MARATEA – Statuia Cristo Redentore

Sunt absolut sigura ca toata lumea cunoaste gigantica statuie a lui Christos din Rio de Janeiro (facuta de un roman!), dar cati dintre voi stiu ca si in Europa exista una asemanatoare? Mai exact in insorita Italie! Am aflat despre ea in momentul in care am ajuns in zona Potenza, intr-o scurta vacanta si cautam cu harta in mana locuri interesante de vizitat.

DSC00811

Un nene lenevos de pe sezlongul alaturat, pe o plaja plina de pietricele din San Nicola Arcella (vezi povestea mea precedenta), ne-a indicat cu degetul un punct pe harta noastra, un punct micut pe nume Maratea.

Nu auzisem pana atunci despre locul indicat asa ca am googalit urgent si am descoperit ca locul este supranumit “Perla marii Tireniene”. Bineinteles ca abia am asteptat sa vina ziua urmatoare ca sa dam o raita pana acolo si sa cercetam cu ochii nostri. Am pornit undeva pe la pranz pentru ca juniorul a fost de neclintit in dorinta lui de a face o baie in “male” si a trebuit sa ne conformam ca sa nu avem circul cu tot cu maimuta cu noi pe toata durata drumului. Cumparand astfel promisiunea ca va fi cuminte am pornit cu masina spre respectiva Maratea. Drumul urmareste linia coastei asa ca pe tot parcursul lui am avut parte de peisaje superbe, cu o mare infinit de albastra de o parte si cu muntele spectaculos pe partea cealalta. Am ajuns intr-un satuc de vis pe coasta muntelui avand marea la picioare.

DSC00813

Chiar la intrarea in satuc era o bariera unde toata lumea trebuia sa lase masinile personale si sa purceada pe jos mai departe. Am parcat masina, am platit si am pornit pe jos catre frumosul centru istoric al satului. Case din piatra prinse de peretele de stanca, magazinase, tarabe cu suveniruri, restaurante mititele si cochete si multa, multa briza marina, cam asa se prezenta inaintea noastra Maratea. Din centru pe o straduta laterala se cumparau bilete pentru autobuzul care mergea in varful muntelui unde se afla uriasa statuie de piatra alba. Am luat bilete si am urcat in autobuz. Drumul este ingust si serpuitor si inteleg de ce nu dau voie altor masini sa intre pe el. Peisajul este pur si simplu fantastic!

DSC00827

 

Marea ramane din ce in ce mai jos in timp de autobuzul cu turisti serpuieste in sus, tot mai sus afisand in ferestre verdele plantelor si gri-ul stancilor pe care se catara. Am admirat fascinati peisajul pret de vreo 15 minute pana am ajuns in parcarea de sus. Am coborat si am privit in jur uluiti, nu ne venea sa credem cat de frumos era totul in orice directie ne uitam.

DSC00831

 

Langa parcarea autobuzelor era un magazin de suveniruri cu restaurant atasat si de acolo pornea drumul cimentat garnisit cu multe scari care urca spre picioarele statuii. Ca si date tehnice statuia a fost ridicata in 1965, este inalta de 21 metri si are deschiderea bratelor de 19 metri, iar fata are 3 metri.

DSC00839

Soarele batea puternic chiar din spatele statuii si noi ne mijeam ochii lacrimand ca sa o vedem in toata splendoarea. Si iata, la cativa metri de noi de ridica amplu, impresionant de alb in contextul culorilor puternice si vii din jur, Cristos. Cu mainile desfacute dorind parca sa cuprinda toate cele existente pe pamant si privind catre munte nu catre mare cum ne-am fi asteptat, parea ca vegheaza atotputernic, si netulburat, viata locuitorilor din zona. Pescarii si navigatorii il iau ca punct de reper in calatoriile lor si de cate ori trec prin zona se gandesc ca statuia le va purta noroc si le va garanta un drum lipsit de primejdii si furtuni.

DSC00820

Nu stiu de ce zona este foarte putin promovata, in Maratea nu am vazut decat cateva pensiuni anemice. Am citit pe net ca exista totusi undeva in zona ceva hoteluri mititele. Personal nu le-am vazut. Este un mare pacat, zona este fascinanta, superba si ramane in mintea vizitatorilor ca o amintire extrem de placuta. Daca aveti drum in zona, va recomand sa urcati pana la statuie pentru ca merita.

Atasez un film de prezentare a zonei respective:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *