WAT ARUN, Templul Rasaritului – Bangkok

Asa cum iti povesteam in articolul precedent, si la acest templu isi avea salasul un clan de giganti. Astia erau cei cu mai multi bani, cei care i-au imprumutat pe vecini si apoi au ramas cu buza umflata si impietriti pe vecie. Templul Wat Arun se mai numeste si Templul Rasaritului dar, ca o ironie a sortii, turistii merg sa il vada mai ales la apus cand peisajul devine spectaculos. Totusi, de ce se numeste Templul Rasaritului? Povestea  spune ca in 1978 un om, care mai tarziu avea sa devina regele Taksin, a calatorit de la Ayutthaya (vechea capitala)pe rau pana la Wat Arun si a ajuns la destinatie odata cu rasaritul soarelui. El venea pentru a stabili noua capitala la Bangkok si pentru o vreme templul i-a servit drept palat. In acea perioada acest templu a gazduit si statuia lui Buddha de smarald ( care in prezent se afla dincolo de rau la Grand Palace, mai exact la templul adiacent palatului, Wat Phra Kaew).

DSC00546 DSC00544

DSC00554 DSC00558

Wat Arun este construit ca o reprezentare a muntelui sacru pentru hindusi, muntele Meru din Tibet. Muntele Meru din Tibet este socotit drept centrul universului atat de hindusi cat si de buddhisti, buddhismul fiind o ramura a hinduismului.

La intrarea in templu exista un loc de unde se pot cumpara clopotei si apoi acesti clopotei se atarna pe un suport special pentru ca atunci cand bate vantul, dorintele proprietarului sa urce spre cer cu un clinchet vesel. Pe clopotel se scrie si numele cu un marker gasit pe o masuta alaturata.

DSC00567

Templul Wat Arun este format din pagode uriase acoperite cu portelan alb si colorat, deosebit de frumoase. Sute de statui de uriasi il pazesc pe toate partile. Si aici vei intalni lungi siruri de statui aurite reprezentandu-l pe Buddha , temple cu statui uriase aurite si multi calugari budhisti care te vor supraveghea discret in timp ce te apropii de altarele sacre.

DSC00562 DSC00565

DSC00579 DSC00591

Ca si regula de baza la templele buddhiste te poti apropia oricat de statuia lui Buddha atata timp cat esti mai jos decat el, stai intr-o pozitie decenta si nu faci galagie (este indecent sa te lungesti pe covorul din fata sau sa stai cu spatele la statuie). In temple se intra fara pantofi pe care trebuie sa ii lasi la intrare. Nu-ti fa griji, nimeni nu iti va fura pantofii. O alta restrictie este purtarea pantalonilor sau fustelor scurte si a maieurilor cu bretele si foarte decoltate. La intrarea in temple exista tarabe de unde poti cumpara ceva cu care sa te acoperi. Aici am avut prilejul sa vedem o ceremonie buddhista. Nu am idee despre ce era vorba pentru ca mi-a fost rusine sa deranjez calugarii cu intrebari. Special pentru tine, cititorule, am facut un film cu ajutorul caruia si tu poti vizita virtual acest templu.

DSC00584 DSC00553

Urmatoarea poveste de pe meleaguri thailandeze te va duce intr-un loc magic, la cel mai frumos complex de temple din Thailanda, la Ayutthaya, veche capitala a regatului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *