BOMARZO – primul parc de distractii din lume

SUBSCRIBE LA CANALUL MEU YOUTUBE

Daca vrei sa ajungi si tu in acest loc incredibil, stai cu ochii pe agentia de turism VIKINGUL SALTARET care organizeaza excursii inedite

DSC03823 DSC03825

Ce poti face daca ajungi in Italia in afara de muzeele consacrate? Ceva mai special si mai putin cunoscut de publicul larg, ai putea sa afli intreband localnicii. Asa am procedat si noi. Satui de clasicele minuni romane, tot cautand in stanga si in dreapta am am dat peste cineva care ne-a recomandat acest parc al monstrilor undeva la 105 km de Roma. Nu va speriati, acolo chiar exista autostrazi si in aproximativ ora ajungeti la destinatie. Localitatea cu pricina se numeste BOMARZO si e un mic satuc dragut sub forma de cetate pe un deal. Nu trebuie sa intrati in el, parcul se afla undeva mai in lateral spre Giardino, dar este bine semnalizat si se ajunge usor.

DSC03868 DSC03861

Sa va povestesc despre ce este vorba, principele Orsini isi construieste pentru distractia personala o vila numita Villa delle meraviglie, adica vila minunilor, dotata cu o padure personala si mai multe campuri verzi, delusoare si mult, mult teren liber. Aici decide sa isi distreze, in afara de familie, numerosii prieteni care, bogati fiind, se plictiseau de moarte in general. Il angajeaza pe celebrul arhitect Pirro Ligorio, cel care dupa moartea lui Michelangelo a continuat lucrul la basilica San Pietro, si ii spune sa faca ceva nemaivazut la vremea aceea. Celebrul arhitect isi stoarce creierii vitejeste si construieste in acest fel, primul parc de distractii din lume, inaugurat la 1552.

DSC03860 DSC03855

O sa incerc sa descriu locul cat mai bine pentru voi, padure, aer curat, ciripit de pasarele, sculpturi si statui din piatra acoperite cu muschi verde, foarte vechi si inspaimantatoare si o zi minunata in care veti fi entuziasmati sa patrundeti in guri ale monstrilor, sa ii trageti de dinti, veti fi ametiti in casa cea stramba, veti alerga printre picioarele elefantului care striveste un soldat, ce poate fi mai bine de atat?! Veti uita instantaneu de aerul poluat al Romei, de zgomotul asurzitor al traficului citadin si de imbulzeala turistica a Orasului etern. O plimbare lejera printr-o padure minunata si plina de surprize.

DSC03853 DSC03845

Prin padure exista presarate multe statui gigantice care intruchipeaza personaje mitologice, animale sau monstri de tot felul, sunt mici cascade, pajisti verzi si locuri speciale pentru odihna pe banci antice din piatra minunat sculptata.

DSC03841 DSC03833

Exista si o casa stramba, asa am numit-o eu, din afara pare o casa obisnuita, dar cand intri in ea, podelele si tavanul suntastfel construite incat ametesti si nu stii ce se petrece cu tine,simpatica foc, pana in momentul in care dai cu capul de pereti… !

DSC03843 DSC03842

Sculpturile cele mai frumoase din parc sunt: Pegas, Sirenele, Orcul, balena, ursii, elefantul lui Hannibal, Cerber, Triton, Ceres, Afrodita,Jupiter si multe altele pe care va las sa le descoperiti singuri.

DSC03870 DSC03838
Exista si un mausoleu, iar din varful dealului pe care este plasat se vede perfect orasul medieval Bomarzo pe dealul vecin. In parc exista si un restaurant unde puteti lua masa de pranz. Pretul unui bilet este 10 euro pt adulti si 8 euro pt copii.

Daca aveti drum in zona nu ezitati sa il vizitati.

UPDATE:  LA BOMARZO S-A DESCOPERIT SI O PIRAMIDA FOARTE INTERESANTA. Am ajuns si acolo, puteti citi articolul meu AICI

 DSC03825 DSC03823

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *