Cum iti petreci viata dupa pensionare: 5 sfaturi utile!

Pentru foarte multi oameni, momentul in care isi incheie cariera profesionala si pensionarea dupa o lunga perioada petrecuta in campul muncii echivaleaza cu deprimarea si boala. Aceasta este o viziune total gresita deoarece o persoana obisnuita mai are cel putin 20 de ani de trait din viata, dupa ce iese la pensie, adica un timp suficient de a pleca in excursii pline de aventura, de a-si scrie memoriile, de a incepe o noua relatie si multe alte activitati cel putin interesante.

Chiar daca plecarea de la locul de munca poate fi destul de traumatizanta pentru cei mai multi, serviciul insemnand sa iasa zilnic din casa, sa indeplineasca sarcini sau noi provocari ale vietii, sa aiba obiective precise in fiecare zi, sa contribuie social, adica lucruri care creioneaza un scop, pensionarea poate reprezenta si momentul oportun de a gasi alte activitati si experiente care sa-i motiveze.

Iata cateva idei de activitati dupa pensionare:

2

  • O idee interesanta poate fi alcatuirea unui jurnal personal, in care sa se noteze toate faptele si evenimentele dintr-o zi. Poate fi chiar un tip de jurnal ca cel din perioada adolescentei. In el pot fi notate amintirile, greselile, lectiile trecutului.
  • Sportul nu este bine privit de seniori, cei mai multi spunand ca sunt mult prea batrani pentru a se apuca de alergat sau acuzand diverse dureri reale sau imaginare. Medicii sunt de parere insa ca miscarea fizica este indicata mai ales la o varsta inaintata si recomanda, in acest sens, si ingrijirea corpului dupa fiecare moment sportiv, cu ajutorul cremelor, sapunurilor, gelurilor care nu vor lipsi din trusa varstnicului. Pe SABON.RO se pot gasi propuneri variate de cosmetice, ideale pentru orice varsta. Gama este larga, asa ca poate fi satisfacut pana si cel mai pretentios batran.
  • Multi varstnici se plang ca, odata ajunsi la 65-70 de ani, se trezesc brusc ca nu au nici o activitate, ca sunt bolnavi, ca prietenii au murit sau au plecat departe si ca nu au parte de prezenta unor persoane de aceeasi varsta, cu aceleasi convingeri, principii sau hobby-uri. O idee interesanta este cazarea la un camin de batrani, acolo unde vor gasi parteneri si prieteni. In acest sens BatranetiFericite reprezinta caminul care poate raspunde perfect dorintelor acestora.
  • Participarea la treburile familiei nu poate fi lasata pe planul doi sau uitata definitiv. A iesi la pensie nu inseamna ca ceilalti trebuie sa se ocupe de toate lucrurile sau problemele, ci ca seniorul poate sa-si aduca aportul la viata cotidiana a familiei si sa preia platirea facturilor, sa iasa in parc cu nepoteii, sa-i duca la scoala la prima ora a diminetii, sa gateasca micului dejun sau pranzul.
  • Dupa iesirea la pensie devine foarte usor ca seniorii sa participe la diferite excursii atat in tara, cat si in strainatate. Pot vizita taramuri ale unor civilizatii disparute, orase sau monumente istorice, sa guste mancaruri savuroase sau sa se bucure de soarele unor plaje exotice, iar aceste lucruri le pot face bucurandu-se de diferite programe speciale, care includ reduceri importante.

1

Asadar, pensionarea nu inseamna ca viata tocmai s-a terminat si ca nimic nu o mai poate face interesanta, palpitanta, ci reprezinta momentul perfect pentru o persoana de a face ceea ce ii place si de a se bucura de tot ce se intampla in jurul sau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *