DEMIR BABA TEKE – locul sacru de vindecare al dacilor

Nu va lasati influentati de denumirea cu iz de moschee turceasca si nu ocoliti acest loc pentru ca el este incarcat cu energie blanda si vindecatoare si ne-a fost lasat noua de stramosii geto-daci. Locul se afla in apropiere de mormantul regelui Dromichete, la Isperih.

De indata ce lasam masina intr-o parcare amenajata rustic intr-o padure si patrundem printre cararile codrului atentia ne este atrasa de multimea de zdrente colorate legate prin copaci. Privind cu atentie descoperim tot felul de obiecte de imbracaminte legate in copacii de pe margine scarilor de ciment care coboara. Imi amintesc de alte locuri unde oamenii cu diverse probleme de sanatate considera ca lasand un obiect de imbracaminte, boala si raul se vor indeparta de cel al carui obiect este lasat la acest loc sfant.

DSC02014 DSC02017

Ajungem la un soi de mausoleu mic unde este inmormantat un personaj pe nume Demir Baba considerat sfant in cultul Alevi. Alevismul combina cu succes elemente ale islamismului, crestinismului dar si misticismului. Alevismul propavaduieste dragostea si respectul pentru toate fiintele de pe pamant. In interiorul mausoleului se afla mormantul lui Demir Baba. Un lucru straniu legat de sarcofagul plasat in interiorul mausoleului: el are 4 metri!! Sa fie vorba de un personaj urias, de dimensiuni atipice?!

Pe acoperisul acestui mausoleu au stat impreuna pana in 1927 atat crucea crestina ca si semiluna islamica. Acum mai este doar un bat.

DSC02019 DSC02025

Ceea ce este cu adevarat ciudat la denumirea actuala a locului este ca in traducere ea inseamna Templul Tatalui Fierului – The Temple of the Iron Father. Iarasi gandurile ma poarta catre zeii veniti demult din ceruri cu carele lor de foc, zei care aveau printre ei un fierar priceput, pe Hefaistos….oare aici era locul unde s-a stabilit el sau cei care il venerau?! Si totusi ce legatura sa fi avut el cu medicina?

DSC02035

Dar ceea ce imi atrage atentia este exteriorul. Mausoleul este plasat intr-o curte cu zid din piatra realizat exact ca celebrul murus dacicus adica din bucati enorme de piatra perfect slefuite si suprapuse cu precizie milimetrica si fara lianti. In exterior este pamant in timp ce blocurile de piatra din partea curtii sunt sculptate cu motive solare, cu floarea vietii si multe alte motive apartinand clar culturii dacilor.

DSC02027 DSC02028 DSC02029 DSC02030 DSC02031

Undeva in departare pe un perete de stanca ce se vede in zare, descopar cu ochiul liber coridoare secrete si ferestre sapate la inaltimea muntelui.

DSC02039 DSC02038

Oamenii locului cred in puterea vindecatoare a izvorului de la intrarea in curtea strajuita de murus dacicus si vin sa bea din apa lui limpede ca cristalul. Este clar ca aici era un centru de vindecare al tracilor, un sanctuar, probabil locul unde un adept al scolii Zalmoxiene practica medicina dupa invataturile lasate lui de zeu. Aici se pastreaza si o piatra de sacrificii pe care localnicii vin sa o atinga si sa se vindece. Traditia spune ca trebue executate mau multe ritualuri in momentul ajungerii in acest loc sacru:

  1. inainte de a intra trebuie sa va spalati pe fata de 3 ori cu apa din izvorul nemuritor iar apoi trebuie sa beti putin din ea
  2. pe altarul de libatii din curte trebuie sa va intindeti cu capul mai jos decat picioarele pentru a absorbi energia benefia a locului. Cel care reuseste sa se ridice fara a se folosi de maini, va obtine vindecarea mult dorita
  3. in peretele din partea stanga exista o piatra cu 2 orificii. Aici sunt “ochii vrajitoarei”. De la o distanta de 4-5 metri te fixezi cu degetele intinse, inchizi ochii si incerci sa patrunzi cu degetee in orificii pentru a scoate ochii vrajitoarei si a alunga raul. Cel care reuseste are sufletul pur si orice dorinta i se va indeplini.
  4. la plecare leaga un obiect de imbracaminte in copacii din jur si boala va ramane acolo, nu se va mai intoarce cu tine acasa!

DSC02032

Mergeti sa vedeti acest loc atat de straniu, mergeti sa beti din apa cristalina cu proprietati vindecatoare, mergeti sa atingeti piatra de sacrificii, mergeti sa simtiti sub talpi pamantul stramosilor si sa priviti cu atentie la sculpturile din zid. Va fi o experienta unica si cine stie, poate marii zei va vor oferi vindecarea si pacea pe care o cautati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *