STONEHENGE- misterul megalitilor inca nu a fost descifrat!

Nu departe de Londra, in inima unei campii verzi asa cum numai in Anglia poti gasi, un imens cerc de piatra format din megaliti care de care mai mari si mai bine slefuiti se incapataneaza sa reziste peste milenii, peste capriciile vremii si peste rautatea oamenilor, invaluiti in mister si magie. Multi oameni au incercat sa le gaseasca explicatii logice, explicatii stiintifice si explicatii mistice. Adevarul este insa undeva la mijlocul tuturor acestor presupuneri.

Se spune despre Stonehenge ca este cel mai cunoscut monument preistoric al Europei. Monumentul a fost ridicat cu aproximativ 2500 ani inaintea erei noastre cu scopuri foarte putin cunoscute. Se presupune ca a servit drept calendar pentru plantarea si strangerea recoltelor.  Alti oameni de stiinta spun ca acest monument este de fapt un urias observator astronomic de mare precizie ridicat cu cunostinte foarte profunde despre miscarile stelelor si ale constelatiilor prin univers. Cert este ca nici pana in ziua de azi nu se stie cum au fost slefuite atat de bine pietrele si cum de au fost ele ridicate si fixate la asemenea inaltimi fara ajutorul tehnicii moderne.  Nici macar nu se stie de unde provin ele pentru ca in zona nu exista asemenea tip de roci. Lasand la o parte faptul ca oamenii de stiinta nu reusesc sa se puna de acord asupra niciunuia dintre cele amintite mai sus, monumentul are o aura aparte si trebuie vizitat macar o data in viata. Energia locului este deosebita.

DSC07414DSC07423 DSC07430 DSC07440

Putina lume stie ca in afara de cercul de pietre care se poate vizita, toata zona este plina de alte constructii ascunse inca sub pamant dar vizibile din aer: tumuli asemanatori cu cei de pe teritoriul tarii noastre, cercuri proeminete perfect vizibile sub iarba verde, santuri, canale si morminte. Mai recent s-a descoperit si o intreaga asezare pre-neolitica in apropiere. Toate aceste vestigii conduc la ideea ca acest loc avea o deosebita importanta candva in negura istoriei.

Legendele il plaseaza chiar si pe vrajitorul Merlin infaptuind ritualuri secrete in aceste locuri. Romanii si celtii au trecut si ei pe aici si au lasat urme. Puterea ce izvoraste din pamant in aceasta zona nu a lasat indiferent pe nimeni pana acum. Pe la 1964 monumentul a fost restaurat si intarit. Din pacate azi turistii nu se mai pot apropia prea mult de pietre ci trebuie sa le priveasca de la distanta in timp ce asculta istorisirile de la un audio-ghid fara personalitate, primit la intrare. Dar hai sa lasam deoparte explicatiile oamenilor de stiinta care se contrazic in continuu si sa patrundem pe taramul legendelor locului, asa cum ne place noua.

DSC07410

Candva, pe vremea cand gigantii locuiau pe pamant, acestia au dat o mare petrecere la care au dansat pana si-au rupt opincile prinsi in hore. Ochiul pizmas al unei vrajitoare rele nu  a suferit ofensa de a nu fi invitata la petrecere si i-a transformat pe toti in stana de piatra in timp ce jucau cu foc tinandu-se de maini.

O alta legenda vorbeste despre o femeie care avea pietrele in proprietate. Aceste pietre erau atat de frumoase incat au placut insusi Diavolului care le-a dorit pentru el. Viclean din fire, s-a transformat in barbat si a negociat cu femeia proprietatea pietrelor promitandu-i acesteia atatia bani cati va putea  numara pana cand el muta pietrele. Femeia a crezut ca se va imbogati pentru ca pietrele sunt mari si greu de mutat dar Diavolul le-a mutat instantaneu folosindu-si puterile, iar femeia a ramas fara nici un ban.

Chiar si vrajitorul Merlin a avut ceva de facut pe aici. Se spune ca pe vremea cand saxonii se luptau cu britanicii multi nobili au fost ucisi in batalii. Regele Aureoles Ambrosias a vrut sa le creeze un monument pe taram irlandez. Prietenii sai, gigantii, au gasit niste pietre cu proprietati magice tocmai in Africa si le-au adus regelui in Irlanda unde acesta a construit acest cerc din piatra. Insa regele pizmas al britanicilor l-a trimis pe Merlin in fruntea unei armate ca sa fure pietrele din Irlanda si sa le aduca in Anglia. Vrajitorul si-a folosit si el puterile magice pentru mutarea pietrelor, iar acum acestea se afla pe teritoriul britanicilor.

Cum o fi sau cum nu o fi, locul este minunat si merita vizitat.

DSC07448DSC07450 DSC07451 DSC07453

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *