MATALA –Rock forever

Daca esti un rocker adevarat, un fost adept al miscarii hippie, un boem incurabil sau pur si simplu un iubitor de libertate absoluta si nu ai ajuns inca la Matala ar fi bine sa o faci. Vama Veche e nimic pe langa Matala!

Hai sa iti povestesc cum sta treaba aici.

Matala este un sat de pescari localizat la 75 km de orasul Heraklion, al frumoasei insule Creta. Golful natural si plaja cu pietricele fine au fost loc de popas pentru Zeus atunci cand s-a transformat in taur si a rapit-o pe frumoasa Europa. Splendidul golf este strajuit de un deal calcaros-nisipos in care, inca din neolitic, au fost sapate pesteri. Civilizatia Minoica a trecut si ea pe aici lasand urme in dealul cu pricina. Romanii au debarcat si au stabilit un port aici folosind pesterile ca si cimitir si loc de cult. In anii ’60 aici se pun bazele unei puternice comunitati hippie. Totul incepe datorita romantismului acestui loc care atrage cativa hippie iubitori de libertate si relaxare. Pesterile din deal au constituit pentru ei locuinte si adaposturi simple pentru multi ani. Avantajul: erau gratuite si oricum pe vremea aceea nu exista vreun hotel in zona. Hippie au inceput sa se adune in numar mare atrasi de viata simpla si fara cheltuieli. Pasnica comunitate se ocupa cu meditatia, muzica, cunoasterea indeaproape e celorlalti membri ai comunitatii, pescuitul si plaja. Pe la sfarsitul anilor ’70, pe motiv ca fac mizerie, politia evacueaza intreaga comunitate si introduce locul in patrimoniul national. Pesterile sunt curatate si introduse in circuitul turistic.

DSC00100 DSC00085

Incep sa se construiasca pensiuni dar si in ziua de azi sunt putine. Locul si-a pastrat pe deplin farmecul si libertatea.

DSC00007 DSC00012 DSC00005 DSC00018

Am petrecut o zi de neuitat aici si trebuie sa va fac cunoscut acest loc.

Cand am ajuns la Matala era in plina desfasurare un mare festival rock ce se tine anual. Festivalul dureaza vreo saptamana si consta intr-o scena amenajata pe plaja, scena unde se produc cele mai tare trupe de rock din Grecia dar si de peste hotare.

DSC00006

Plaja este impanzita de corturi si oameni frumosi care toata ziua zdrangane la ghitara, fac baie in marea albastra ca turcoazul, sar de pe stanci direct in apa, se plimba pe stradutele din port, frumos decorate si pictate dupa gustul si talentul fiecarui artist care a dorit sa isi lase amprenta pe caldaram, se plimba prin pesterile de pe deal si respira aerul libertatii.

DSC00070 DSC00071 DSC00074 DSC00095 DSC00089 DSC00077

Locul este idilic, un fel de Shamballa pentru iubitorii naturii.

Preturile bauturilor sunt destul de mari, dar avand in vedere ca localnicii numai din turism traiesc, este de inteles.

Am trait cele mai frumoase clipe descoperind pas dupa pas picturile de pe ciment, de pe case si cam de peste tot unde era un zid disponibil. Tineri relaxati imparteau aerul libertatii cu batrani boemi cu barbi lungi si albe.

Ne-am hotarat sa urcam la pesteri. Dealul este ingradit si se plateste o taxa de 2 euro de persoana. Merita !

DSC00021 DSC00019

Am umblat din pestera in pestera, ne-am cocotat pentru a ajunge in grote racoroase si am avut ocazia de a cunoaste oameni minunati, manati de aceleasi pasiuni ca si noi. Privelistea de pe deal asupra golfului este pur si simplu magnifica.

DSC00027 DSC00029 DSC00032 DSC00036 DSC00039 DSC00042 DSC00047 DSC00049 DSC00053 DSC00059 DSC00065

Daca ajungi in Creta, rupe din timpul tau o zi si mergi la Matala. Poti face plaja si baie in mare, poti vizita cimitirul roman si poti sa te plimbi in voie pe stradutele frumos pictate. Poti sa traiesti intr-o adevarata atmosfera rock –hippie. Te vei intoarce acasa mai liber! Va las in compania filmuletului meu si va urez concedii minunate!

DSC00102 DSC09996

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *