WAT PHO, Templul lui Buddha Culcat – Bangkok

Vezi filmul de mai jos si SUBSCRIBE la canalul meu youtube

A fost odata ca niciodata doua clanuri de uriasi numiti Yaksa. Ei aveau misiunea sa pazeasca doua temple minunate. Unii isi aveau barlogul la templul Wat Pho, iar ceilalti la templul Wat Arun, chiar vis-a –vis de primul templu, peste raul Chao Praya. Sefii de clanuri erau buni prieteni.  Intr-o buna zi, seful clanului de la Wat Pho pe nume Yak Wat Pho a ramas fara bani si s-a hotarat sa treaca raul si sa ceara un imprumut de la Yak Wat Jaeng, pazitorul templului Wat Arun. Acesta i-a imprumutat banii cu conditia sa ii fie returnati la o anumita data. Returnarea banilor nu a mai avut loc si dupa o lunga asteptare Yak Wat Jaeng s-a hotarat sa treaca raul si sa ceara banii inapoi. Atunci a inceput o mare batalie devastatoare pentru orice fiinta care s-a aflat in acel moment in zona. Auzind tipetele oamenilor si simtind teama si groaza animalelor si a plantelor din zona devastata de lupta, marele maestru Phra Isuan, un gigant vrajitor, i-a transformat pe cei impricinati in stana de piatra si i-a lasat asa sa pazeasca pe vecie cele doua temple, fiecare pe al lui. Un grup de giganti fiorosi cu imbracaminte colorata si suflati cu aur poate fi admirat in acest templu. Dincolo, la Wat Arun, sunt alti giganti imbracati in ceramica alba si colorata, care pazesc intrarea.

DSC00533 DSC00534

Acest complex sacru adaposteste o uriasa statuie aurita reprezentandu-l pe Buddha culcat. Nu uita ca in toate templele pantofii raman la intrare deci ia ceva usor de descaltat si incaltat pentru ca toata ziua asta vei face. In afara acestei minuni aici vei gasi umbrare in care pe sute de metri exista sute de statui ale lui Buddha, toate aurite si impodobite cu pietre colorate, posibil pretioase si semipretioase.

DSC00467

Nici nu ajungi la capatul unui lung sir de statui ca nimeresti in alta sala sau umbrar unde incepe un alt sir de statui de alte dimensiuni.

DSC00523 DSC00510

Templul este de o frumusete unica. Zeci si zeci de pagode rasar pretutindeni in curtea interioara. Si acestea sunt aurite si impodobite cu pietre colorate. Pagodele sunt constructii goale pe dinauntru dar fara intrari, care reprezinta muntele sacru in mitologia hindusa, Meru. Calugarii mormaie incantatii iar tu, turistul, nu te mai saturi privind minunatiile pe care le cuprinde acest templu. In curte am gasit si o reprezentare minunata a modului in care se trateaza anumite boli prin acupunctura si am ramas sa studiez indelung fresca respectiva. Tot in curte vei descoperi o fantana ciudata impodobita cu diferite statui din piatra care reprezinta personaje din mitologia hindusa.

DSC00482 DSC00506

DSC00527 DSC00492

DSC00496 DSC00535

Daca vrei sa ajungi si tu aici stai cu ochii pe agentia de turism VIKINGUL SALTARET care organizeaza astfel de excursii.

In urmatorul articol dam o fuga peste rau la templul celorlalti uriasi, templul rasaritului Wat Arun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *