VISOKO – cea mai mare si mai veche piramida din lume

Daca vrei si tu sa ajungi aici, stai cu ochii pe agentia de turism VIKINGUL SALTARET care organizeaza excursii in zona
Am inceput sa cercetam pe internet cum sta treaba cu piramida asta de la Visoko – Bosnia Herzegovina- si am vazut pareri pro si mai ales pareri contra. Multe organizatii sustineau ca nu exista asa ceva, ca totul e o poveste. Pe de alta parte un om cu suflet mare, profesorul Semir Osmanagic, lupta din rasputeri, folosind fonduri personale, bani din donatii si multi voluntari, sa scoata la lumina probabil cea mai mare descoperire a secolului.

Avand un drum in zona Belgrad am decis sa ne abatem vreo 2 zile si prin Bosnia Herzegovina si sa bagam un ochi prin piramida cu pricina. Zis si facut! Am pornit noi dimineata devreme din Belgrad cu o simpla harta pentru ca GPS-ul nu mergea bine, ne baga prin tot felul de fundaturi, si intreband in stanga si in dreapta am ajuns la Sarajevo (trebuia sa inoptam undeva si nu stiam unde ar fi indicat, asa ca am mers la Sarajevo cu gandul ca in oras e mai usor sa gasesti cazare).

Ideea a fost buna, Sarajevo este un oras frumos si sigur, hotel am gasit imediat fara probleme, iar serviciile au fost bune. Privind la fata orasului am constatat ca inca este brazdata de urmele razboiului. Blocuri cu gauri peticite prin ele – urme clare de obuze, tineri cu un singur picior – victime ale minelor anti-personal, si salbe de gaurele, peticite si ele, provenind de la gloante. Tara a fost greu incercata, dar intrand in vorba cu localnicii am aflat ca ei nu ii urasc pe sarbi ci pe americani pentru ca doar ei au provocat acest razboi. Orasul are si un targ in centrul istoric unde se gasesc tot felul de produse contrafacute, genti si tricouri de la diverse firme celebre (nu dau nume).
A doua zi am pornit catre VISOKO, un mic orasel nu departe, cam la 1 ora si jumate de Sarajevo. Imediat ce am patruns in orasel am vazut piramida. Pentru un ochi neformat pare a fi doar un deal inalt acoperit cu multa vegetatie, dar noi mai explorasem jungla sud-americana si acolo problema este aceeasi, piramidele sunt acoperite de vegetatie si pot fi usor confundate cu formatiuni naturale.
Am parcat masina si am pornit in sus urmand indicatoarele. Am ajuns la tabara profesorului SAM si acolo am gasit un tanar istoric, voluntar, care s-a oferit sa ne fie ghid. Il cheama SANEL si este foarte instruit si destept. Va sfatuiesc sa nu mergeti sub nici o forma neinsotiti prin padure si nici sa va abateti de la carare deoarece exista mine neexplodate! Mare atentie! Ghidul nostru a inceput sa ne povesteasca despre piramida si cum a fost ea descoperita, profesorul Sam a intuit existenta ei si a solicitat scanari din elicopter si sateliti (chestii foarte scumpe, platite exclusiv din banii lui caci guvernul se opune din toate puterile). Rezultatul scanarilor a fost uimitor, peste tot exista galerii, camere si una peste alta, sub piramida, au descoperit un labirint enorm care se intinde sub tot orasul Visoko si leaga inca alte 4 dealuri. Au scanat si acele dealuri si surpriza! Alte 4 piramide. In total sunt 5. Le-au botezat in felul urmator: “Pyramid of the Sun”, “Pyramid of the Moon” “Pyramid of the Dragon” “Pyramid of the Earth” and “Pyramid of Love”. Piramida a fost atinsa in decursul existentei sale de 3 ori. O data de catre cei care au construit-o acum 25.000 ani, a doua oara de catre cineva care a incercat sa astupe labirintul pentru a nu fi niciodata patruns si a treia oara de catre oamenii din zilele noastre care incearca sa o dezgroape si sa afle ce este ascuns acolo. Poate ca acolo exista lucruri ce nu ar trebui niciodata dezgropate…cine stie….
Profesorul Sam a invitat cercetatori din intreaga lume sa faca experimente acolo. Odata a invitat un cercetator care se ocupa cu studiul frecventelor radio. Acesta a instalat aparatura speciala in varful piramidei si a inceput sa emita sunete pe diferite frecvente. La o anumita frecventa o raza laser a tasnit din varful piramidei si s-a indreptat catre cer. Totul in jur a fost ars, inclusiv cei care stateau in varful piramidei. Abia au reusit sa ii salveze. Ce o fi fost, nimeni nu stie exact. Cert este ca s-au speriat ingrozitor si au renuntat la acest experiment.
 
Au luat mostre din peretii piramidelor si le-au trimis la 5 universitati diferite din lume, 4 din ele au raspuns ca mostrele sunt ciment imbunatatit cu polimeri de calitate superioara celor de azi iar datarea cu carbon a indicat 25.000 ani!!! Singura universitate care nu a raspuns si a mai si pierdut probele a fost universitatea din Londra. In acel moment au inceput sa le dezgroape lucrand pe 2 planuri, unii la suprafata si altii in labirint. Munca este uriasa, si desigur nu pot distruge padurea cu totul, asa ca au mai scanat si au decopertat piramida doar in anumite portiuni. Vezi pozele atasate!
In varful piramidei soarelui este chiar si o fortificatie de provenienta musulmana. Dupa ce am urcat am coborat pe alt drum spre labirint. Acesta este pur si simplu uimitor! Oamenii au excavat portiunile unde se prabusise si acum lucrau la intarirea tavanului cu lemne. Acest labirint este astfel construit incat se ventileaza singur, nefiind nevoie de aparate speciale. Uneori urci, uneori cobori si din loc in loc exista niste camere 4×4 care nu se stie la ce folosesc dar se presupune ca fac parte din metoda de ventilare a labirintului.
La un moment dat am vazut un bolovan urias, de fapt era un bloc enorm de ceramica arsa, greutate 7 tone, acoperit cu inscriptii nedescifrate. Pozitionarea lui e uimitoare, ulterior scanarilor au descoperit ca sub el exista o confluenta a doua ape subterane care emit energii negative. Blocul ceramic e pozitionat deasupra, iar in urma masuratorilor energia negativa este transformata in energie pozitiva prin intermediul sau. Deci are rol de purificare.
In apropierea unei alte camere subterane ne atrage atentia un anunt care spune ca acolo la 2 niveluri mai jos (lucru descoperit prin scanare) exista o alta camera in care se afla 3 obiecte perfect rotunde ce emit energie pura. Nu se stie inca ce sunt. In acest labirint s-a descoperit si o bucata de lemn datata cu carbon radioactiv la 35000 ani!
Dupa piramida soarelui, ghidul ne-a propus sa urcam si pe piramida lunii. Am luat masina si am urcat. Drumul este ingust si alunecos. Peste tot semne cu “ATENTIE MINE”. Am fost avertizati sa nu parasim cararea sub nici o forma. In varful piramidei lunii este terenul unui localnic ce si-a facut o gradina. Sarmanul om a sapat pentru o fantana dar nu gaseste decat tuneluri si puturi goale. Aici am vazut ceva incerdibil, de la baza pana la varf constructorii piramidei au facut o strada pt utilaje si un trotuar pt pietoni!!! Da! Acum 25.000 ani… oare ce trebuiau sa care cu niste masini pana sus sau de sus in jos??? O sa atasez poze relevante.

 

De curand am primit vesti de la profesorul Sam, in timp ce sapau in labirint, in fata unui perete de pietre au fost inconjurati de un “stol” de bule energetice -orb.
Excursia a meritat din plin si in plus am decis sa mergem voluntari acolo pt sapaturi. Exista program de voluntariat de 2 saptamani, gasiti pe internet.
Daca sunteti interesati de asa ceva va spun din toata inima sa nu ezitati sa mergeti
acolo pentru o vizita macar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *