Ghid de urcare pe Everest

Iata-ma ajunsa si in Nepal impreuna cu un grup vesel si mare iubitor de munte. Era inevitabil sa nu ma interesez despre urcarea pe EVEREST si de asemenea urcarea pe ANAPURNA. Ghidul excursiei noastre, un fost porter sherpa, actualmente proprietarul unei agentii de turism cu preturi foarte bune din Kathmandu a fost amabil si ne-a explicat pe indelete cum se procedeaza pentru a merge in aceste aventuri unice.
EVERESTUL – acoperisul lumii – este un munte care va va incerca vointa, curajul si rezistenta dar si taria de caracter.
Pentru a ajunge acolo primul pas este sa contactezi un sherpa/porter local. Impreuna cu acesta trebuie stabilita perioada in care va trebui sa mergeti acolo. Acest lucru este necesar pentru ca fereastra de vizitare a varfului tine doar 4-5 zile pe an si aceste zile trebuiesc atent controlate cu prognoze meteo foarte bine facute.
Aveti nevoie de minim 60 de zile pentru a ajunge pe varf. Nu sunt acceptate persoane care nu au mai urcat un munte de 7000 de m inainte. Deci trebuie sa urcati pe alt varf inalt, gen Anapurna, inainte de a ataca EVERESTUL.
Taxele de urcare sunt in jur de 50.000 dolari (am inteles ca intre timp au scazut la jumatate !) si pe langa aceasta taxa aveti nevoie si de echipament special de cea mai buna calitate, de bilete de avion, de transport pana la baza, sa zicem inca vreo 5000 dolari.
Taxa de urcare de include:
-sherpa/porter care sa va transporte echipamentul, voi nu veti avea de carat nimic, doar un rucsac mic cu apa si minimul necesar. Tot sherpa va fi ghidul vostru fara de care viata va va fi pusa serios in pericol. Practic sherpa poate face diferenta intre viata si moarte. Veti depinde in totalitate de el.
SHERPA se numeau porterii/ghizii nascuti intr-o anumita zona de la poalele Everestului dar acum acest apelativ a devenit un soi de titlu care se castiga dupa multe teste si dupa multa experienta de mers pe munte. Putini oameni ajung sa fie sherpa. Acestia sunt inregistrati si atent selectati pentru ca de ei depinde turismul tarii – sursa principala de venituri pentru Nepal. Acum cativa ani un sherpa cara 4-5 bagaje, acum, conform noii legislatii, un sherpa poate cara numai 2 bagaje, al lui si al tau. Daca sunteti mai multi aveti nevoie de cate un porter pt fiecare.
-echipamentul special pt catarare, voi va trebui sa va cumparati numai echipament personal, gen haine, bocanci… etc
-cazarea in toate camp-urile intalnite pe drum
-masa foarte consistenta necesara urcusului – veti fi foarte bine hraniti cu mancare speciala
-extractia in caz de urgenta sau accident, cu elicopter sau avion, dupa caz
-asistenta medicala… etc
Muntele este structurat astfel:
BASE CAMP – aici se ajunge prin trekking, oricine il poate face cu putin antrenament, timp de 2 saptamani de la baza. De asemenea daca nu aveti timpul necesar exista si drum pt masina. Totusi trebuie sa va avertizez in legatura cu raul de altitudine care, dupa ce depasiti 3000 m altitudine, incepe sa se manifeste puternic. Este de preferat sa strabateti acest drum in 2 saptamani si nu in 2 zile, pentru a avea timp suficient sa va acomodati cu altitudinea. In Base Camp exista niste baraci din placaj subtire prin care frigul musca rau. Singurul lor rol este acela de a opri vantul sa va sufle in cap. Mare parte din an la Base Camp ninge si este zapada. Fiti echipati, nu este ca si cum ai merge in Piatra Craiului!
De la Base Camp tot ce urmeaza este catarare, deci numai cei profi se pot incumeta la asa ceva
CAMP 1
CAMP 2
CAMP 3
CAMP 4
SUMMIT – VARF
Intre fiecare camp aveti nevoie de mai multe zile pentru a va acomoda cu presiunea si cu altitudinea. Procedeul standard este de a urca si apoi a cobora la campul precedent de mai multe ori. Exemplu: Base Camp-Camp 1 si inapoi de cateva ori timp de o saptamana… Camp 1-Camp 2 inainte si inapoi de mai multe ori, durata este in functie de rezistenta si perioada necesara fiecaruia. Sherpa va fi langa voi in permanenta si va va sfatui cand puteti trece la camp-ul urmator.
Ultimul pas va fi CAMP 4.
De aici incepe cu adevarat aventura. Mai intai veti primi binecuvantarea unui calugar budhist pentru a va intoarce sanatosi. Acesta va executa un ritual foarte interesant si va va purifica.
Dupa cum spuneam fereastra de vizitare a varfului este de 4-5 zile pe an. Trebuie atent stabilita ziua cu ajutorul sherpa si a prognozei meteo, altfel ati aruncat banii pe fereastra si ati obosit tot acest timp degeaba. Au fost multe cazuri de abandon din cauza vremii nefavorabile, deci mare atentie!
Odata ziua fiind stabilita veti dormi pana la ora 10 noaptea. La ora 10 noaptea se porneste catre varf cu luminitele de pe casti si cu mult, mult efort (catarare pe gheata). Ora nocturna este absolut necesara deoarece trebuie sa ajungeti pe varf OBLIGATORIU pana in ora 11 dimineata. La ora 11 vin vanturile si urcarea este oprita. Daca ajungeti la 10 pe varf e perfect, daca nu, sherpa va decide sa va intoarceti si puteti rata varful.
Am intrebat cati oameni fac urcarea pe varf intr-un an si raspunsul a fost cutremurator… 400!!! Asta inseamna ca in 4-5 zile in care se poate urca pe varf, se ingramadesc 400 de persoane sa ajunga acolo. Este pur si simplu UIMITOR!
Cam astea ar fi detaliile. Va urez succes si sa va intoarceti sanatosi acasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *