RUPEA – antica Ramidava imbracata in haine noi

Pe locul anticei cetati dacice Ramidava, plangeau parasite de multe decenii cateva ruine de piatra. Imi amintesc cand eram mica si am urcat pentru prima data aici, am descoperit o mica incinta circulara strajuita de o poarta din lemn, incinta care adapostea pe atunci cateva caprioare. Anii au trecut si prin 2009, cu ajutorul unei finantari de 32 milioane de lei, cetatea a fost complet restaurata. Am ajuns si eu anul acesta sa o vizitez dupa mai bine de 35 de ani de absenta nemotivata. Am ramas surprinsa de ceea ce am descoperit. Drumuri bine semnalizate, perfect realizate, parcare mare si incapatoare, taxa de intrare 10 lei si o ditamai cetatea pe care abia asteptam sa o vizitez.

DSC09234DSC09238 DSC09239 DSC09245

Cetatea este asezata pe 3 nivele, exista 4 turnuri de aparare in care, daca te urci, poti admira o panorama deosebita asupra locurilor. Cele 4 turnuri sunt denumite astfel: Turnul Portii , Turnul Slaninii, Turnul Slujitorilor si Turnul Cercetasilor. Cetatea a servit ca punct de aparare si de refugiu, dar si locul unde oamenii lasau slanina la racoare. Este atestata documentar pentru prima data la 1324 sub numele de Kuholm, dar este construita pe ruinele vechii cetati dacice Ramidava. Ea a constituit si loc de refugiu pentru sasi in rascoala impotriva lui Carol Robert de Anjou.

DSC09253

DSC09258 DSC09264

Locul este foarte frumos restaurat si este incarcat de istorie. Personal mi-a placut la nebunie mica straduta stramta care urca printre locuinte si ajunge sus on varful dealului. Am filmat locul si sper ca filmul sa va placa si sa va faca sa vizitati aceasta cetate minunata. Cu siguranta pot spune ca cetatea este un obiectiv de neratat daca ajungeti prin zona. Intrarea costa 10 lei iar vizitarea nu dureaza mai mult de o ora. In curte veti gasi si o fantana alaturi de care se afla o tasnitoare cu apa foarte buna.

Daca vrei sa mergi intr-o excursie organizata in aceste locuri stai cu ochii pe agentia de turism

VIKINGUL SALTARET

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *