KONYA- dervisii, marele poet si filosof Rumi Mevlana, ascensiune spirituala si sacralitate

Vezi filmul dervisilor rotitori mai jos si SUBSCRIBE la canalul meu youtube

A fost odata ca niciodata…

Undeva intr-un desert, intr-o tara indepartata si neprimitoare, trecea o caravana de camile care ducea marfuri spre un vestit oras. Una dintre camile, obosita de povara pe care o cara, se prabuseste pe duna. Negustorii muta marfa de pe camila prabusita pe o camila zdravana si caravana isi continua drumul. Privind inapoi spre camila prabusita oamenii observa ca imediat aceasta este inconjurata de sacali, vulturi si alti pradatori hulpavi dar niciunul dintre ei nu se apropie sa o devoreze. Mirat, seful caravanei se intoarce sa vada ce ii tine pe pradatorii flamanzi departe de camila si observa cu surprindere ca la gatul camilei ramasese atarnata o amuleta de protectie pe care o confectionase stapanul animalului. Uimit, omul nostru scoate amuleta si se intoarce la caravana lui. Imediat dupa ce se indeparteaza, toti pradatorii sar pe starvul camilei si incep sa se infrupte cu nesat.

Pilda de mai sus, scrisa de insusi marele Rumi Mevlana in secolul XIII se potriveste ca o manusa perioadei unice prin care trecem. Sa ne imaginam planeta noastra sub forma camilei prabusite de povara si inconjurata de pradatori hulpavi. Un singur lucru ii tine pe acestia departe de a devora biata planeta: micul “talisman protector” format din acel grup  de oameni a caror credinta si identitate nu poate fi ingenuncheata si care ne lumineaza pe toti cu aura lor protectoare.

Nascut in Persia, undeva in zona de frontiera dintre Afganistanul si Tadjikistanul de azi, Rumi Mevlana a avut parte de un tata intelept si educat care conducea o scoala (medrasa) celebra in zona si era atat de iubit de elevii sai incat a fost supranumit “Sultanul invataceilor”.  La varsta de 25 de ani Rumi preia functia de invatator a tatalui sau deoarece acesta trece in lumea celor drepti. Treptat isi perfectioneaza cunostintele si educatia si creaza un curent nou, o filosofie a intelegerii si acceptarii tuturor ideilor si conceptelor. In filosofia lui Rumi toti suntem egali, toate religiile sunt egale, toate ideologiile (atata timp cat nu fac rau nimanui) sunt acceptate. La masa lui stau alaturi musulmani, evrei, budisti si crestini si oricine doreste o discutie elevata despre Divinitate. Rumi devine ascet, doreste “saracia” fizica si “bogatia” spirituala incercand sa se asocieze numai Spiritului Divin. Face mai multe pelerinaje la Mecca si reuseste sa atinga iluminarea folosind propriul stil de meditatie.

Ce stil de meditatie descopera Rumi? Meditatia prin invartire.

Cum procedeaza? Incepe prin a ridica usor mana cu palma dreapta indreptata spre cer si a coboara mana stanga cu palma stanga indreptata spre pamant. Ceea ce primesti din inalt trebuie sa redai pamantului. Incepe rotirea pe directia mainii drepte, intr-un singur sens, folosind varful si calcaiul piciorului opus. Astfel prin rotire continua, Rumi Mevlana reusea sa se conecteze la univers si sa atinga stari extatice primordiale.

Introduce aceasta filozsofie si acest mod de meditatie in randurile invataceilor sai si in acest fel scoala patronata de el devine centrul spiritual al dervisilor rotitori. Nu orice invatacel putea sa devina dervis. El trebuia sa treaca multe teste, mai ales testul de rabdare. Trebuia sa invete sa gateasca mancare speciala pentru a induce mai usor transa si starea de meditatie, trebuia sa faca curatenie si mai ales trebuia sa stea tacut pret de 100 de zile. Daca cumva nu reusea sa se integreze si ceilalti dervisi simteau ca acel invatacel nu are calitatile necesare pentru a intra in randurile lor, ii puneau decuseara pantofii la usa cu varfurile indreptate spre poarta. Dimineata invatacelul stia ca trebuie sa o apuce pe acea poarta si sa nu se mai intoarca. Multe invataturi minunate, multe pilde, discutii filosofice si poezii le spunea Rumi invataceilor sai si celorlalti dervisi. Devenise o adevarata fantana de intelepciune.

Intr-o buna zi providenta il face sa se intalneasca cu un alt intelept-filosof aflat in pelerinaj in jurul lumii pentru a gasi pe “cineva care sa il suporte”, pe cineva cu care sa poata vorbi. Acest filosof se numea Shams-e Tabrizi. Din prima clipa cei doi s-au aflat in sintonie. Zile si nopti intregi Rumi Mevlana se inchidea in camera alaturi de Tabrizi si nimeni nu stia ce fac acolo impreuna. Invataceii erau gelosi, familia era geloasa, fiul murea de ciuda (Mevlana a fost casatorit de 2 ori si a avut mai multi copii). Multi ani au petrecut asa si se spune ca Tabrizi a fost cel care l-a incurajat pe Mevlana sa isi scrie pildele si poeziile si sa le publice. Intr-o buna seara Tabrizi a auzit un strigat afara in intuneric. A iesit sa vada cine este si de atunci nimeni nu l-a mai vazut vreodata. In zadar a trimis Mevlana oameni sa il gaseasca. In zadar a rascolit imprejurimile. In zadar a trimis oameni tocmai pana la Damasc in cautarea lui. Tabrizi nu a mai fost gasit. Se spune ca ar fi fost rapit si ucis cu stirea si acordul fiului cel mare al lui Mevlana.

Cuprins de tristete Rumi Mevlana scria:

Why should I seek?                         De ce sa caut?

I am the same as He.                      Sunt la fel ca El

His essence speaks through me.  Spritul Lui vorbeste prin mine

I have been looking for myself!      Ma cautam pe mine!

Parintele natiunii turce Mustafa Kemal Ataturk a decis sa interzica orice secta pentru a contribui la progresul natiunii. Totusi a avut putina ingaduinta fata de secta dervisilor care propavaduia intelegerea si acceptarea tuturor formelor de credinta si cult. Din acest motiv dervisii exista pana in ziua de azi si ne incanta pe toti cu filosofia si modul lor de viata dar mai ales cu dansul lor ciudat.

Influenta si modul de gandire al lui Rumi Mevlana au depasit demult granitele Turciei. El a fost declarat poetul cel mai bine vandut al Americii!

Pe data de 17 Decembrie, in fiecare an, la Konya se aduna mii de iubitori ai filosofiei lui Rumi Mevlana, pentru a-l omagia si pentru a sarbatori ziua inca care el s-a casatorit cu Dumnezeu (s-a urcat la ceruri).

Daca vrei sa afli mai multe si daca vrei sa ajungi si tu la Konya si sa vezi dansul dervisilor rotitori stai cu ochii pe agentia de turism Vikingul Saltaret (click aici)  si mai ales pe excursia in Cappadocia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *