DEMRE – Cine esti tu Mos Craciun?

Cum arata o excursie pe taramul lui Mos Craciun/Mos Nicolae? Vezi filmuletul de mai jos si SUBSCRIBE la canalul meu youtube

A fost odata ca niciodata, pe un taram de legende si mister, o familie crestina, foarte bogata, in sanul careia a rasarit o flore rara, un flacau frumos, curat si destept harazit cu o soarta unica. Flacaul era iubitor de dreptate si de invatatura asa ca a urmat inalte scoli printre care si scoala preoteasca. Despre intelepciunea si harul sau s-a dus vestea peste mari si tari mai ales dupa ce s-a pus de-a curmezisul naturii si a oamenilor si a facut niste lucruri incredibile. Se spune ca odata, pe vremea unei napraznice furtuni, o corabie se lupta cu valurile uriase ce aproape o scufundau. Nicolae a facut o rugaciune si a calmat marea, scapand marinarii de la o moarte sigura. Altadata a salvat de la o moarte nedreapta 3 soldati ce urmau sa fie executati pentru ceva ce nu savarsisera. Altadata s-a impotrivit demonilor ce pusesera stapanire pe un copac batran si chinuiau oamenii din zona taiand cu o secure copacul cu pricina. De la o zi la alta, de la o fapta la alta, puterile ii cresteau dar si faima se ducea tot mai departe in cele 4 zari. Infaptuieste un pelerinaj in Egipt si Palestina si cand revine acasa cumpara titlul de episcop de Myra.

Nicolae, caci asa se numea tanarul nostru, ajunsese atat de faimos incat imparatul roman Diocletian, temandu-se de puterea lui de a crestina oamenii, l-a aruncat in temnita. Din temnita l-a scos insusi Constantin cel Mare dupa ce Nicolae i-a aparut in vis si l-a indemnat sa se converteasca la crestinism pentru a castiga un razboi.

Dar care este povestea care il va face pe Nicolae sa devina cel mai iubit si mai cunoscut personaj al tuturor timpurilor?!

Se spune ca in orasul in care se nascuse si traia Nicolae isi avea casuta necajita o sarmana familie compusa din 3 fete si un tata. Mama fetelor se prapadise iar saracia devenise chinuitoare. Pe vremea aceea pentru a putea sa mariti o fata trebuia sa ii asiguri o zestre, altminteri nimeni nu se uita la ea, dar tatal era atat de sarman ca nu avea nici dupa ce sa bea apa. Intr-o zi hotara sa trimita fetele in alt oras unde, cu siguranta, datorita saraciei, aveau sa fie transformate in prostituate. Nicolae auzi despre hotararea acestui barbat si se decise sa il ajute in secret asa ca, tarziu in noapte, se strecura pana la casuta cea necajita si arunca o punga de galbeni pe fereastra camarutei unde dormeau cele 3 fete. In anul acela barbatul cel sarac reusi sa marite fata cea mare. Dupa ceva vreme Nicolae s-a strecurat din nou noaptea tarziu la casuta necajita. In noaptea respectiva era cam racoare iar fereastra fetelor era inchisa asa ca a aruncat punguta cu galbeni pe prispa. In acel an barbatul a reusit sa marite si fata mijlocie. Iarasi a trecut o vreme pana intr-o noapte tare friguroasa cand Nicolae a hotarat sa se strecoare din nou pana la casuta cea necajita. Taaare mai era frig noaptea aceea. Ferestrele erau inchise si prispa zavorata asa ca Nicolae a trebuit sa astepte cuminte in frig pana ce toata lumea a adormit si focul s-a stins in vatra. Pe cos nu mai iesea nici un firicel de fum asa ca Nicolae a hotarat sa arunce punga cu galbeni pe cosul casei. In fata vetrei cativa ciorapi atarnau la uscat asa ca punga a cazut intr-un ciorap. In acel an omul a reusit sa marite si fata cea mica…

Iata dragii mei unde si cum se naste povestea iubitului nostru Mos Nicolae, generos, aducator de fericire si zambete pe fetele tuturor atat mici cat si mari. Iata cum Mos Nicolae, devenit ulterior Sfantul Nicolae, este odata cu trecerea veacurilor transformat in simbolul rosu si rotofei al Craciunului, al timpului colindelor si darurilor oferite din inima.

Cunoscut sub numele de  Nikolaus  in  Germania,  Sinterklaas  in  Belgia  si Tarile de Jos si Kleeschen in Luxemburg, este o sarbatoare legata de personajul istoric Nicolae din Mira. Santa Claus din lumea anglofona (Mos Craciun in Romania) a apărut prin deformarea cuvantului Sinterklaas. Sarbatoarea lui Mos Craciun a inlocuit-o pe cea a Sfantului Nicolae in numeroase tari, devenind o oportunitate de a face cadouri, iar pentru comercianti una de a-si spori vanzările, si a aparut chiar in tari care nu au o legatura culturala directa cu sfantul Nicolae, precum China.

La DEMRE, in Turcia, pe coasta Lyciei se afla locurile care poarta inca amprenta pasilor Sfantului Nicolae,  patronul marinarilor, al prostituatelor, al negustorilor, al arcașilor, al hoților care regretă, al copiilor, și studenților. Aici se afla ruinele basilicii dedicata Sfantului si construita pe ramasitele unui templu dedicat zeitei Artemis. In imaginile de mai sus puteti vedea coloanele cu capiteluri ionice pe care se sprijinea templul antic. Azi puteti descoperi aici si mormantul despre care se crede ca ar apartine lui Nicolae. Unii pereti mai pastreaza minunate fresce iar podeaua basilicii este minunat decorata cu mozaicuri, unele pastrate de la vechiul templu. O parte din ramasitele Sfantului au fost furate de negustori din Bari si duse in orasul lor. Azi ele se afla la Basilica di San Nicola din Bari. Cealalta parte au fost luate de venetieni si duse in orasul lor din laguna. Se spune ca ramasitele Sfantului Nicolae emana mir considerat a avea puteri supranaturale.

Episcopul de Myra, Nicolae a participat si la celebrul Consiliu de la Nicea in 325, acolo unde capii bisericii au pus cap la cap ce trebuie sa credem si ce nu din scrierile religioase ale epocii. Multe carti au fost date disparute atunci, probabil pentru ca ceea ce scria in ele nu placea participantilor batrani si barbosi de la consiliu. Practic acolo s-a pus cap la cap forma actuala a Bibliei, o forma convenabila conducerii bisericii crestine. Legat de participarea la acest Consiliu Nicolae este protagonistul unui alt incident celebru. Se spune ca un alt participant (ulterior declarat eretic) pe nume Arius, sustinea sus si tare ca Isus este doar un profet si nu fiul lui Dumnezeu. Nicolae, enervat de afirmatiile acestuia, se ridica si ii arde acestuia cateva toiege pe spinare. Iata de unde vine denumirea de “Sfantul Nicolae” atribuita betelor cu care erau altoiti copiii rai si neascultatori pe vremuri. Iata de ce Ion Creanga in celebrele sale “Amintiri din copilarie”, ne povesteste cu mult umor cat de tare se temea sa nu fie dat jos din cui “Sfantul Nicolae” care ii invinetea spinarea.

Multe istorisiri interesante v-am spus azi dar iata ca a venit vremea sa va las sa visati frumos la Mosul care vine cu daruri multe tocmai din Turcia de la Demre.

Daca vrei sa ajungi si tu acasa la Mos Nicolae/ Mos Craciun, fii cu ochii pe agentia de turism Vikingul Saltaret care organizeaza excursii de neuitat in zona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *