RACOS- spectacolul unic al naturii impletit cu istoria

Cu peste 10.000 de ani in urma undeva pe langa Brasovul de azi s-a auzit o bubuitura puternica. Pamantul s-a cutremurat. Animalele si pasarile au fugit speriate care incotro. Bombe de lava rosie zburau in toate partile si ardeau totul in calea lor. Lava s-a scurs din conul vulcanului si s-a intarit incetisor. Anii au trecut si natura si-a reluat cursul firesc ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Iata povestea celui mai tanar vulcan din Europa, iata povestea VULCANULUI rosiatic de la Racos. Conul sau rosiatic inconjurat de bombe vulcanice si cu cate un copacel verde crescand chiar din el fac din acest loc unul dintre cele mai frumoase pe care le-am vazut vreodata. In jurul puternicei eruptii s-au format si alte peisaje unice cum ar fi de minunatele COLOANE DE BAZALT.

DSC09184DSC09188 DSC09195

Oamenii locului le considera incarcate cu energie benefica si pot sa jure ca daca petreci mai mult timp pe langa ele ai putea sa fii vindecat de orice fel de boala si de orice fel de suparare.

DSC09176 DSC09167

Nu departe de coloanele de bazalt de afla un splendid lac format din apa pluviala adunata intr-un con format in urma eruptiei vulcanului din vecini. Localnicii l-au numit LACUL DE SMARALD datorita culorii sale de un verde intens. Malurile lui abrupte te lasa sa admiri diferite straturi geologice contorsionate de miscarile si presiunea pamantului.

DSC09154DSC09156 DSC09162

Acest loc splendid in care, pe o suprafata atat de mica poti intalni formatiuni naturale atat de spectaculoase i-au atras si pe strabunii nostri daci. In zona a existat candva una dintre cele mai importante cetati ale lor, a doua ca marime dupa Sarmisegetuza. CETATEA DACICA de la Racos a servit drept capitala pentru marele rege dac Oroles. Bastarnii, neam razboinic aprig, au pornit la lupta impotriva lor dorind sa le cucereasca teritoriul. Dacii lui Oroles au fost infranti in prima batalie. Pedeapsa pe care regele le-a dat-o supravietuitorilor intorsi acasa in dezonoare a fost ca sa doarma la picioarele femeilor lor si sa execute toate muncile lor din gospodarie. Pedeapsa a fost stimulanta pentru ca a doua oara dacii nostri nu au mai fost invinsi. Orasul dacic adapostea mii de locuitori care traiau pe 20 de terase sub forma de zigurat. Garnizoana cetatii avea 300 de soldati iar pe varful muntelui se afla un snctuar rotund. Cetatea este construita pe un munte considerat sacru de catre daci. Este posibil ca aici sa fi fost Kogaionul dar nimic nu este sigur in lipsa unei atestari concrete. Ce stim cu siguranta este ca intre ruinele cetatii lui Oroles a fost gasit celebrul CUI DACIC de fier care nu rugineste. Scriitorul Andrei Vartic a furat acest cui de la Racos si l-a dus pe furis in Republica Moldova spre a fi “analizat”. In urma testelor la care a fost supus s-a ajuns la concluzia ca el ar contine 99,9% fier pur, fara impuritati tipice unei prelucrari si ca nu rugineste de peste 2000 de ani. O astfel de concentratie si astfel de calitati nu pot fi obtinute decat in laboratoare ultra-sofisticate in ziua de azi. Intrebarea este: cum a fost faurit acest cui? Imediat dupa incheierea studiului, cuiul a fost dus la Leningrad pentru “cercetari mai detaliate”. De atunci nu se mai stie nimic despre el. Valoarea unui astfel de artefact este inestimabila dar din pacate nimeni nu mai stie unde ar putea sa se afle.

Anii au continuat sa treaca si a venit vremea ca un nobil ungur sa construiasca un minunat castel care  sa-i ofere protectia necesara importiva atacurilor vrajmasilor. Asa s-a nascut, tot la Racosul de azi, CASTELUL Sukosd- Bethlen. In zilele noastre nu mai are stralucirea din trecut dar cineva se ocupa serios de renovarea si restaurarea lui. In cativa ani va fi din nou stralucitor si imbietor. Se poate vizita, nu e mare lucru dar face parte din monumentele locului.

DSC09203DSC09210 DSC09213 DSC09218

DSC09224

Iata cum un satuc din judetul Brasov are nu mai putin de 4 obiective importante de vazut pe tertoriul sau. Nu am pomenit de cetatea dacica la obiective deoarece nu mai este mare lucru vizibil din ea si este plasata undeva mai “peste mana”. Din pacate nimic nu este amenajat pentru turisti. Traseele sunt prost marcate sau deloc marcate. Daca mergi de capul tau e posibil sa nu ajungi sa gasesti vulcanul pentru ca nu exista nici un indicator spre el. Oare cat de greu ar putea sa fie sa pui niste simple indicatoare pentru turisti si sa marchezi traseele pas cu pas asa cum trebui cu putina vopsea? Poate cineva de la primaria locala se va sesiza si va investi cativa banuti pentru asta. In fond e vorba de bunastarea adusa tuturor locuitorilor comunei de afluxul de turisti.

Daca vrei si tu sa ajungi aici stai cu ochii pe agentia de turism VIKINGUL SALTARET ca sa vezi cand se organizeaza urmatorul grup.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *