DSC08473

Pestera Polovragi – scoala de medicina a marelui zeu ZAMOLXE

Daca vrei sa mergi intr-o excursie organizata in aceste locuri stai cu ochii pe agentia de turism VIKINGUL SALTARET

Marele preot Deceneu trimise vorba printre invataceii sai ca marele Zeu va veni la pestera cea sacra pentru a le dezvalui noi taine ale medicinei si a vindecarii spiritului. In satele vecine umbla vorba ca Zeul e cam suparat pe daci. Vinul si petrecerile tulburau adesea mintile lor si in loc sa pastreze calea cea buna propavaduita de el, acestia se dedau la tot felul de orgii si nopti de pierzanie. Din pantecele pamantului iesi un fum alb iar peretii pesterii se cutremurara din incheieturi. Toti invataceii scolii de medicina alergasera intr-un suflet la Pestera Sacra si asteptau frematatori imbracati in robele lor lungi si albe, sosirea Zeului. Fumul alb se risipi si il vazura asezat pe piatra modesta pe care o folosea pentru a li se adresa. ZAMOLXE le vorbi pe un ton grav si linistit. Zvonurile ce umpleau valea erau reale, era suparat pe comportamentul lor. Avea sa le lase ultimele sale sfaturi si invataturi iar apoi urma sa dispara in adancul tunelurilor secrete de sub pestera, urmat de credinciosii sai lupii albi. Cu totii sperau ca nu este adevarat, sperau sa il faca sa se razgandeasca si sa ramana alaturi de ei. Cu totii simteau primejdia ce se apropia odata cu primele tabere ale romanilor amplasate la sudul Danubiusului. Aveau nevoie de Zeu mai mult decat oricand. Zamolxe era neindupecat. Il trase pe marele preot Deceneu langa el si ii soptea ceva de mare importanta. Invataceii erau agitati. Inima le era trista si indurerata. Ani de zile urmasera povetele si invatatura Zeului si il doreau mereu aproape de ei. Stiau ca mai aveau cateva zile alaturi de El si incercau sa absoarba cat mai mult din intelepciunea Lui…

DSC08418DSC08422 DSC08430 DSC08445

Acesta este ultimul loc unde a vietuit si si-a transmis invataturile ZAMOLXE inainte de a disparea pentru vecie.

Pestera Polovragi  isi trage numele de la numerosii vraci ce se adunau aici pentru invatatura si vindecari. Pe vremuri exista si o planta puternica ce se folosea pentru tratarea suferintelor fizice si mentale, planta pe nume Povraga. Aceasta a disparut din lume la fel ca si alta planta la fel de cunoscuta, Zernea, cea al carei nume este intalnit la localitatile din Romania denumite Zarnesti.  Este posibil totusi ca numele sa fie si o criptograma nedescifrata inca, un secret lasat noua de Zamolxe insusi.

O bucata din radacina Povragai este impietrita intr-un cotlon al pesterii lui Zamolxe. Marele Zeu si-a luat darurile cu el la plecare, lasandu-i pe bietii daci fara doua dintre cele mai puternice leacuri cunoscute vreodata pe pamant. Cu timpul si restul invataturilor sale s-au pierdut si de aceea, in ziua de azi, cumparam medicamente care au darul de a te face sa iei si mai multe medicamente si sa nu te poti vindeca niciodata complet. Se spune ca in aceasta pestera initiatii isi puteau schimba infatisarea din tineri in batrani si invers.

In aceasta pestera minunata exista celebra piatra, plina de energii benefice, denumita Scaunul lui Zamolxe dar si o constructie ciudata sub forma unui cuptor lipit de perete, constructie realizata din argila. In interiorul acestei constructii se patrunde printr-o deschizatura foarte mica si trebuie sa mergi in genunchi pentru a putea intra. Pe jos este nisip fin. Cand razboinicii daci erau raniti in batalii si trupurile lor erau sfartecate de rani adanci, erau adusi la pestera sacra, unsi cu alifii din plante amestecate cu minerale, impachetati in argila la fel ca niste mumii iar apoi erau introdusi in aceasta constructie din inima muntelui si lasati acolo cateva zile, atat cat era nevoie pentru o vindecare completa. Plantele amestecate cu mineralele pamantului si cu energia puternica  muntelui faceau adevarate minuni iar rani care azi ar fi considerate fatale erau vindecate in cateva zile fara a lasa urme.

DSC08451DSC08461 DSC08463 DSC08465

Exact deasupra Scaunului lui Zamolxe, la suprafata, in varful muntelui se afla ruinele anticei cetati dacice Arcinna (mentionata de Ptolemeu).

Pe unul dintre pereti este realizat un desen la care s-a folosit o tehnica speciala, tehnica negrului de fum. Acesta a fost intins pe perete si apoi sters pentru a lasa privirii un schelet. Desenul a fost facut de un calugar nu cu multa vreme in urma si este un avertisment pentru ca nimeni sa nu se apropie de peretele respectiv pentru ca acolo este un horn adanc ce duce in maruntaiele pamantului si de unde nimeni nu ar mai putea sa te scoata la lumina. Tot aici s-au descoperit urme de pasi vechi de 2000 de ani, dar nu puteti sa ajungeti la ele si sa le vedeti.

Pestera se viziteaza pe o portiune foarte mica, ghida spune ca au fost descoperite emanatii periculoase de radon. Probabil Zamolxe doreste sa isi tina secretele ascunse mai bine. Nu se mai ajunge la cuptorul dacic, nici la radacina de Povraga, nici la Bolta Insangerata, nici la Izvorul Sperantelor…..Mai putem vizita numai desenul scheletului, Scaunul lui Zamolxe si camera secreta a vindecarilor. Putem vedea si cativa lilieci mici care dorm ziua. Probabil ca atat mai meritam sa vedem. In apropierea Scaunului lui Zamolxe detectoarele de bioenergie o iau razna ca in prezenta unor energii deosebite emanate de o entitate puternica.

Tunelurile sunt nesfarsite, se spune ca multe dintre ele ajung in locuri indepartate si misterioase cum ar fi Sarmiegetuza, Varful Omu sau pestera-sora Ialomicioara. Cine stie daca vreodata vom apuca sa le exploram pe toate. Deocamdata ne speriem de radon si nu patrundem decat cateva minute in misterul pesterii sacre a marelui Zamolxe.

Legendele mai spun ca aici ar fi trait si gigantii, jidovii, iata ca ne intalnim iarasi cu civilizatia lor strans legata de civilizatia dacilor si de locurile lor sacre. Cercetand zon, istoricul Nicolae Densusianu descopera aici cateva dolmene ce formeaza o necropola preistorica. Tot aici este descoperit si “Obeliscul de la Polovragi”, unul dintre monumentele preistorice ale Daciei. Istoricul face referiri si la locul numit “Oborul Jidovilor” (Uriasilor).

Pasionatii de fenomene paranormale numesc acest loc “Triunghiul Bermudelor Olteniei” datorita numeroaselor disparitii de animale si oameni si datorita povestii disparitiei mancarii si bauturii de la un ospat, disparitie urmata de tulburarea pe vecia a mintilor tuturor participantilor la ospat. Cautatorii de comori rau intentionai au avut si ei aceeasi soarta, nimeni nu i-a mai gasit vreodata.

In zona se tinea anual, pe 20 iulie, timp de o saptamana, petrecerea campeneasca si targul denumit Nedeea de la Polovragi. Initial sarbatoarea a fost tinuta de daci pe varful muntelui la peste 2000 m altitudine.

O alta legenda spune ca Turdor Vladimirescu, un initiat, nu a murit ci o sosie de-a lui a fost ucisa in timp ce el a trait linistit deghizat in calugar la manastirea Polovragi.

DSC08473 DSC08475

Daca esti pasionat de mistere de istorie si esti in cautarea unor energii puternice binefacatoare iti recomand sa nu ratezi vizita la Pestera Polovragi. Te vei simti mult mai bine dupa o incursiune prin secretele ei. Vizitarea ei dureaza aproximativ 30 de minute si costa 6 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *