MISTER SI ARHEOLOGIE LANGA CUSCO – SACSAYHUAMAN

Iata-ne ajunsi cu bine pana in ultima zi a magnificei noastre aventuri peruane. Am ajuns aseara, foarte tarziu la hotelul nostru din Cusco si ne-am prabusit in pat extenuati in urma drumului lung. Dimineata devreme deja nu mai aveam stare. Dupa cum va povesteam, Cusco este capitala turismului peruan. De aici pornesc toate circuitele si vizitele importante din Peru. Aveam in plan sa urcam la RAINBOW MOUNTAIN. Pornisem chitita de acasa sa fac asta. Din pacate plecarea pe acest traseu era la 3 dimineata cu intoarcere la 19. Nu ar fi fost nici o problema pentru noi doar ca nu apucasem sa facem rezervare la nici o agentie pentru ca am ajuns tarziu la hotel. Prin urmare Rainbow Mountain a picat pentru tura urmatoare. Mi-a venit ideea de a vizita, in aceasta ultima zi, siturile arheologice de langa Cusco. Zis si facut! Vorbisem cu ghidul nostru local in legatura cu preturile pentru asa ceva si mi-a recomandat sa iau un taxi si sa negociez cu el in jur de 90 soles iar el ne va duce la 4 situri arheologice din apropiere, ne va astepta si ne va aduce inapoi. Buuun asa! Ies in fata hotelului si semnalizez unui taxi. Omul opreste, negociez cu el si ne punem de acord sa ne duca la cele 4 situri arheologice contra sumei de 90 soles (eram 3 persoane). Stiam ca la primul sit arheologic pe care il vom vizita se poate achizitiona un soi de abonament care sa includa intrarea la toate cele 4 situri, abonament care costa mai putin decat daca ai cumpara bilet separat la fiecare in parte. Pretul unui astfel de abonament pentru 4 situri este de 70 soles (1 dolar=3.3 soles) Prima noastra oprire a fost la:

SACSAYHUAMAN (SEXY WOMAN)

Acest celebru sit arheologic se afla foarte aproape de Cusco. Daca doriti sa ajungeti la el pe jos, din piata centrala exista o strada pe care va trebui sa urcati aproximativ 45 de minute. Pronuntia numelui acestui site este exact ca englezescul Sexy Woman, prin urmare e usor de retinut. In traducere, din limba Quechua, inseamna “vulturul regal” sau “vulturul satisfacut”.

dsc06437 dsc06440

In perioada 900-1200 Era Noastra, peste aceste locuri stapanea populatia Killke. Ei au pus bazele acestui oras-fortareata pe culmea dealului ce strajuieste Cusco. Ulterior incasii au extins constructia si au intarit-o cu ziduri de nepatruns, indistructibile, construite din megaliti uriasi suprapusi fara mortar si slefuiti atat de bine incat nici macar o coala de hartie nu incape intre imbinarile pietrelor. Dupa cum va povesteam si la Macchu Picchu, nimeni nu reuseste sa gaseasca o explicatie asupra modului in care incasii slefuiau asemenea bolovani astfel incat sa se potriveasca perfect intre ei, iar apoi ii ridicau si ii asezau unul peste celalalt.

dsc06441 dsc06444 dsc06448 dsc06454

Conform legendelor, TUPAC INCA, fiul celebrului Pachacutec (regele Inca ce a construit Macchu Picchu), spunea ca tatal sau numea orasul Cusco “Orasul Puma”. Coada pumei o reprezentau cele doua rauri care unite il strabat, trupul pumei era format din piata centrala si cladirile din jurul ei, iar capul urma sa fie construit. Incasii au decis ca cel mai bine ar fi sa construiasca “capul pumei” pe platoul nordic al orasului adica la actualul Sacsayhuaman, peste resturile micutei asezari lasate in urma de populatia Killke. Cand criminalul Francisco Pizarro a cucerit Cusco, a gasit aici temple acoperite cu placi din aur masiv, si bogatii incredibile pe care le-a furat in schimbul eliberarii regelui Inca Atahualpa care fusese luat prizonier. Atahualpa nu a fost eliberat ci executat iar preotesele neprihanite de la temple au fost oferite cadou soldatilor conchistadori. Sacsayhuaman a fost ultima fortareata in calea spaniolilor, dar si aceasta a cazut. Spaniolii au luat din ea piatra cu piatra si au construit noul Cusco, cel pe model spaniol, reusind in acest fel sa o demoleze aproape in intregime. Nu exista constructie in Cusco fara sa aibe pietre din acest sit la temelie. In Sacsayhuaman au ramas doar pietrele cele mai mari care nu au putut fi mutate. Constructia este atata de bine realizata incat dainuie pana in zilele noastre in perfecta stare chiar daca prin zona au trecut numeroase cutremure distrugatoare. Aceste constructii sunt practic  nemuritoare.

dsc06445 dsc06455 dsc06458 dsc06459

Desi aici s-au purtat ultimele batalii pentru apararea orasului, acest sit nu avea o functie militara. Pedro Sancho, un calator al epocii in care orasul era inca in picioare, povesteste de spatiile largi si intortocheate ca un labirint in care se depozitau bunuri si de constructiile inalte cu ferestre mari care priveau spre Cusco.

dsc06465

Pietrele folosite pentru aceasta constructie sunt printre cele mai mari folosite vreodata in America de Sud. Se aproximeaza greutatea celei mai mari pietre la 200 tone! Orasul are 3 terase cu ziduri indistructibile construite in zig-zag. Conform unei legende Inca, acest oras a fost construit de un vultur care a folosit o substanta chimica ce topea piatra. Trebuie mentionat ca incasii nu cunosteau roata. O alta legenda spune ca pietrele si-au dorit sa fie transportate aici si in acest fel au ajuns la locul unde a dorit fiecare.

dsc06462 dsc06474 dsc06472 dsc06475

Desi se considera ca Sacsayhuaman avea functie de aparare, de curand s-a descoperit ca de fapt aici era un loc sacru unde se venea in pelerinaj la fel ca Macchu Picchu. Sacsayhuaman era de fapt un complex sacru dedicat Zeului Soare-Inti. De asemenea complexul era destinat si venerarii zeilor veniti din ceruri, care acum locuiesc pe pamant. Se mai spune ca modul in care acest complex este construit pare a avea o functie tehnologica, aceea de a recolta energia terestra si de a o transforma in energie concreta necesara…nu se stie cui.

dsc06494 dsc06504 dsc06509 dsc06513

Exista o fundatie circulara numita Turnul Soarelui. Exista si un loc dedicat Tunetului (zeul Viracocha era asociat cu tunetul) reprezentat prin constructii ce inconjoara Turnul Soarelui ca niste fulgere. Zeilor mai mici le erau dedicate alte constructii in apropiere de Turnul Soarelui. Zei mai mici erau considerati: Curcubeul, Luna si Stlele.

In centrul complexului, inconjurat  de ziduri si constructii, troneaza un deal. Acest deal pare a avea o deosebita importanta deoarece este pur si simplu strajuit si sustinut de ziduri puternice. Oare ce se ascunde in interiorul unui simplu deal astfel incat sa necesite o asemenea protectie? Daca zidurile exterioare sunt realizate din calcar, acest zid care sustine dealul este facut din bucati de andezit.

dsc06475 dsc06493 dsc06507 dsc06510

Aici exista si doua pesteri cel putin bizare. Una este complet inchisa deoarece se spune ca turistii si cautatorii de comori care au intrat acolo fie nu au mai iesit niciodata, fie au iesit cu mintile ratacite. Cea de-a doua pestera este si mai interesanta. Se spune ca pentru a putea intra la locurile sacre trebuie sa parcurgi un drum ritualic (la fel ca celebrul Inca Trail de la Macchu Picchu) si sa iti purifici atat trupul cat si spiritul. Aici la Sacsayhuaman, dupa ce ai realizat ritualul de purificare trebuie sa renasti din PANTECELE PACHA MAMA (Mama Terra). Prin urmare este bine sa treci prin acea pestera-tunel, foarte stramta, lunga si intunecoasa. Puteti urmari pe film aceasta operatiune realizata de noi.

dsc06560 dsc06559 dsc06558 dsc06561

dsc06573 dsc06570

Un alt loc bizar este TOPOGANUL. Acest loc este format dintr-o scurgere de piatra topita. Nu se stie care este rolul sau in complexul sacru si de ce a fost lasat asa. In zilele noastre turistii il folosesc chiar pe post de topogan (vezi pe film).

dsc06520 dsc06521 dsc06517 dsc06524

In spatele topoganului exista un soi de amfiteatru oval numit COCHA. Unii arheologi spun ca a fost rezervor pentru apa. Altii spun ca a fost o arena-amfiteatru. Arata exact ca un amfiteatru iar intr-o latura exista chiar si Tronul Inca.

dsc06537 dsc06536

La marginea lui exista niste pietre bizare cioplite in forme fara sens pentru muritorii de azi. Nu este exclus ca aceste pietre ciudate sa faca parte de fapt dintr-o constructie mult mai veche decat ceea ce se stie azi, iar incasii sa fi construit in jurul lor si pe langa ele.

dsc06529 dsc06528 dsc06527 dsc06531dsc06577 dsc06572

CHINCANA, este o stanca imensa cioplita cu tot felul de scari care nu duc nicaieri. Se spune ca ea s-a desprins dintr-o alta structura mai veche si a cazut ucigand multi constructori si acoperind intrarea catre o inchisoare subterana.

dsc06545 dsc06546 dsc06556 dsc06557

STAR GATE – Poarta Stelara

Desi pentru unii existenta unei Porti Stelare prin intermediul careia poti traversa universul dintr-o parte in alta in cateva secunde este pur si simplu science-fiction, majoritatea oamenilor de stiinta confirma posibilitatea existentei unor astfel de portaluri. Legendele spun ca aici la Sacsayhuaman exista o poarta prin care marele zeu Viracocha venea sa isi viziteze poporul. Conform legendelor aici se afla acest Star Gate (vezi foto mai jos).

dsc06584 dsc06586

TORREON –turnul

Unul dintre ghizii locali povesteste grupului sau. Ma alatur si eu manata de curiozitate si iata ce aflu. Incasii credeau ca universul are 3 planuri: planul superior cel in care traiesc zeii, planul fizic , cel in care traim noi si tot ceea ce ne inconjoara, si planul subteran-ascuns, locul unde traiesc alte zeitati si spirite legate de natura. Acest turn face legatura intre cele 3 planuri. Cele 3 planuri sunt reprezentate prin: condor, puma si sarpe. Conform unor masuratori recente se pare ca acest turn vibreaza permanent si transmite un soi de energie pulsanta necunoscuta. Nu am avut voie sa il atingem, el este protejat. Macar am avut privilegiul de a sta in apropierea lui si a absorbi putin din energia locului.

dsc06492 dsc06490

TRONUL INCA

Cam in toate siturile arheologice s-a descoperit un asemenea tron de unde regele Inca privea fie la ritualurile sacre, fie la prezicerea viitorului fie la dezbaterile pentru luarea unor decizii importante. Si aici la Sacsayhuaman am intalnit un astfel de tron si chiar l-am incercat putin.

dsc06552

Ce este HUACA sau WACA?

In limba Quechua, Huaca sau Waca reprezinta un loc sau un obiect venerat, loc sau obiect prin care anumiti Inca reuseau sa comunice cu diverse spirite superioare pentru a afla fie viitorul, fie mesaje de la zei, fie primeau sfaturi cu privire la deciziile ulterioare. In principal preotii foloseau aceste Huaca dar si regii le foloseau. In popor existau si oameni simpli care reuseau sa descopere, prin intermediul unui astfel de Huaca, locul unde se afla diverse zacaminte subterane pentru a le exploata. Conchistadorii considerau ca Huaca este un mod de comunicare cu diavolul, prin urmare distrugeau orice obiect suspect. Cand si-au dat seama ca Huaca nu este doar un obiect ci poate fi si un anumit loc, s-au apucat voiniceste de distrugerea oricarui loc considerat sacru de catre incasi. Din fericire nu s-au prins care sunt toate ceste Huaca si astfel am avut si noi norocul sa ajungem la cateva dintre ele. La Sacsayhuaman exista mai multe astfel de Huaca. Pantecele Pacha Mama este unul dintre ele.

Oare cine au fost constructorii unei asemenea minunatii? Se stiu foarte putine lucruri despre incasi. Unul dintre primii conchistadori, Don Alonso De Leguisanna, scria despre ei ca ar avea o cultura si o civilizatie extraordinara. Conducatorii lor sunt atat de priceputi in arta guvernarii incat pe aceste locuri nu exista notiunea de furt si hotie. Nici o decizie importanta nu este luata fara consultarea filozofilor si a oamenilor de stiinta. Fiecare om detine o proprietate si nimeni altcineva nu doreste sa o ia de la el. Aici nu exista oameni imorali si nici vicii, fiecare om are profesii si meserii cinstite. Aici nu exista crime si nici executii. Acest cronicar al conchistadorilor spunea ca scrie aceste lucruri dintr-un adanc sentiment de vinovatie si rusine. Spaniolii si biserica catolica au distrus toata aceasta lume idilica si au eliminat toate aceste norme de trai in armonie cu vecinii, familia si natura. O particica din sangele incasilor s-a transmis indigenilor de azi astfel incat majoritatea sunt binevoitori, zambitori, calmi si deschisi.

dsc06567 dsc06566 dsc06565 dsc06564

Taximetristul nostru ne astepta la intrare acolo unde l-am lasat. Bietul de el adormise la volan si sforaia de zor cand am ajuns noi. Foarte amabil ne-a transportat la urmatorul si arheologic din program: Q’ENQO.

dsc06497

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *