DSC00859

TERME DI SATURNIA

Fericiti pentru ca am descoperit minunata piramida de la Bomarzo (vezi articol aici), am decis sa ne oferim doua zile de relaxare la celebrele Terme di Saturnia. Grupul de izvoare cu apa termala se afla pe teritoriul comunei Manciano, in apropiere de orasul Viterbo. Conform legendelor etruscilor si romanilor, in urma unei dispute intre zei, Jupiter  a aruncat cu un buchet de fulgere catre Saturn si nu l-a nimerit. Fulgerele au cazut in pamant si au descatusat aceste ape fierbinti. Apele termale terapeutice din zona sunt sulfuroase si ies din pamant la temperatura de 37.5 °C. In apa exista plancton termal si viermisori rosii. Apa termala din zona este benefica pentru: afectiuni ale pielii, aparatul respirator, boli ale oaselor, boli cardio-vasculare, aparatul digestiv, muschi, dar are si efect relaxant si exfoliaza si desinfecteaza pielea. Zona Saturnia este accesibila tuturor. Se poate face baie in apele termale  gratuit, in zona Cascate del Mulino sau cu plata la Terme di Saturnia.

DSC00844 DSC00850   DSC00854 DSC00856

In prima zi am ales sa mergem la cascada. De la sosea privelistea este magnifica. Intr-o vale verde, langa o fosta moara, curge furtunos si fierbinte o splendida cascada care, dupa ce sare peste diversi bolovani si se linisteste in bazinase naturale, se revarsa intr-un rau rece de la baza ei. Daca esti amator de ape foarte calde trebuie sa te cateri pe bolovanii destul de alunecosi pana mai aproape de varful cascadei. Daca preferi apa mai rece trebuie sa cobori pe bolovani pana la rau. Chiar si raul este destul de cald datorita apelor cascadei. Intrarea la cascada este gratuita si poti merge acolo la orice ora din zi sau din noapte. Exista o parcare generoasa si o mica terasa unde poti servi un pepene rece, o bericica sau ceva dulciuri.

DSC00858 DSC00860 DSC00867 DSC00869

Multa lume merge sa se imbaieze in micile bazine ale cascadei si considera ca si prietenii lor cei mai buni, cainii, trebuie sa beneficieze de proprietatile miraculoase ale apelor termale. Prin urmare daca nu ai o problema cu a face baie la un loc cu cainii e bine, dar daca ai o problema ar trebui sa urci cat mai sus pe cascada pentru a fi deasupra lor, sau sa mergi la termele cu plata.  In apa exista niste viermisori rosii, asa cum e normal in apele termale naturale, nefiltrate si nepoluate. Prezenta lor te asigura ca apele sunt foarte bune si nici un produs chimic nu le contamineaza. Noua ne-a placut foarte mult la cascada, este un loc inedit.

DSC00852 DSC00851

A doua zi am decis sa incercam si termele cele cu plata. Am ajuns dimineata si am prins o coada mica, doar vreo 5 persoane inaintea noastra. Pretul de intrare este 25 euro de persoana pe zi. Ne-am asteptat sa primim prosoape de plaja de la ei dar nu aveau, prin urmare va sfatuiesc sa va luati de acasa. De asemenea sezlongul nu este inclus in pret. Daca doriti sezlong si umbrela, va trebui sa mai platiti ceva banuti. Noi am ales sa nu platim pentru ca oricum stam numai in apa. Ma asteptam ca la terme sa fie mai curat si mai luxos dar nu prea este.

DSC00887 DSC00893 DSC00895 DSC00896

In schimbul a 25 de euro poti sa te relaxezi in cateva piscine care au jacuzzi pe margine, o piscina cu bule care ies din podea, o umbrela stropitoare sub care poti sa iti faci masaj acvatic, o cascada care, la fel ca umbrela,  iti face masaj daca stai sub ea, un loc de joaca pentru copii, pe peluza, cu vreo 2 topogane si 2 leagane si o mare plaja cu iarba. Exista si un mic restaurant unde poti manca ceva, in farfurii de plastic de unica folosinta, daca ti se face foame, sau poti sa bei ceva, oferta este destul de limitata. Ceva ce nu mi-a placut la terme ar fi dejectiile de pasari care plutesc in apa. Pe sub streasina cladirilor exista o colonie de randunici si de acolo li se trage. Totusi ar trebui sa curete apa, nu stiu de ce nu o facusera  in ziua in care am ajuns noi.

DSC00897 DSC00898 DSC00899 DSC00902 DSC00905 DSC00903DSC00907 DSC00909 DSC00910

In magazinul termelor poti achizitiona diverse creme sub marca lor si poti solicita masaj profesionist.

Sincer ma asteptam la mai multe de la aceste Terme dar personal, m-am simtit mai bine la varianta gratuita adica la Cascate del Mulino unde, desi e gratuit, am facut cam tot acelasi lucru ca si aici, adica am facut baie in bazinele naturale si am primit masaj acvatic de la caderile de apa ale cascadei. In plus la cascada exista mai multi viermisori in apa, semn ca apa este mult mai curata decat la terme. De asemenea nu am vazut dejectii de pasari in apa asa cum am vazut la termele cu plata. Recomand fara a ezita, cascada gratuita.

La plecare, pe drumul de intoarcere,exact langa Viterbo, am avut placuta surpriza de a descoperi chiar langa sosea, alte ape termale cu acces gratuit, alimentate printr-un apeduct foarte pitoresc si foarte lung. Atasez cateva fotografii ca sa va faceti o idee.

DSC00915 DSC00917 DSC00920 DSC00924 DSC00927 DSC00929

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *