Pestera DEVETASHKA – 7 ceruri albastre si o civilizatie misterioasa

Cum arata o excursie in aceasta zona? Vezi clipul de mai jos si SUBSCRIBE la canalul meu youtube

A fost odata un neam de uriasi blajini care, alungati fiind de pe planeta lor natala, rataceau prin univers in cautarea unei case noi. Li s-a permis sa coboare pe o micuta planeta acoperita cu apa unde au descoperit zacaminte de aur de care aveau mare nevoie pentru a-si salva lumea. Ajunsi ei pe planeta cea albastra au constatat ca au nevoie de ajutor pentru a incepe recoltarea aurului asa ca, folosind laboratoare sofisticate si tehnologie avansata, au inceput sa modifice ADN-ul unor “maimutoi” gasiti aici pentru a crea o rasa care sa le semene si sa ii inteleaga. Asa s-a nascut omul, fiinta ce le va servi pentru extragerea de aur si pentru diverse alte munci. Nu mult a trecut insa pana cand uriasii au reusit sa creeze exemplare atat de frumoase incat s-au indragostit de ele, au produs urmasi si nu au mai vrut sa paraseasca micuta planeta albastra nici macar cand restul grupului s-a imbarcat in navele uriase si s-au intors acasa. O vreme au trait impreuna in pace dar micutele produse de laborator au inceput sa se rascoale impotriva lor si sa se inmulteasca rapid impanzind planeta. Nu a mai fost rost pentru uriasi sa traiasca la suprafata alaturi de noii locuitori asa ca au sapat tuneluri adanci si lungi, au construit orase enorme sub scoarta pamantului si prin aceste adevarate labirinturi se pierdeau in lumea de jos cea nou creata.

Povestea uriasilor lui ANU puteti sa o cititi aici

In multe locuri de pe Pamant sunt pesteri uriase folosite ca porti de intrare in lumi subterane uimitoare. Un astfel de loc este si pestera Devetashka despre care va voi povesti in acest articol.

In aceasta pestera exista urme de locuire primitiva permanenta vechi din vremea Paleoliticului. Acum 70.000 ani aici traiau oameni! Artefacte foarte interesante au fost descoperite in toata zona. “Zvastica in oglinda” in sensul acelor de ceasornic dar si in sens invers acelor de ceasornic si ceramica datata la 6000 IEN chinuie si acum mintile cercetatorilor pentru ca astfel de artefacte au fost descoperite si in China Neolitica in culturile Majiabang, Dawenkou si Xiaoheyan. Oare cum au ajuns de aici la ei? Sa fie oare prin aceste misterioase tuneluri? Oare unde duc ele si ce ascunde pamantul in maruntaiele lui?!

Sistemul urias de tuneluri este cercetat pe o lungime de 2 km iar intrarea este absolut spectaculoasa. Un tavan ametitor de inalt te intampina chiar la intrare. Pare a avea multe punti aproape de bolta, punti care unesc intre ele diverse gauri si scorburi intunecoase prin care respira vantul. Cand patrunzi in aceasta lume minunata te simti pitic, un fel de Gulliver in Tara Uriasilor. Tavanul boltit atinge 60 m inaltime si de sus, 7 ochi te privesc albastri si infiniti. Din acest motiv pestera se mai numeste si “7 Ceruri” sau Oknata (Ochii). Tipetele a mii de randunele te intampina zglobii. Pe langa micul paraias ce izvoraste undeva in galeriile misterioase cresc plante de un verde absolut care te incanta asa cum nicaieri nu ai mai fost incantat. O lume paradisiaca, un univers rupt de lumea exterioara, un ecosistem inchis in el insusi si uitat aici de mii de ani cu pereti gri, iarba verde, tufe cu flori albe, susur de paraias si multa lumina ce vine din albastrul de deasupra ta. Din cand in cand cate un liliac speriat iti trece pe langa urechi. Aici exista o colonie de aproximativ 35.000 de exemplare din 15 specii rare de lilieci, colonie protejata de bulgari cu mare grija.

Pestera a fost redescoperita in 1921 de catre arheologi bulgari. Cand au patruns in ea, rauletul cel mic era atat de mare incat au patruns cu barca. Acum rauletul este colmatat si pestera se viziteaza pe o portiune mai mica decat inainte pentru a proteja mai bine tainele ei. Rauletul formeaza mici lacuri si cascade iar sistemul de camere al pesterii ajunge la o incapere rotunda numita ALTAR (nu se mai viziteaza din pacate). Legende stravechi pomenesc de Zeita Mama si de Hades, zeul Lumii Subterane ca fiind venerati aici.

Pe la 1950 bulgarii au transformat pestera intr-un depozit militar gigantic. Urmele lasate de enormele tancuri circulare folosite la depozitare a produselor petroliere se pot vedea si azi pe podea. Ba chiar au instalat si o cale ferata care patrundea in pantecul pesterii ducand armament cat mai adanc si mai ferit de ochii dusmanosi.

Tot aici in 2011 s-a turnat filmul ‘The Expendables 2″ si datorita bubuitorilor si exploziilor folosite in film coloniile de lilieci s-au speriat atat de tare incat timp de 2 ani nu au mai fost vazute. De atunci au fost impuse restrictii iar pestera se poate vizita numai partial. E de bine, liliecii s-au intors si traiesc linistiti.

Se spune ca in aceasta pestera se ascunde comoara lui Futyo. Daca vrei si tu sa ajungi aici si sa cauti comoara, stai cu ochii pe agentia de turism VIKINGUL SALTARET care organizeaza ture in zona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *