TATUL- templul si mormantul legendarului ORFEU

Demult, pe vremea cand zeii cei puternici stapaneau pamantul, dragostea dintre zeul Apollo si muza Calliope a dat nastere celui mai talentat cantaret din lume, Orfeu. Tatal sau, Apollo, i-a daruit o lira cu puteri magice iar atunci cand incepea sa cante, vantul se oprea in loc, fiarele padurii se imblanzeau, oamenii erau fericiti iar razboaiele se incheiau. Muzica lui Orfeu incanta urechile zeilor si se spune ca acestia ar fi facut orice pentru el, atat de mult ajunsesera sa il iubeasca. Orfeu a participat alaturi de cei mai mari eroi ai antichitatii la expeditia cu vasul Argos in cautarea lanii de aur din Colchida (daca vrei sa stii unde se afla in ziua de azi locul unde se gasea lana de aur citeste articolul meu despre Tara Luanei AICI). El a avut o contributie importanta la expeditia Argonautilor reusind sa ii salveze de cantecul sirenelor si sa ii scoata in viata din aceasta grea incercare folosind lira sa minunata. Fara el, Hercule, Tezeu, Iason, Castor si Pollux ar fi cazut in bratele sirenelor celor ademenitoare si rau intentionate iar legenda lanii de aur s-ar fi terminat pe marea inspumata. Intr-o buna zi, pe cand canta din lira lui fermecata langa un izvor cu apa cristalina s-a indragostit de o frumoasa nimfa pe nume Eurydice. S-au casatorit dar fericirea lor nu a durat prea mult. Eurydice a fost muscata de un sarpe veninos si a murit in bratele indureratului Orfeu. Rapus de durere Orfeu a hotarat sa plece spre lumea cealalta si sa ii ceara prietenului sau, zeul Hades, sa i-o dea inapoi pe iubita lui Eurydice. A gasit poarta spre lumea de dincolo si a patruns cantand din lira fermecata. Luntrasul Charon, cel care duce sufletele celor disparuti peste raul Styx a fost fermecat de cantecul sau si l-a trecut peste rau cu drag. Cerber, cainele ce fioros cu 3 capete care pazeste poarta catre lumea de dincolo s-a imblanzit si l-a lasat sa treaca. Insusi zeul intunericului, Hades, a fost vrajit de muzica lui Orfeu si i-a dat voie sa o duca cu el inapoi pe frumoasa lui Eurydice. Totusi, Hades a pus o conditie, Orfeu nu avea voie sa intoarca capul pana cand nu a iesit pe poarta cea intunecata. Fericit nevoie mare Orfeu a luat-o pe Eurydice si au facut cale intoarsa catre lumea de sus. Numai ca la doi pasi de iesire i s-a parut ca Eurydice nu il mai urmeaza si a intors capul sa se asigure ca ea este in spatele lui. In acel moment Eurydice a fost trasa inapoi si pierduta pe vecie. Rapus de durere Orfeu a ramas langa poarta inchisa. Un trib de bacante trace, adeptele zeului Dyonisos, l-a gasit si i-au cerut sa le cante insa el a ramas mut la cererea lor. Atunci ele l-au ucis cu sange rece la ordinul lui Dyonisos, rival al lui Apollo, tatal lui Orfeu.

DSC02640DSC02648 DSC02643 DSC02660

Daca credeti ca ceea ce v-am povestit este o simpla legenda, aflati ca nu este chiar asa!! Chiar si eu m-am minunat cand am descoperit locul unde Orfeu a fost ucis, chiar langa poarta catre lumea de dincolo. Tracii i-au ridicat un splendid templu si loc de veneratie, care exista pana in ziua de azi. El se afla in vecinatatea misteriosului Perperikon despre care va povesteam in articolul precedent (vezi aici).

Templul lui Orfeu este plasat in varful unui deal si ascunde multe secrete. Mai intai am ajuns langa un put adanc de vreo 3 metri, dar fara apa.

DSC02708 DSC02667

Pe o placuta scria ca este “Fantana Dorintelor” am inconjurat zona sacra si am urcat pe ceea ce pare a fi un trunchi de piramida. In varful ei (interesant ca este in varf!) se afla un sarcofag din piatra deasupra caruia se afla un alt sarcofag din piatra care are si o fanta ce da in sarcofagul inferior ca si cand ceva ar fi trebuit sa se scurga pe acolo de sus in jos sau de jos in sus, cine stie?! Spre deosebire de modul tracilor de a-si inmormanta decedatii in tumuli, aici ne confruntam cu un mormant plasat in varful unui munte, in varful caruia este un sanctuar, in varful caruia se afla un trunchi de piramida in varful caruia este plasat mormantul. Mai ciudat de atat nu se poate! Totul este in varf ca si cum cel decedat ar fi trebuit sa fie cat mai aproape de stele pentru a zbura mai repede catre ele!

DSC02688DSC02672 DSC02670 DSC02699

La baza celor doua sarcofage suprapuse se afla un fel de tron si cateva nise. M-am asezat pe tron si am inchis ochii. Prin cap imi trecea povestea trista a lui Orfeu.

DSC02692 DSC02668

Mi-am adus aminte ca el a ramas langa poarta de trecere catre lumea cealalta asa ca mi-a venit traznita idee se vad daca legenda este adevarata si daca aceasta poarta ar putea sa existe cu adevarat. Am deschis ochii si am alergat catre buza prapastiei privind catre muntii si dealurile din jur. Nu o sa va vina sa credeti dar imediat privirea mi-a fost atrasa intr-o anume directie. Pur si simplu nu puteam sa imi iau ochii de acolo. Am facut o poza si iata ce se vedea pe unul din peretii dealului de vis-a –vis. Voi ce parere aveti? Priviti cu atentie cum sunt perfect ordonate pietrele care compun un arc de piatra ca o gigantica poarta.

door

Poate parea science fiction, dar dupa cum stim cu totii, tot ceea ce candva era considerat science fiction, azi este realitate. V-am uimit nu-i asa?! Iata ca legendele, care pe nedrept sunt atribuite grecilor cand in realitate apartin neamului nostru trac, devin realitate. In acest caz, cine au fost zeii cei cu puteri supra-omenesti? Speculati voi pe tema asta. Pana una alta va las in compania filmului realizat acolo. Este un loc ce merita din plin sa fie vizitat.

Sa nu credeti ca ati scapat de mistere, stati sa vedeti articolul urmator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *