TA Phrom – Templul Tomb Rider

Da, noi si Angelina Jolie am fost aici! La acest templu s-a filmat unul dintre celebrele filme Tomb Rider, cel care iti aprinde imaginatia cel mai mult, adica primul. A fost construit de regele khmer Jayavarman VII drept biblioteca, templu si universitate. Numele lui se traduce “stramosul Brahma”. Templul a fost abandonat si uitat timp de multe secole. In ziua de azi este templul care se pastreaza cel mai bine asa cum a fost gasit, fara a fi curatat prea mult de plantele care l-au inghitit.

DSC00002DSC09657 DSC09663 DSC09667

DSC09677 DSC09678

O astfel de curatare ar fi aproape imposibila aici pentru ca radacinile uriase al copacilor au luat in stapanire cam toate zonele templului iar daca ar fi taiate totul s-ar prabusi. Aici vei observa simbioza perfecta a naturii cu constructia omului. Se sustin reciproc si nu pot trai una fara alta. Radacinile sunt incredibile, gigantice, nemuritoare, vechi de sute de ani, puternice, groase si fotogenice. Ce mai, aici este locul perfect pentru fotografii. Toata lumea vrea sa se fotografieze cu celebrele radacini asa ca trebuie sa stai la cozi lungi ca sa poti face asta. Cam la fiecare loc de fotografiere sunt cozi dar nu conteaza, merita efortul. Este ceva unic.

DSC09679DSC09681

DSC09689 DSC09706

DSC09703 DSC09701

DSC09686 DSC09680

Ca o ciudatenie pe care am descoperit-o in timp ce stateam la una din cozile de la radacini este aceasta camera patrata din care iese catre cer un horn inalt. Oamenii pun betisoare parfumate care ard acolo. Apoi se lipesc cu spatele de unul din ziduri si lovesc de 3 ori cu pumnul in umar. Peretele si hornul reactioneaza cu un ecou surd si profund care se inalta catre cer ducand cu el pacatele si greselile omului cu pricina. Foarte interesant ritualul, evident l-am facut si noi cu totii bubuind cu putere in umerii personali, ca poate asa ne mai sunt si noua sterse din cele rele. Un nene care pazea locul ne-a spus ca dupa ce aprindem betisoare sa ne pleznim vartos si cu palmele peste maini si sa luam raul din ele si sa-l scuturam peste focul si fumul betisoarelor. Bun, am facut-o si pe asta! Acum cred ca suntem destul de curatei, nu-i asa?! Si aici gasim celebrele sculpturi ale dnsatoarelor celestiale Apsara dar si o minunata cladire ce adapostea o mare biblioteca. Ma intreb oare ce s-a ales de pergamentele adunate acolo…oare au supravietuit pana azi sau au fost arse si furate asa cum s-a intamplat la multe din bibliotecile antice?

DSC09711DSC09716 DSC09731 DSC09736

Basoreliefurile sunt incredibile si aici. Ghidul ne prezinta o superba reprezentare a scenei plecarii printului Siddharta (ulterior devenit Buddha) din palatul tatalui sau dar si imaginea unui dinozaur-stegozaur. Oare de unde stiau ei de stegozaur pe atunci??? M-am interesat si ce tip de copaci sunt acesti giganti cu radacini enorme si am aflat ca sunt 4 specii: copacul de matase(Ceiba pentandra), thitpok (Tetrameles nudiflora), un soi de ficus (Ficus gibbosa) si marul de aur (Diospyros decandra). Buuun deci am ajuns si noi ca Praslea cel Voinic la merele de aur!

DSC09691 DSC09695

Acesta templu este o minune a naturii combinata cu o minune facuta de om. Este ultimul templu la care te plimb in Cambodgia. In urmatorul articol mergem la locuintele lacustre, hai sa vezi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *