Templul din PHILAE si frumoasa Insula ELEFANTINA

Ziua se anunta mult mai interesanta decat cea de ieri pentru ca in program aveam templul zeitei Isis dar si o plimbare cu feluca spre Insula Elefantina. Plini de entuziasm am pornit dupa masa de dimineata catre un loc superb, minunatul templu din Philae.

Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422

Odata cu constructia marelul baraj de la Aswan apele au crescut in zona si au amenintat cu scufundarea pe vecie a templului. UNESCO dar si autoritatile din Philae intervin pentru salvarea lui. Desi templul era partial scufundat deja, locul este inconjurat cu dig, este secat si se intreprind lucrari megalitice de taiere si mutare bucata cu bucata a acestuia intr-un loc sigur unde sa ramana conservat si admirat in toata splendoarea sa de milioane de turisti. Este mutat in final pe o insulita mica unde se afla si in ziua de azi privind catre Nil. Mica insulita Philae este considerata ca fiind locul unde a fost inmormantat Osiris si de aceea plasarea templului dedicat sotiei sale Isis pe aceasta insulita s-a dovedit a fi adecvat. Toata aceasta operatiune a durat 9 ani, iar acum templul este un minunat loc de pelerinaj si de spectacole impunatoare de lumini si sunet la ceas de seara. Pe langa acest templu au mai fost salvate alte 18 in acelasi fel. Una peste alta efortul financiar cred ca a fost urias.

Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422

Am ajuns cu autocarul pe malul fluviului si am fost preluati de o barca de la un ponton micut si plin de vanzatori de coliere facute din samburi de oarece fruct necunoscut noua. Nu am scapat fara vreo 5 coliere (1 euro toate) si asa frumos impodobiti am pornit catre casa maretei zeite.

Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422

Templul zeitei Isis este unul dintre cele mai mari si mai frumoase din Egipt. Si cum sa nu fie tocmai templul zeitei dragostei, a reinvierii si a renasterii un loc superb intr-un peisaj de vis?! Aici veti intalni coloane gigantice si pavilioane din piatra uriase, pereti plini de hieroglife si de basoreliefuri reprezentand scene din viata zeitei si a familiei sale. Isis alaptandu-l pe Horus, nasterea lui Horus, moartea sotului-fratelui zieitei Osiris si chiar in fata templului langa Nil, locul unde sa isi traga barca stralucitoare atunci cand vine acasa.

Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422

Amplasarea sa speciala, pe malul fluviului cu o priveliste de vis il face si mai interesant decat este deja. Locul este feeric, anume destinat unei zeite atat de venerate ca Isis-mama divina.

Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422

Exista si o zona de spectacole cu bancute din piatra frumos aliniate construita recent. In zare se vad resturile scufundate ale locului unde se afla templul initial. El a fost construit in asa fel incat la rasaritul soarelui lumina sa patrunda printre coloanele principale. Cand templul a fost stramutat inginerii au calculat pozitionarea lui sub acelasi unghi astfel incat soarele sa rasara tot printre coloanele cu pricina. Treaba a fost facuta cu mult simt de raspundere, se vede ca si-a varat UNESCO coada.

Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422

Am fost lasati sa admiram pe indelete templul dupa ce ghidul ne-a povestit toate cele despre el iar apoi ne-am intors sa luam masa de pranz pe nava noastra.

Exif-JPEG-422Exif-JPEG-422

Dupa masa am fost urcati in autocar si am ajuns cu mare entuziasm la malul fluviului unde se facea imbarcarea in feluci, niste barcute cu vele, foarte frumoase si pitoresti. Ne-am aliniat frumos fundurile pe bancutele din lemn si am pornit sa navigam pe Nil in jurul insulei Elefantina. Aceasta plimbare a fost unul dintre cele mai frumoase lucruri facute in Egipt.

Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422

Vantul sulfa si umfla panza enorma de deasupra noastra care ne tinea in acelasi timp si umbra iar culorile vii ale apei incredibil de albastre contrastau cu desertul galbui si pietros al insulei din vecinatate si cu verdele fantastic al unei gradini botanice pe langa care am trecut razant.

Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422

Insula Elefantina este pietroasa, dar pietrele sunt roase de vant si rotunjite si seamana foarte mult cu niste animale gigantice. Privita de sus arata ca un colt de elefant, de aici si numele ei. Aceasta mica minune a Nilului era sediul a 3 divinitati, Khnum, zeul responsabil de curgerea fluviului, sotia lui, Satis, o razboinica responsabila cu fertilitatea si fiica lor Anuket, responsabila cu revarsarea anuala a fluviului fara de care nimeni nu ar putea supravietui. Pe insula s-a descoperit un calendar antic scris cu hieroglife si considerat a fi cel mai vechi calendar din lume. Aici au ajuns la un moment dat si evreii cu celebrul chivot dar nu au facut prea multi pureci pe acolo. Tot pe Elefantina exista niste sate nubiene dar noi nu am coborat ci ne-am invartit in jurul ei. Toate malurile abrupte ale Elefantinei sunt pline cu inscriptii hieroglifice enorme si extrem de interesante.

Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422Exif-JPEG-422

Alaturi de Elefantina exista o alta insula, Kitchener, pe care se afla o splendida gradina botanica incredibil de verde si inmiresmata despre care ni s-a spus ca ar avea peste 900 de specii de plante diverse. Tot in zona exista si mausoleul dedicate lui Aga Khan.

Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422

In timpul plimbarii noastre fluviale dupa ce ghidul ne-a povestit toate lucrurile despre insule si zona s-a organizat o mica petrecere ad-hoc pentru noi, cu darabane si o vioara si am fost invitati cu totii la dans in micul spatiu al barcii. Cand dansam noi mai cu foc de barca noastra se alipeste o copaie in care stateau doi copilasi. Imediat s-au prins cu manutele de barca noastra si au inceput sa cante in toate limbile ca sa le dam banuti.

Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422

Am regretat cand plimbarea s-a incheiat pentru ca ne-a placut foarte mult.

Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422 Exif-JPEG-422

Seara pe nava noastra s-a organizat o petrecere in galabia, halatele acelea lungi pe care pe poarta egiptenii. In acest sens am fost dusi in grup la bazarul pe care il vizitasem deunazi sa ne cumparam galabia. Ce va imaginati ca am facut?! Nici nu ne-am apropiat de scarbavnicul asezamant al “termitelor” ci ne-am prezentat la petrecere frumusele ca niste floricele, impodobite cu hainele noastre aduse cu mult spor de acasa! Pe model Forrest Gump! Adica daca tot ne-au fugarit neobrazatii aia prin bazar macar sa pastram tematica filmului cu pricina si sa ne imbracam sport! Uite asa! Ioc halat! Rahat! Votat!

Maine navigam spre KOM OMBO, un alt templu superb de pe malul fluviului zeilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *