Pestera Muierilor – locul sacru unde femeile sterpe infloresc

Demult, pe vremea cand stramosii daci locuiau pe aceste meleaguri si le calcau cu mult respect si dragoste, oamenii care aveau nevoie de leac si vindecare veneau la aceasta pestera cunoscandu-i proprietatile magice. Se spune ca in salile sale se petreceau miracole iar cei carora le erau acordate, plecau acasa sanatosi si fericiti. Aici veneau adesea cuplurile care nu puteau avea copii pentru a-si rezolva problemele si se spune ca nu a existat nici o poveste trista care sa ramana nerezolvata.

In pestera vietuia o zana, o nimfa a padurii care putea aduce barbatii inapoi la nevestele lor, le ajuta pe fetele batrane sa se casatoreasca, iar pe femeile sterpe le ajuta sa rodeasca. Nimfa se afla sub aprig juramant de castitate. Ea nu avea voie sa se indragosteasca de nimeni caci altfel puterile i-ar pieri si ar pierde dreptul la viata vesnica si la apa vie care o tinea mereu tanara si frumoasa. Intr-o buna zi un flacau frumos trecu pragul pesterii nimfei noastre, manat de durerea de a fi parasit de femeia pe care o iubea. Nimfa s-a indragostit de el si a renuntat la darurile alese pentru a putea trai ca muritoare alaturi de el. Numai ca inima tanarului era nestatornica si s-a intors catre vechea lui iubire. Cand a aflat nimfa noastra vestea aceasta, s-a prabusit pe podeaua pesterii, de durere, iar o flacara iesita din pamant a cuprins-o si a mistuit-o intr-o clipita. Locul a ramas in continuare in custodia sacerdotilor daci care venerau aici un zeu puternic (posibil pe Zamolxe) si care continuau sa faca vindecari miraculoase. Sacerdotii daci foloseau tot felul de licori magice din plante si tot felul de alifii din minerale combinate cu argila.

DSC08370DSC08376 DSC08377

In anul 1992 un grup de cercetatori au gasit niste tablite de argila care indicau o sala ascunsa sub podeaua galeriilor ce se viziteaza astazi. Cercetand pestera conform indicatiilor de pe tablite, au ajuns intr-o sala uriasa, undeva la 20 de metri sub galeriile amenajate spre vizitare, sala in care au descoperit cercei si alte podoabe femeiesti, din aur sau bronz, depuse ca ofranda pe altarul Zeului. Se pare ca femeile cu probleme veneau aici si erau supuse unui complicat ritual de purificare dupa care erau duse in sala secreta unde se rugau si aduceau ofrande Zeului. La sfarsitul ritualului ele primeau o licoare care continea printre altele si plante halucinogene. In zilele urmatoare problemele lor erau rezolvate. Iata cum natura, plantele, energia muntelui si credinta in fortele proprii pot face adevarate minuni.

In vreme de restriste, cand barbatii erau chemati la lupta, familiile lor nu erau lasate la voia intamplarii ci sub protectia Naturii si a Muntelui Sacru. Tot ce aveau ei mai de pret, copiii si femeile, erau adusi aici si ascunsi bine in pestera sub protectia zeilor locului.

Fiind un obiectiv turistic atat de popular, ghizii locali nu mai apuca sa povesteasca legendele sale ci incearca sa conduca hoardele numeroase cat mai repede spre iesire pentru a prelua alte hoarde la fel de numeroase prin maruntaiele pamantului.

Aflata pe raza comunei gorjene Baia de Fier, pestera Muierilor este prima pestera electrificata din Romania ( 1963). Desi are 4 galerii cu o lungime totala de 3600 m, se pot vizita numai  640 m, restul secretelor sale sunt ascunse de privirile avide ale turistilor. Este foarte frumos amenajata, in ea exista schelete de Urs de Pestera si numeroase formatiuni calcaroase care au fost asemuite cu diverse personaje cum ar fi Turcul, Mos Craciun, Cadana, etc. Aici traieste o numeroasa populatie de lilieci deranjati, evident, de afluxul de turisti. Ei depun guano, cel mai scump ingrasamant organic de pe pamant. In vizita voastra veti trece pe langa un astfel de depozit si veti constata ca in sala respectiva temperatura este mai ridicata decat in celelalte datorita emanatiilor provenite de la gramada de guano.

DSC08384DSC08387 DSC08395

Vizita dureaza aproximativ o ora iar grupurile pornesc mereu la ora fixa si sunt insotite de ghidul local. Iesirea din pestera se face la aproximativ 1 km in aval fata de punctul de intrare. Exista portiuni lungi in care se merge aplecat sau in mersul piticului dar nu e cazul sa va panicati, tunelurile sunt joase dar largi in lateral, nu veti ramane nici blocati nici lipsiti de aer. Totusi daca suferiti de claustrofobie, vizita in aceasta pestera nu este indicata.

Vara, intrarea in pestera costa 20 de lei de persoana. Am auzit ca in extrasezon costa numai 10 lei.

Daca vrei sa mergi intr-o excursie organizata in aceste locuri stai cu ochii pe agentia de turism VIKINGUL SALTARET

DSC08405 DSC08382

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *