SCONTRONE – satucul cu murales

Vroom, vroom, treceam in goana cu masina intorcandu-ne de la ferma cailor unde am urmarit un interesant concurs de cowboy, cand deodata imi sare in ochi un indicator care spunea asa: SCONTRONE – satucul cu murales. Avand eu experienta anterioara cu Calabrezul Diamante si murales-urile lui, bineinteles ca nu am ocolit strada cu pricina ci dimpotriva, am virat si am pornit in sus pe panta muntelui. Cocotat exact in scafarlia unui deal mare, cu cateva case atat de pitoresti incat nu ne-a venit sa ne credem ochilor, Scontrone s-a dovedit a fi alegerea perfecta pentru o dupamasa relaxanta. Sa va spun de ce: oamenii de aici au foarte putine posibilitati de a face bani si iata ca reusesc sa ii scoata practic din piatra seaca.

DSCN1181

Prin anii 80 primaria locala are minunata idee de a chema pictori si a le pune la dispozitie peretii pitoresti ai caselor pentru un muzeu in aer liber cu tematica “marea emigrare catre America”. In ziua de azi exista splendide opere de arta pe fiecare straduta ingusta din piatra, opere care prezinta dificultatile oamenilor locului, plecarea lor pentru a-si indeplini “visul American” si durerea celor ramasi acasa. Pasii ne-au purtat rand pe rand de la o casa la alta admirand cu mare entuziasm fiecare pictura arsa de soare si scorojita de vant. De pe o terasa frumos impodobita cu bancute si flori colorate se putea admira toata valea dar cel mai mult ne-a amuzat primaria locala situata acolo unde merita toti alesii locali sa stea si anume…. sub pamant! Ei bine, pe terasa respectiva se afla aceasta primarie formata dintr-un cubulet mic pictat frumos pe toate partile la suprafata, cubulet care adaposteste scarile pe care se coboara sub pamant. Foarte interesanta idee, nu credeti?!

DSCN1195 DSCN1191

Vazandu-ma cu aparatul de fotografiat in mana, o doamna mi-a spus ca ar fi dragut sa mergem si la cele 2 muzee mititele pe care le-au amenajat in 2 case donate de cei plecati pe meleaguri indepartate, primariei locale. Ne-a placut ideea de a vedea cum poti face din rahat bici si sa mai si pocneasca!

DSCN1189 DSCN1185 DSCN1187DSCN1186

Primul muzeu in care am intrat era muzeul Paleontologic “Hoplitomeryx”. Ce sa fie creatura asta oare? Ei bine am urcat pe niste scari si am intrat in prima casuta, pictata si ea cu murales frumoase la exterior. In 3 camarute se afla practic preistoria locului. Se pare ca zona se afla pe malul unei mari, astfel au descoperit dinti si schelete de crocodili preistorici, niste broaste testoase uriase si un animal care nu a mai fost descoperit in alta parte a lumii, este un simbol al zonei, Hoplitomeryx. Acesta era un fel de capra micuta cu 5 coarne in dotare. I-am admirat micutul craniu cu coarne cu tot in vitrine. Cam asta era tot ce continea muzeul, dar vedeti cum poti face bani din nimic?!

DSCN1214 DSCN1220 DSCN1221 DSCN1209

Al doilea muzeu era si mai interesant, se numea “Casa di Iadeva” si practic este casa respectivei cucoane Iadeva plina cu obiecte vechi unde poti merge ca sa vezi cum traiau oamenii in trecutul nu foarte indepartat. Niste papusi hidoase din carpe si lut reprezentau locuitorii casei, Iadeva fiind creatura hidoasa de la masa (vezi foto). Pe toti peretii sunt expuse obiecte folosite pe timpuri, in bucatarie, in dormitor, in hol, peste tot. La etaj se afla dormitorul, amenajat cu cada de baie din lemn, cu patut pentru bebe si cu chiloti pana la genunchi prezentati foarte “romantic” pe pat. Am vazut multe obiecte necesare grajdului, campului, bucatariei si dormitorului puse frumos pe toti peretii.

DSCN1255DSCN1248

DSCN1245DSCN1243

DSCN1239 DSCN1241

La ambele muzee intrarea era gratuita dar ni s-a indicat o cutiuta in care puteam sa facem o donatie.

Cel mai interesant lucru in Scontrone sunt stradutele cu case pictate frumos si mai ales numeroasele petreceri pe care le dau in fiecare vara. In perioada in care am fost noi se facea Festa del Brigante – sarbatoarea haiducilor. Pentru copii se organizau concursuri de descoperit comorile haiducilor, concursuri de desene, iar pentru cei mari si mici deopotriva, se intindeau mese cu bucate alese si muzica populara italiana cat cuprinde. Satucul era in permanenta sarbatoare.

DSCN1235 DSCN1190 DSCN1207

Iata cum cei 600 de locuitori ramasi in Scontrone, au reusit sa faca din nimic, un loc foarte atragator si interesant. Oare cand vom vedea si la noi asa ceva?

Aici aveti un link catre toate murales-urile

comune.scontrone.aq.it/turismo/i-murales

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *