MISTER SI ARHEOLOGIE LANGA CUSCO – Q’ENQO, PUKAPUKARA si TAMBOMACH’AY

Situl arheologic Q’enqo se afla la vreo 5 minute de mers cu masina de Sacsayhuaman, deci foarte aproape de Cusco.

dsc06590 dsc06593

In limba Quechua, Q’enqo inseamna zig-zag. In articolul meu despre Sacsayhuaman va pomeneam despre Huaca sau Waca, acele obiecte sau locuri prin intermediul carora incasii comunicau cu spiritele si cu zeii. Daca Sacsayhuaman era un loc sacru de pelerinaj si redescoperire a sinelui, ei bine, Q’enqo este un Huaca! El este in intregime un astfel de loc special de comunicare intre cele 3 lumi paralele cumoscute de incasi: lumea superioara, lumea noastra si lumea de dedesubt (ascunsa). Cand conchistadorul criminal Pizarro a aflat asta a decis sa rada la sol Q’enqo. Prin urmare a poruncit sa fie luate toate pietrele folosite la constructia lui si sa fie folosite la constructia bisericilor care impanzesc acum Cusco. Numai ca nu s-a gandit la temeliile indistructibile pe care le construiau incasii. Oamenii lui nu au reusit sa ia toate pietrele, ba mai mult, nu au reusit nici macar sa le clinteasca. Furios la culme criminalul a poruncit sa fie astupat intregul loc cu pietris marunt si apoi cu 2 metri de pamant batatorit deasupra caruia sa fie plantati copaci.   Sute de ani au trecut de atunci. Intr-o buna zi niste constructori incercau sa puna bazele unei fundatii. Au incercat sa sparga un bolovan cu tarnacopul dar era mult prea tare si mult prea adanc ingropat. Pentru a lucra mai repede au pus dinamita si au detonat o parte din bolovan. Providenta face ca fix atunci prin zona sa treaca agale un arheolog. Cand a vazut bucatile din bolovanul explodat si-a dat seama ca bolovanul nu este natural ci este slefuit. Imediat a inchis santierul si a inceput excavatia. Asa s-a descoperit poate cel mai sacru dintre toate locurile de langa Cusco.

Imediat ce patrunzi pe sub poarta din lemn, ajungi la un soi de piata patrata in mijlocul careia troneaza un bolovan urias. Acesta este bolovanul detonat din povestea de mai sus, sau ceea ce a mai ramas din el in urma exploziei. Bolovanul, la fel ca Torreon din Sacsayhuaman, face legatura intre cele 3 lumi paralele ale incasilor si acumuleaza energia pamantului in acelasi mod pentru a o transmite mai departe…unde?

dsc06594 dsc06606 dsc06607

Trecem pe langa gramezi de bolovani ciopliti cu forme perfect netede si ajungem undeva in spatele pitei sacre unde gasim ceea ce se numeste

PIATA CEREMONIILOR SI OFRANDELOR

Aici pe una dintre laturi exista un perete oblic si aproape neted, la baza caruia se puneau ofrandele aduse pentru zei si preoti.

dsc06599 dsc06600 dsc06613

Ceva mai in spate, privind catre acest perete ceremonial, se afla:

TRONUL INCA

Regele Inca asista la toate ceremoniile de pe acest tron. Nu am putut sa il incercam, era interzis aici.

In afara de peretele sub care se puneau ofrandele, regele priveste de pe tron catre 2 treceri secrete.

dsc06601 dsc06616

Un coridor ingust duce spre partea superioara a zonei ceremoniilor, pe dealul care ar fi trebuit sa o acopere.

dsc06603 dsc06601

dsc06625 dsc06626

Daca treci peste deal ajungi iarasi langa piatra sacra. Cealalta intrare, mai intunecoasa duce catre:

TEMPLUL SACRIFICIILOR

Locul este extraordinar. Aici se pare ca intrau numai preotii care oficiau ceremoniile. Majoritatea ceremoniilor erau cele de predictii. Preotii sacrificau pe altar o lama, ii scoteau inima, si in functie de cum era aceasta isi dadeau seama ce fel de an va fi si ce va aduce el pentru incasi. In interiorul grotei exista 2 altare foarte bine slefuite.

dsc06618 dsc06619 dsc06622 dsc06623 dsc06624

Acest Q’enqo este un sit arheologic mai mic deoarece conchistadorii au reusit sa il distruga aproape in totalitate. Din fericire nu au reusit sa fac praf chiar totul si putem spune ca ne numaram printre norocosii care au apucat sa il viziteze.

De aici am luat taxiul catre urmatorul sit din program:

PUKAPUKARA (Fortareata Rosie)

A inceput sa ploua torential. Speram sa se opreasca ploaia pana ajungem la situl nostru numai ca acesta era foarte aproape (sub 5 minute de mers cu masina). Nu conteaza, nimic nu ne poate opri. Ne infofolim in geci si incepem vizitarea lui. Acest sit este diferit de Sacsayhuaman si Q’enqo. Pietrele folosite la constructia lui sunt mult mai mici si rosiatice. Se pare ca el a avut un rol strategic de aparare a orasului si nu unul ceremonial- sacru, cum erau celelalte 2 situri vizitate. Ansamblul are multe ziduri si fortificatii. Am descoperit chiar si o intrare subterana interzisa publicului.

dsc06641 dsc06642 dsc06645dsc06646 dsc06649 dsc06650

Nu mai era nimeni in zona din cauza ploii, asa ca nu am putut sa ne lipim de nici un ghid ca sa ii auzim povestile. Situl a fost construit tot de celebrul Pachacutec (constructorul Macchu Piccu si Sacsayhuaman) si a fost construit cam neglijent si in graba. Se pare ca aceasta a fost ultima constructie a marelui rege Inca. Din cate am constatat eu aici exista: apeducte, piete, terase, un drum antic si bai.

dsc06652 dsc06654 dsc06656 dsc06659

Ploaia ne-a cam chinuit si eram toti uzi ciuciulete asa ca am fugit la taxi si am continuat catre ultimul nostru obiectiv:

TAMBOMACH’AY (Pestera unde oaspetii se imbata – traducere din limba Quechua)

Ma rugam in gand Zeului Soare – Inti sa imprastie norii si sa iasa putin, macar pana terminam de vizitat. Se pare ca si aici ca si la Macchu Picchu, Zeul mi-a facut pe plac si a oprit diluviul. Desi acest sit este aproape de cel anterior. Ploaia s-a oprit brusc si ne-a permis sa vizitam in tihna.

dsc06666 dsc06668

Parerea arheologilor este ca aici se aflau baile incasilor. Complexul consta intr-o serie de apeducte, canale, bazine si cascade mici. Este foarte posibil ca acest loc sa fi fost un soi de SPA sau loc de relaxare, tratament si consum de alcoolice, dedicat elitelor.

dsc06674 dsc06671 dsc06678

 

Acesta este cel mai mic dintre cele 4 situri dar are un farmec aparte dat de splendidele constructii din piatra printre care curg mici cascade cu sunete relaxante.

dsc06681 dsc06690

Aici se incheie aventura mea peruana. Maine urmeaza sa plecam spre casa. Daca aveti posibilitatea sa mergeti in Peru, va rog sa o faceti fara urma de ezitare. Este un loc special. Nu va fi o intreprindere usoara si nici ieftina. Veti ajunge de la 0, la 5000 de metri, veti vedea lucruri pe care nu le puteti vedea nicaieri in alta parte a lumii, veti conoaste oameni si porturi populare incredibile, veti afla o multime de lucruri despre istoria locului, despre modul de viata si cultura lor. O astfel de incursiune are ceva de oferit pentru toate tipurile de turisti: aventura, arheologie, istorie, natura, cultura, traditii, munte, desert, mare, megaliti, minuni ale lumii, mistere, shopping si cate si mai cate. Nu ezitati, mergeti cu incredere si aceasta experienta va avea un loc important in clasamentul experientelor vietii dumneavoastra!

O sa mai scriu un ultim articol dedicat platei magice si a beneficiilor pe care ea le ofera: COCA- Darul lui Pacha Mama

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *