Misterioasele linii de la NASCA si PALPA

Am plecat de la oaza Huacachina spre seara si am facut vreo 4-5 ore pe drum pana la Nasca. Dupa o zi minunata si plina de aventuri pe la Insulele Ballestas si dupa peripetiile din desert, oboseala si-a spus cuvantul si am atipit in autocar. Era intuneric, pe la 21.30, cand am fost debarcati la destinatia noastra, la Nasca. Prima noastra oprire consta intr-o operatiune ciudata de cantarire a fiecaruia pentru ca a doua zi, cand urmam sa zburam peste faimoasele linii, sa fim repartizati corespunzator in micile avioane de 6 locuri. Firma furnizoare de servicii aeriene avea sediul in centrul oraselului. Am fost instruiti sa ne urcam pe cantar imbracati si cu toate aparatele de foto-film in brate pentru a se estima greutatea corecta pentru a doua zi. Asa am facut. Evident doamnele s-au aratat indignate de cantarul defect care arata …culmea…vreo 5-7 kg in plus…mama lui de cantar! In fine, dupa cantarire am fost dusi la hotel (am povestit despre el in articolul precedent). Am fost instruiti ca a doua zi sa nu mancam si sa nu bem nimic pentru a nu vomita in avion.

A doua zi dimineata cu matele chioraind am fost dusi la aeroport si acolo in sala de asteptare am fost cantariti din nou, operatiune insotita de protestele doamnelor impotriva cantarului.

dsc04201 dsc04204 dsc04212

S-a facut repartizarea in avioane conform greutatii fiecaruia. In fiecare avion puteau urca 4 pasageri plus 2 piloti. Pe noi ne-au repartizat in penultimul avion, prin urmare am avut de asteptat vreo 2 ore pana ne-a venit randul. Am profitat de timpul de asteptare pentru a viziona un film despre misterioasele linii peste care vom zbura.

dsc04216

In afara de film am descoperit ca pe langa liniile NASCA mai exista un set de linii la PALPA, in apropiere. Pe un panou erau desenate aceste linii de la Palpa si am constatat ca sunt chiar mai interesante si mai frumoase decat cele de la Nasca. Nu stiu de ce nu sunt mediatizate mai mult si acestea. Zborul peste liniile Naca dureaza 20 de minute iar daca doresti sa vezi si liniile Palpa ar dura o ora. Evident ca am vrut sa zbor si peste Palpa dar fiind un grup mare a trebuit sa renunt pentru ca ar fi durat si asa prea mult. Mi-a ramas acest obiectiv de vazut si sper ca intr-o buna zi sa il bifez si pe el.

dsc04209 palpa

In sfarsit ne-a venit si noua randul sa zburam. Am trecut prin scannere ca in orice aeroport care se respecta si am fost preluati de cei doi piloti care ne-au condus la avion. Ne-au pus casti pe urechi si am decolat.

dsc04217 dsc04227 dsc04224

Sub noi se intindea un desert de piatra gri, desert brazdat candva de niste rauri si  de zeci si zeci de linii galbene care semanau izbitor cu pistele de decolare, sau cu diferite forme geometrice. Pilotii ne vorbeau in casti si ne aratau ba pe stanga, ba pe dreapta cele mai faimoase dintre linii.

Micul avion mai prindea si cate un gol de aer iar pilotii, ca sa ne multumeasca pe toti, inclinau avionul cand pe o parte ca sa vada pasagerii cu pricina, cand pe cealalta ca sa vada si ceilalti. Sfatul de a nu manca si a nu bea nimic dimineata a prins bine. Nici unul dintre noi nu sufera de rau de avion sau de inaltime, dar stradania pilotilor ne-a cam ingalbenit la fata. La fiecare obiectiv ne roteam si ne inclinam pe ambele parti plus mai primeam ca bonus cate un gol de aer direct in stomac. Nu era rau, mintea ne era ocupata sa deslusim misterul acestor desene si nu ne concentram prea tare pe inconvenientele zborului. Aceasta este harta liniilor peste care vom zbura, este o scanare a diplomei primite de mine dupa efectuarea zborului.

scan0008

Iata principalele desene de la Nasca asa cum am reusit eu sa le fotografiez (pe film se vad mai bine pentru ca le-am dat contrast puternic):

  • THE SPIDER- PAIANJENUL

dsc04284(centru jos)

  • THE WHALE- BALENA

dsc04236 (pe partea stanga sus)

  • PARROT -PAPAGALUL

dsc04299 (central mare)

  • CONDOR

dsc04267 (partea dreapta jos)

  • ASTRONAUT

dsc04256 (pe dealul mai inchis la culoare)

  • ALCATRAZ

dsc04300 (central mare)

  • TREE & HANDS – COPACUL & MAINILE

dsc04305 (langa sosea de-o parte si de alta a turnului de observatie)

  • FORME TRAPEZOIDE SI DIVERSE ALTE LINII

dsc04240 dsc04234 dsc04289 dsc04233 dsc04262

Nu cred ca vreodata vom afla tainele acestor reprezentari vechi de mii de ani. Va trebui sa ne lasam imaginatia sa zboare si sa ne bazam pe instincte. La finalul zborului am primit cate o diploma si o stampila in pasaport, ambele certificand darzenia si curajul posesorilor.

Pe drumul ce urma sa il strabatem spre urmatoarea noastra destinatie exista un turn de observatie asupra a doua din desenele de la Nasca, special destinat celor carora le este teama sa zboare. Evident, din acest turn imaginea nu este atat de spectaculoasa ca din avion, dar de vad doua desene si este bun pentru cei mai tematori.

dsc04322

Atasez filmuletul realizat acolo si sper sa va placa. Garantez ca nu o sa aveti rau de miscare si nici de inaltime. Vizionare placuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *