ROSIA MONTANA – minele de aur ale Agatarsilor

SUBSCRIBE LA CANALUL MEU YOUTUBE

Daca vrei si tu sa ajungi aici fii cu ochii pe agentia de turism VIKINGUL SALTARET care organizeaza minunate excursii in zona

Demuuult, pe vremea cand zeii umblau pe pamant, se uitau la fetele muritorilor si placandu-le ceea ce vedeau le lasau grele creand astfel o noua rasa de semi-zei, traia undeva pe aceste plaiuri dulci un neam de traci neinfricat, cu totul diferit de neamurile vecine. Se numeau Agatarsi si legendele spun ca regele lor s-ar trage din uniunea lui Hercule, cunoscutul semizeu, cu Echidna, faptura cu trup de sarpe si cap de femeie. Neamurile vecine de traci se temeau de puterea lor si de faptul ca erau diferiti de ei. Triburile agatarsilor iubeau aurul si petrecerile, erau adoratori ai zeului Dionisos, zeul vinului, al distractiilor si al orgiilor. In timp ce vecinii daci il venerau pe Zamolxe si invataturile sale, iubeau abstinenta si meditatia, mancau vegetarian si tindeau spre viata vesnica, agatarsii se distrau cu orgii, se impodobeau cu aur si beau mult vin. Societatea lor era pestrita si vesela. Barbatii imparteau frateste atat femeile cat si bunurile personale. Se dorea o comunitate de tip comunist,  lipsita de gelozie, ura si invidie, o comunitate unde toti erau la fel de bogati si isi imparteau totul. Femeile erau cele care isi alegeau partenerii. Din acest motiv barbatii umblau tatuati pe tot corpul, imbracati cu haine scumpe, impodobiti cu multe bijuterii din aur si diamante, iar parul blond si lung il vopseau in albastru (spune Pliniu cel Batran). Doreau sa atraga atentia si sa fie alesi de femei. Pentru prima data in istoria lumii, Herodot povesteste despre o comunitate a femeilor cu toate ca acest lucru nu era unic (se putea intalni si in Africa). Agatarsii erau puternici si neinfricati, adoratori ai lui Dionisos si din acest motiv reformele lui Burebista si Decebal, adoratori ai lui Zamolxe, au cautat sa elimine acest mod de viata libertin si destrabalat, in opinia lor. Pentru o scurta perioada de timp au reusit sa mai potoleasca orgiile. Totusi, supararea lui Zamolxe si faptul ca la un moment dat i-a parasit pe daci fara a se mai intoarce vreodata, lipsindu-i de invataturile sale si protectia lui, denota faptul ca pe undeva vinul ghiurghiuliu si petrecerile lui Dionisos au castigat din nou teren printre daci. Nu se stie exact din ce motiv au disparut Zamolxe si kapnobataii si au permis cucerirea Daciei, lasand romanii sa ajunga pana la aceste mine de aur, dar acesta ar putea fi unul dintre motive. Adorarea zeului Dionisos si cultul fecunditatii, al petrecerilor si al orgiilor este extrem de raspandit in toata zona locuita candva de traci. Am intalnit temple dedicate acestui zeu inclusiv in Bulgaria, Grecia, Turcia si pe teritoriul Romaniei in Tara Luanei si Rosia Montana. Din pacate in tara noastra cercetarile arheologice sunt aproape inexistente asa ca trebuie sa ne rezumam la vizitarea lor in tarile mentionate mai sus.

DSC08843DSC08850 DSC08854 DSC08858

Situati in zona actuala Rosia Montana, agatarsii sunt primii mentionati de istorie ca facand sapaturi si tuneluri nesfarsite la actualele mine de aur din zona. Dorinta lor de a purta bijuterii scumpe, haine tesute cu fir de aur si orice tip de obiect opulent i-a determinat sa scormone adanc in maruntaiele pamantului dupa metalul nemuritor.

Totusi, tunelurile si galeriile de la Rosia Montana sunt mult mai vechi de atat. Ele provin din negura timpului, de pe vremea cand zeii giganti au ajuns aici in cautarea aurului necesar purificarii atmosferei de pe planeta natala. Titanii, caci asa sunt cunoscuti in legende, au stabilit aici baze si orase incredibile si au creat prin experimente genetice o rasa de semizei care sa ii serveasca si sa extraga metalul pretios pentru ei. Aceasta rasa de semizei avea insa puteri mostenite de la parintii lor genetici, prin urmare s-au unit sub conducerea lui Zeus, le-au folosit si au reusit sa intemniteze titanii cei nemuritori in miezul pamantului tocmai in Tartar. Ulterior s-au declarat ei insisi zei, au creat o rasa inferioara careia i-au blocat capacitatile native si au folosit-o pentru munci, pentru a-i amuza, pentru a-i venera si a le aduce ofrande, pentru a le construi temple si pentru toate nevoile lor vanitoase.

DSC08861DSC08873 DSC08878 DSC08881

Vorbind cu unul dintre inginerii minieri de la Rosia Montana a zilelor noastre, un om care a muncit 30 de ani in mine si ar trebui sa le cunoasca la perfectie, am aflat cu stupoare ca galeriile si tunelurile sunt infinite si ca nimeni, niciodata nu le-a dat de capat. Omul nostru a refuzat sa povesteasca despre agatarsi si uriasi, probabil pentru a nu fi ridiculizat dar, la insistentele mele, ne-a spus totusi o poveste adevarata legata de Valva Aurului. Povestea o puteti asculta integral pe filmul atasat articolului.

Se spune ca pe vremea lui Ceausescu aici au fost descoperite schelete de uriasi dar, la fel ca toate celelalte schelete de uriasi descoperite, au disparut impreuna cu camioanele in care au fost incarcate. Despre lespedea verzuie acoperita o scriere nedescifrata cred ca stiti deja cu totii, nu voi mai insista asupra ei. Tot aici au fost descoperite niste tablite cerate cu aceeasi scriere nedescifrata.  Orasul gigantilor mai are multe taine ascunse si sper ca intr-o buna zi, ele sa iasa la lumina dimpreuna cu istoria cea adevarata.

DSC08883DSC08893 DSC08903

Momentan, minele de aur se pot vizita pe o portiune de aproximativ 200 de metri pentru a va mentine in siguranta. Galeriile sunt atragatoare si inselatoare si e bine sa ramaneti langa ghidul vostru pentru a nu va rataci pe vecie in ele. La intrare se coboara mai multe trepte construite in perioada moderna, dupa care se patrunde in galeriile anticilor. Ghidul nostru ne spune ca si in ziua de azi aici se afla cel mai mare filon de aur din lume!! Dupa mii si mii de ani de exploatare, dupa mii si mii de tone de aur extras aici, acest loc inca este cel mai bogat din lume !! Peretii galeriilor antice pe care ne deplasam sclipesc in mii de stelute aurii. Mirajul aurului pune stapanire pe tot grupul. Locul este deosebit. Legendele spun ca aurul se formeaza in mod natural acolo unde la suprafata exista un loc cu o spiritualitate deosebita. Oare cat de sacru este acest pamant de ascunde in el atata aur si atatea bogatii?! Oare noi chiar meritam sa traim aici?!

Spirite nelnistite si umbre intunecate ne insotesc la fiecare pas. Multi oameni au pierit aici atrasi de mirajul aurului. Exista sute de povesti cu galerii surpate din senin, cu copii prinsi pe vecie in ele, cu oameni care niciodata nu au mai iesit din mine. Spiritele lor nu si-au gasit nici acum linistea. Pe langa ele exista si ghizi spirituali care va privesc cu atentie. Ei sunt protectorii aurului. In povestile minerilor apare mentionata adesea Valva Aurului. Acesta este un spirit calauzitor care poate aduce bogatia sau pierzania celor care se intalnesc cu el.  Printre mineri umbla superstitia ca cel care se intalneste cu Valva nu are voie sa spuna nimanui despre aceasta intalnire altfel va muri a doua zi, va pierde tot sau va ramane vesnic cu mintile tulburate. Povestea de pe film confirma aceste legende.

DSC08912DSC08913 DSC08919 DSC08926

Din pacate turul este prea scurt. Mi-as fi dorit sa stau toata ziua prin galerii si sa le ascult povestile. Dar pe lumea asta tot ce este frumos dureaza putin…Reveniti la suprafata, ne plimbam putin printre utilajele de exploatare expuse in curte si pe langa stelele funerare ale strabunilor si apoi patrundem intr-un mic muzeu cu fotografii vechi ale muncitorilor in mina. Este un muzeu foarte interesant, va rog sa nu il ratati.

DSC08928 DSC08933

DSC08936

Va recomand sa mergeti si sa vizitati Rosia Montana, sa cumparati produsele vandute in fata minelor si sa incercati sa ajutati cumva comunitatea locala. Nu uitati, zona este inchisa, nu exista locuri de munca iar ei traiesc numai din ceea ce dumneavoastra le oferiti. Fiti generosi cu ei, oamenii nu cersesc. Mierea cumparata acolo are un gust desavarsit iar magnetii de frigider si traistele tesute din lana pot fi un cadou interesant pentru rudele si prietenii de acasa.

Daca vrei sa mergi intr-o excursie aici, stai cu ochii pe agentia de turism VIKINGUL SALTARET

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *