Benteay Srei – Templul Roz sau Templul Femeilor

Este un templu dedicat zeului Shiva si este construit din piatra roz, unic din acest motiv. El a fost pentru foarte multa vreme ingropat in jungla. Oamenii locului uitasera de el dar stiau ca undeva intre copaci uriasi se afla niste femei deosebit de frumoase sculptate in piatra. A fost meritul francezilor care au ajuns intr-un satuc uitat de lume si au auzit intamplator povestea femeilor din padure. Ei s-au incumetat sa ajunga la constructie si au ramas uimiti de frumusetea locului.

DSC00165 DSC00173

Acest templu este cel mai mic ca si dimensiune si inaltime dar si-a castigat numele de “bijuteria artei khmere”. Benteay Srei este singurul templu care nu a fost construit de un rege ci de niste oameni influenti de la curte numiti Vishnukumara si Yajnavaraha. Si acest templu este sculptat minunat pe toti peretii si pe toate zidurile. Aici vom intalni o sumedenie de dansatoare celestiale Apsara. Nu v-am povestit prea multe despre ele pana acum  deoarece am lasat povestea femeilor pentru templul femeilor. Acum este momentul sa va introduc in lumea magica a acestor dansatoare. Apsara erau fapturi celestiale, zeitati de rang inferior care erau folosite de zeii de rang superior (Shiva, Vishnu, Indra, Ganesh…) pentru a seduce ascetii, muritorii sau alti zei si pentru a-i supune la diferite probe ale loialitatii fata de zeul respectiv. Ele erau deosebit de frumoase si aveau puterea de a fermeca pe oricine. Trebuia sa fii foarte puternic si foarte devotat pentru a putea rezista acestor Apsara. Chiar si pe mine m-au vrajit cu frumusetea lor si cu delicatetea cu care au fost sculptate. Detaliile cele mai marunte sunt vizibile si incredibil redate, parca ar fi vii.

DSC00176 DSC00178

DSC00183 DSC00189

Totul este construit din aceasta piatra roz, chiar si pe jos este piatra roz. In temple accesul este interzis pentru ca in curtea lor si in fata intrarilor exista niste statui incredibile care trebuiesc protejate.

Se poate doar inconjura templul si curtile principale dar totul este vizibil pentru ca este destul de mic.

DSC00198 DSC00199

DSC00176 DSC00200

DSC00175

Un loc fantastic, merita vizitat, vezi filmul

Continuam cu urmatorul templu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *