ORASE CRETANE

Prin intermediul agentiei Vikingul Saltaret www.vikingul-saltaret.com am avut privilegiul de a vizita splendida insula Creta. Va voi povesti in acest articol despre orasele Cretei si sper sa va fie de folos atunci cand veti alege urmatoarea destinatie de vacanta. Voi incepe cu :

HERSONISSOS

Situat la 25 km de aeroportul Heraklion, este un frumos orasel turistic. Istoria lui incepe cu civilizatia minoica, se continua cu perioada romana, iar in prezent veti descoperi un frumos centru istoric plin de magazinase si un mic port. Malul marii este impanzit de terase splendide unde puteti manca fructe de mare proaspete. Din port puteti achizitiona scurte croaziere pe mare, cea mai interesanta dintre ele ar fi ce cu corabia piratilor. Plajele sunt bolovanoase dar foarte romantice. Exista mici golfulete unde veti gasi pietris fin si veti putea intra in mare fara sa va rupeti picioarele. Seara doamnele vor ateriza direct in raiul cumparaturilor. Centru istoric este extrm de intins si este compus din magazine si tarabe care vad absolut tot ce va trece prin cap. Bani si timp sa fie ca in rest sigur gasiti ceea ce cautati. In zona vecina marii exista si cateva mici cluburi in care se danseaza.

DSC09248 DSC09272 DSC09284 DSC09325 DSC09328 DSC09331 DSC09337 DSC09379 DSC09395 DSC09397 DSC09399

RETHYMNO

Un mic orasel-port construit tot de civilizatia Minoica, strajuit de o frumoasa cetate construita de Venetieni si cocotata pe un deal. Plimbarea dumneavoastra va incepe in micul port turistic. Ca in orice orasel Cretan malul marii e plin de terase colorate iar din port putati achizitiona cunoscuta croaziera scurta pe mare. In zona magazinelor veti putea face cumparaturi dar sa stici ca aici sunt mult mai putine decat la Hersonissos iar duminica sunt toate inchise. Cetatea din varful dealului este destul de interesanta. Daca o apucati pe stradutele inguste in sus pa deal veti ajunge cu usurinta la ea. Intrarea costa 3 euro de persoana. Cretanii au amenajat in interiorul cetatii un amfiteatru in care tin spectacole seara. Dupa cum va spuneam, cetatea a fost construita de Venetieni si este cel mai bine pastrat monument al Cretei. Orasul a fost cucerit de otomani in 1646 si a fost tinut captiv timp de aproape 300 ani fiind apoi disputat intr-un aprig razboi intre fortele Germaniei si luptatorii Greciei.

Am vizitat cetatea si mi s-a parut fascinanta datorita secretelor pe care inca le ascunde. Dealul pe care este cocotata este plin de tuneluri inchise publicului. Subterane ample pot fi totusi vizitate. Deasupra exista o ciudata cupola care a servit ca si moschee, cupola decorata pe exterior cu un model ciudat care pare a reprezenta o anume constelatie (nu am descoperit care). Tot la suprafata exista o alta constructie cu acoperis piramidal, destul de neobisnuit pentru o cladire cretana sau otomana. Nu scrie nimic despre ea asa ca nu stiu ce functie ar fi putut avea. In rest puteti admira panorama spectaculoasa oferita de zidurile ruinate asupra marii incredibil de albastre.

DSC00182 DSC00184 DSC00194 DSC00198 DSC00201 DSC00208 DSC00210 DSC00211 DSC00214 DSC00216 DSC00219

CHANIA

Al doilea oras ca marime din Creta, fondat de aceeasi civilizatie minoica. Zona a fost, totusi, locuita inca din neolitic. Pe aici au trecut initial bizantinii si arabii, apoi venetienii, apoi otomanii. In ziua de azi orasul are doua parti, orasul istoric si orasul nou.

Evident va trebui sa vizitati centrul istoric si portul turistic. Centrul istoric al Chaniei este considerat cel mai frumos de pe insula. Patea cea mai frumoasa este zona portului. Am intalnit aici un mic muzeu de arta gratuit. Pe faleza poti inchiria calesti trase de cai cu care sa te plimbi prin zona istorica. Stradutele inguste sunt pline cu magazine, doamnele vor fi fericite si aici. Exista multe produse facute manual din piele, sandale, haine, genti. De asemenea veti descoperi si o piata acoperita, dar mie nu mi s-a parut nici mare si nici bine aprovizionata.

DSC00349 DSC00352 DSC00355 DSC00357 DSC00361 DSC00363 DSC00368 DSC00376 DSC00377 DSC00378

Cam astea ar fi orasele vizitate de mine in timpul excursiei prin Creta. Va invit si pe dumneavoastra sa experimentati magia acestei insule de legenda.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *