciclete inchiriate, fie de un elefant, fie de un taxi. Cei care mergeau pe elefant nu am idee cat de mult erau plimbati dar faceau deliciul turistilor si al fotografilor. Cred totusi ca nu mergeau prea departe deci nu erau dusi la toate templele.

Care ar fi cele mai importante obiective de atins cand ajungi la Ayutthaya? Am sa le enumar aici si am sa le descriu, dar daca ti-e greu sa ajungi acolo, am pentru tine si un film care te va ajuta sa le vizitezi virtual alaturi de mine. Pentru a vizita complexul trebuie sa cumperi bilet de intrare aproximativ 60 baht.

  • Marele templu Wat Yai Chaya Mongkol – se poate vizita in interior, se urca pe scari si se ajunge la un put adanc in care oamenii arunca bani. Templul este strajuit de o statuie gigantica a lui Buddha, statuie imbracata in matase galbena-portocalie. Undeva in fata acestui templu stravechi se afla un templu mai mic unde se desfasoara ample ceremonii la care am avut ocazia sa asistam (vezi filmul). Tot aici se afla siruri lungi de statui imbracate in matase galbena-portocalie dar si un Buddha culcat si aoperit cu matase de talpile caruia oamenii lipesc monede. Din cate am observat matasea se cumpara de la calugari si cineva se urca pe statuie si o imbraca. Apoi o dezbraca si pune matase de la alt credincios si tot asa. Nu stiu ce se intampla cu matasea ramasa…probabil este ravanduta.

DSC00328 DSC00331 DSC00345 DSC00363

DSC00377 DSC00376

  • Wat Maha That, cel mai interesant grup de pagode, unele dintre ele adapostesc cenusa unor regi. Aici trebuie neparat sa ajungi pentru a vedea capul lui Buddha prins intre radacinile unui copac sfant. Candva capul era atasat la o statuie (normal !) dar a fost taiat de invadatori si a cazut pe jos. Radacinile l-au ridicat si l-au prins intre ele iar azi este unul din simbolurile de la Ayutthaya

DSC00272 DSC00307

  • Viharn Phra Mongkol Bophit – o copie a lui Grand Palace, loc ce gzduieste una dintre cele mai mari statui ale lui Buddha, cea mai mare din Thailanda.
  • Wat Lokayasutharam- in acest loc se afla o enorma statuie a lui Buddha culcat (vezi pe film). El pare separat de temple fiind pe un soi de camp langa sosea. Este foarte venerat, o multime de credinciosi aprindeau betisoare parfumate, lasau ghirlande de flori albe sau aduceau boboci de lotus. Statuia are 37 m lungime si 8 m inaltime asta ca sa va dati seama ce impunatoare este.

DSC00328 DSC00312 DSC00320  DSC00384

  • Wat Phra if Sanphet- o mare de stupe, unele dintre ele continand cenusa a 3 regi ai Siamului. Acest complex a fost ridicat pe locul unde se afla candva palatul regal
  • Wat Ratchaburana – ei aici am ramas uimita sa descopar 2 stupe care seamana perfect cu rachetele din zilele noastre. Parca tocmai se pregateau de lansare. Constructiile au forma si dimensiunile rachetelor de azi si chiar au mici cabine din piatra, ciudat nu? In jurul lor o multime de Buddha cu capetele taiate pazind pe cei care vin sau pleaca cu rachetele respective. Legenda spune ca cei doi fii ai regelui Intharachathirat s-au luptat pentru tron, au murit amandoi iar cele doua “rachete” adapostesc cenusa celor 2 printi, exact in locul unde acestia au murit. Al treilea fiu al regelui a construit complexul pentru fratii sai mai mari.

DSC00387 DSC00401 DSC00402 DSC00410

Complexul de temple este enorm. Nu iti ajunge o zi ca sa il strabati pe tot dar locurile enumerate de mine mai sus sunt cele mai frumoase si mai semnificative din complex. Dar daca ajungi la Ayutthaya trebuie sa mergi si la piata plutitoare. Vezi articolul urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *