EDFU – Horus si caii mancatori de jeratec

O noua zi de plimbare prin tara faraonilor incepe cu o masa copioasa in restaurantul navei urmata de intalnirea grupului cu ghidul in holul majestuos pavat cu marmura. Observam ca nava nu este lipita de chei ci de o alta nava si suntem indrumati sa trecem prin nava vecina pentru a ajunge pe mal (probabil pentru a diminua cheltuielile de andocare sau poate nu o fi fost loc destul pentru toate navele…cine stie?!). Nici cu nava vecina nu mi-era rusine, hol mare, candelabre din cristal, podea de marmura, ce mai, o splendoare. Cred ca toate navele sunt asa pe Nil. Pe durata sederii noastre acolo am sarit prin mai multe in drum spre maluri, asa ca stiu despre ce vorbesc.

Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422

Azi pasii ne vor purta catre un alt templu superb, inchinat lui Horus, zeul cu trup de acvila. Autocarul ne duce de la nava pana in centrul aglomerat al urbei si de acolo suntem imbarcati in calesti trase de cai pentru a ne transporta catre templu.

Exif-JPEG-422

 

Ne urcam noi 4 persoane intr-o caleasca si cand sa pornim, birjarul pocneste caii care se sperie si caleasca noastra se freaca periculos cu roata de un autobuz plin ochi cu localnici in halate. Ne speriem nitel dar nici birjarul si nici soferul nu par a fi prea afectati de eveniment. Dupa ce vorbesc ei furtunos vreo 2 minute birjarul pune in miscare caleasca ramasa nitel talamba-spre-schioapa si ne duce cu viteza prafului suflat de vant pana la templu. Exif-JPEG-422

Cu inima cat un purice privim printre ochii mijiti din cauza prafului, cum ne apropiem de ziduri. De cum am atins din nou pamantul cu picioarele am multumit zeului Horus ca ne-a adus sanatosi la el acasa, ne-am promis sa nu mai repetam experienta si am zbughit-o cu maxima viteza catre templu.

Exif-JPEG-422

Construit de Cleopatra VII, templul de la Edfu este cel mai bine conservat din Egipt. Zeul Horus este considerat patronul cerului iar ochii sai reprezinta soarele si luna. El a fost asimilat in legenda lui Isis si Osiris ca fiind fiul lor. Pe toti peretii impozanti sunt reprezentate scene cu nasterea lui Horus, scene superbe si fascinante la fel ca si legenda.

Exif-JPEG-422

Se pare ca Seth il atrage pe fratele sau Osiris intr-o cursa si il ucide miseleste, apoi ii taie trupul in mai multe bucati si il arunca in Nil. Sotia-sora lui Osiris, Isis, care isi iubea sotul nespus de mult, ii aduna partile trupului aruncate in Nil si le lipeste la loc cu o alifie magica. Insa crabii din rau au apucat sa manance organele genitale ale lui Osiris asa ca Isis ii pedepseste sa se tarasca pe vecie prin noroiul raului.

Exif-JPEG-422

Osiris este lipit la loc fara organele genitale iar Isis concepe cu el un fiu, pe Horus, fara a avea nevoie de “partea masculina” a conceptiei. Dupa cativa ani de la moartea lui Osiris, Horus isi razbuna tatal invingandu-l pe Seth in marea batalie de la Edfu, in urma careia Seth este exilat pe vecie.

Exif-JPEG-422

Toata aceasta poveste este redata magnific pe toti peretii templului si pe coloanele sale. Statuile enorme reprezentandu-l pe zeul cu trup de acvila sunt pur si simplu fascinante si sunt pastrate in stare aproape perfecta. Ratacim toata dimineata prin ruinele templului si ascultam cu nesat povestile ghidului nostru care este o adevarata enciclopedie cu picioare si mustati.

IMAG0200

 

Ne opreste pe la toate basoreliefurile si ne spune pe indelete ce reprezinta fiecare scena. Iata nasterea lui Horus din Isis, iata uciderea miseleasca a lui Osiris, iata-o pe Isis lipind trupul sotului sau, si asa mai departe. Templul ne fascineaza pur si simplu si fara sa ne dam seama orele trec si vine vremea pentru masa de pranz.

Exif-JPEG-422 IMAG0204 IMAG0201

Ni se face parul maciuca stiind ca trebuie sa luam caleasca pana la autobuz dar nu avem alta varianta. Il intreb ghidus pe ghid daca nu cumva exista si pe aici vreun bolovan cu puteri magice pe care sa il atingem si sa ne protejeze de birjarii cucuieti si de doitoacele lor naravase, iar ghidul ne raspunde suav pe sub mustata hatra ca e de ajuns sa imbratisezi statuia lui Horus si toate cele rele se vor tine la distanta. Ghiciti ce am facut…?! Ne-am repezit catre un alt birjar si am sarit in caleasca lui, lasandu-i pe altii mai lenti de picior sa se distreze cu birjarul nostru cucuiet de dimineata si cu caleasca lui talamba-spre-schioapa, dovada de netagaduit a unui accident. Bineinteles ca si cucuietul asta mana caii de zici ca le daduse sa manance jeratec dar pana la urma cu stomacul in gat si cu parul razletit de curentii meridionali proveniti din fundul bidiviilor, am ajuns cu bine la autocar. Am sarit din caleasca inca vanturand praful si i-am multumit in gand marelui Horus ca ne-a luat sub protectia aripilor sale. Dupa asa aventuri pranzul a devenit un festin pe care l-am savurat din plin si pe indelete caci ziua de plimbari se terminase. Urma sa navigam spre Aswan toata dupamasa.

Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422

Am profitat de ocazie pentru a ne pune costumele de baie si a urca pe puntea superioara unde era o piscina simpatica si multe sezlonguri pentru plaja. Nu am prea avut ce face deoarece in februarie era cam frig pentru plaja iar miscarea navei producea un vant taios. Apa din piscina era cumplit de rece, doar cat am bagat varful degetelor de la picioare in ea ca m-a si fulgerat si m-a inghetat ca in desenele animate, asa ca m-am retras sa admir privelistile superbe de pe malurile Nilului. Nu am avut stare prea mult pentru ca era frig asa ca am coborat in cabina si am admirat de la fereastra peisajul. Seara tarziu am ajuns la ASWAN. Pe nava se pregatea o frumoasa seara cu magicieni si dansatori nubieni, seara pe care am savurat-o pe indelete nefiind obositi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *