Mormintele lycienilor de la Myra, orasul scufundat si Delta fluviului Dalyan

Cum arata o excursie in aceste locuri minunate? Vezi filmul de mai jos si SUBSCRIBE la canalul meu youtube

Medusa, Medusa, fata trista si singuratica, ratacesti cu spiritul printre ruinele gri de la Myra…

Medusa, cea mai celebra dintre cele 3 surori Gorgone (Sthenno, Euryale si Medusa), ar putea deveni simbolul cel mai fotografiat al zonei arheologice de la Myra. Privind trista si ingandurata in zare, inca mai asteapta in zadar sa ii fie facuta dreptate. Dar oare de ce asteapta dreptatea? Hai sa ii aflam impreuna legenda. Se spune ca Medusa era una dintre marile preotese ale templului dedicat Atenei. Atena la fel ca si Artemis dorea ca preotesele care o slujeau sa fie caste si pure numai ca Medusa era foarte frumoasa. Atat de frumoasa incat a atras atentia zeului marilor Poseidon care a violat-o chiar pe treptele ce duceau la altarul Atenei. Pentru ca Atena nu putea sa ii faca nimic lui Poseidon care era ditamai zeul marilor, s-a razbunat pe biata Medusa transformandu-o intr-un monstru cu piele verde, cu parul plin de serpi si cu privire apriga ce putea sa impietreasca pe orice barbat s-ar fi apropiat de ea. Degeaba s-a retras biata Medusa intr-o pestera departe de lume caci nu a avut parte de liniste nici aici. Tot felul de “luptatori” veniti din toate colturile lumii au dorit sa o vaneze numai ca ramaneau pe veci imietriti de privirea ei apriga. Perseu a fost cel care a ucis-o miseleste in somn dupa ce primise o multime de cadouri de la zei: o pelerina ce il facea invizibil de la Hades, sandale inaripate de la Hermes, scutul Atenei si sabia lui Hefaistos. Chiar si dupa moarte Medusa a daruit ucigasului sau celebrul cal inaripat, Pegas, care a iesit din capul taiat de Perseu. Acum Medusa, asteapta privind in zare dreptatea ce nu va sa vina niciodata…

Am ajuns ratacitori veseli printre ruinele de la Myra cu ocazia unei minunate excursii organizate de Vikingul Saltaret si marturisesc ca este unul dintre cele mai frumoase locuri vazute in aceasta excursie. Si nu ma refer doar la ruinele si la mormintele sapate in stanca ci si la intreaga zona: delta fluviului Dalyan, locul unde testoasele Caretta-Caretta vin sa depuna oua vara, orasul scufundat de la Kekova si Demre, locul de provenienta a legendei lui Mos Craciun (vezi articolul urmator). Despre toate aceste minunatii va voi povesti in cele ce urmeaza. Dar incep cu mormintele lycienilor de la Myra.

Demult, pe vremea cand se potcovea puricele cu 9 ocale si tot sarea pana la cer strigand ca e prea usor, o mandra asezare se construia pe o campie aluvionara si extrem de fertila aflata pe malul Marii Egee. Zeii binecuvantasera locul asa ca locuitorii asezarii erau feriti de necazuri iar comertul inflorea de la o zi la alta. Temple marete straluceau albe in bataia soarelui. Artemis, Apollo, Zeus, si Atena, multumiti de darurile primite, protejau orasul si aduceau multi negustori si pelerini in cetatea cea alba. Oamenii erau bogati si viata indestulata. Lycienii cunosteau secretul celei mai scumpe vopsele din antichitate, movul, dovada a acestei afirmatii fiind gramezile de scoici Murex gasite aici. Din aceste scoici se extragea aceasta culoare destinata exclusiv regilor, imparatilor si unui grup foarte restrans de persoane foarte bogate. Lycienii adorau sa isi sape morminte mandre in buza dealului. Le ornamentau cu sculpturi comandate la sculptori celebri din zona, le pictau (un celebru mormant, mormantul Leului este pictat cu rosu, galben si albastru) si isi doreau ca in acest fel sa treaca in eternitate si sa fie pomeniti peste milenii. Dorinta li s-a indeplinit deoarece oricate cutremure, batalii, foc si razboaie au trecut peste orasul lor, mormintele superb construite au trecut testul timpului si noi avem ocazia sa ne “zgaim” uimiti la ele. Din pacate nu se pot vizita pe interior ci numai de afara de la distanta, masura destinata protejarii lor. Exista aici si un amfiteatru mare. Va povesteam in articolul destinat orasului antic Efes ca amfiteatrele erau construite pentru a cuprinde 10% din populatia orasului, prin urmare e usor de aflat ce populatie avea orasul la vremea construirii amfiteatrului.

De vei ajunge in aceste locuri cu siguranta te vei imbarca intr-o croaziera cu barcile spre orasul scufundat de la Kekova. Un peisaj desprins parca din modelul “insulelor zburatoare” ale Thailandei, un verde pur alaturat unui albastru infinit, piramide verzi ce se itesc din mare, muzica traditionala, veselie, voie buna, miros de mare si soare si deodata pereti gri inconjurati de verde si albastru si impodobiti cu morminte Lyciene! Greu vei uita asemenea peisaj!

Mandru oras exista odata pe insulita Kekova! Din pacate un cutremur sau poate furia si tridentul zeului Poseidon a trimis mare parte din el spre fundul albastru al marii. Barcutele se vor opri in apropiere iar tu vei putea sa faci o baie. Pe fundul marii printre amfore si ruine scufundate vei putea sa privesti prin intermediul unei masute din sticla ce se afla pe barcuta.

Tot aici in zona se afla o insula a “bogatilor”. Se numeste Simena si foarte putine persoane au apucat sa isi construiasca aici o casuta. Se poate ajunge numai cu o ambarcatiune si este inconjurata de liniste si pace. Peisajul este incredibil!

In ziua urmatoare vei putea ajunge in delta fluviului Dalyan unde vin celebrele testoase Caretta-Caretta sa depuna oua vara. Peisajele de aici sunt incredibile si vei avea ocazia sa faci plaja si baie pe o limba de nisip intre 2 mari: Marea Egee si Marea Mediterana. Excursiile astea sunt o dulce reverie, un vis de neuitat!

Daca vrei sa ajungi si tu in aceste locuri minunate iti recomand grupurile vesele ale agentiei de turism Vikingul Saltaret CLICK AICI

In povestea urmatoare vom afla cine este de fapt MOS CRACIUN (click aici)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *