PLOVDIV -8000 ani de istorie

Din ce gratie divina te-ai nascut tu, orasul care impleteste atat de bine istoria, cultura si viata de noapte? Fratele geaman al Romei, construit pe 7 coline (care de fapt erau 8- asa zic ghizii locali la free tour !), te imbie la o tura printre stradutele sale incarcate cu istorie asezata pe 5 niveluri. Cum asezata pe 5 niveluri? La baza orasului se afla un sit megalitic construit de cine stie ce civilizatie avansata care stia sa topeasca piatra si sa aseze megaliti uriasi dupa bunul plac. Au venit apoi tracii si au construit orasul lor deasupra megalitilor. Romanii au lasat si ei oarece semne ale sandalelor prafuite de colbul drumului. Apoi au venit medievalii cuceriti la randul lor de turci si tatari. Dar praful istoriei nu s-a asezat peste orasul forfotind de viata nici in zilele noastre cand ne putem plimba pe strazile unui oras modern cu o viata de noapte cel putin interesanta. Plovdiv este considerat cel mai vechi oras european locuit permanent. Bulgarii iarasi ne-au luat fata pentru ca in 2019 Plovdiv va fi Capitala Culturala Europeana si se pregatesc intens pentru asta.

DSC03414 DSC03417

DSC03419 DSC03428

Candva capitala Odrysilor –neam aprig de traci – Plovdiv imbie turistii cu o oferta variata de stradute romantice cu casute construite in stil otoman, cu amfiteatre in aer liber construite atat in vremurile noastre cat si in vremea romanilor, cu restaurante si terase cochete care se intind printre minaretele moscheilor sau prin fata unor bisericute frumos pictate cu fresce dar si cu splendida citadela antica plasata pe varful unui deal de pe care poti admira forfota orasului. Grupuri de tineri, studenti pe la scoli de arta, stau asezati pe caldaram sub copacii cu coroana larga, inconjurati de pisicile mieroase ale locului si picteaza cate o casa traditionala sau cate un obiectiv turistic, creand un aer boem si relaxat. Artisti locali au creat pe peretii caselor din centru picturi-grafitti splendide cu culori vibrante si personaje abstracte.

DSC03514DSC03584

DSC03513 DSC03495

Istoria orasului este mai veche de 8000 de ani. Mi-am pus sandalele pentru a putea simti cat mai bine istoria pulsand sub picioare si am pornit la explorarea orasului. Picioarele mi-au trecut peste stradute facute din pietre perfect slefuite lasate noua de traci si de romani, peste stradute cu bolovani patratosi adusi aici de hanul tatar sau de turcii care au stapanit ani buni Bulgaria, peste cimentul turnat de contemporanii mei dar si peste pamantul dintre megalitii lasati de civilizatia gigantilor, pe care eu o iubesc si o urmaresc pretutindeni. Toate acestea se impletesc armonios intr-un oras in care mi-a fost drag sa ma plimb pret de o zi…lunga.

DSC03429 DSC03434

DSC03437 DSC03450

Daca aterizezi in centrul orasului vei descoperi prima data o zona cu restaurante, magazine, hoteluri si terase, cismele in forma de rhyton si scari acoperite de glicina curgatoare. In miezul orasului se afla hipodromul roman iar ceva mai incolo te poti racori intr-un parc cu multa verdeata si fantani in care inoata tot felul de pesti colorati. Undeva intr-un pasaj pietonal subteran, am descoperit dalele specifice drumurilor facute de romani si am trecut cu respect peste ele.

DSC03455 DSC03458

DSC03459 DSC03515

Daca apuci in sus pe scari ajungi in orasul vechi. Aici casele apartin epocii turcesti –tataresti. Sunt frumos colorate, inguste la baza dar cu balcoane care aproape se unesc unele de altele pe deasupra strazilor. Practic vecinul de vis-a-vis, cu un pas poate trece la tine in casa prin balcon. Case transformate in muzeu se gasesc la tot pasul. Mestesugarii locali isi prezinta maiestria in unele dintre ele, lucrand la razboiul de tesut sau facand oale de lut in fata ferestrelor deschise pentru a fi vazuti de turisti. Aici la nivelul superior al orasului, in centrul istoric, am descoperit si un amfiteatru modern unde au loc tot soiul de spectacole in aer liber, la inaltime.

DSC03485 DSC03487

DSC03491 DSC03501

DSC03510 DSC03526

DSC03528 DSC03566

 La un moment dat plimbarea prin centrul istoric te scoate dintre casele turcesti si te duce fix la citadela pe care ei o numesc “medievala” – Nebet Tepe. Conform obiceiului, medievalii au construit peste ceva mult mai vechi. Sub zidurile din perioada medievala zac ruinele tracilor iar sub ele….ei bine… am avut ocazia sa-i descopar pe vechii mei prieteni, civilizatia misterioasa care construia folosind megaliti si piatra topita. Ruinele oraselor lor suprapuse lor se impletesc armonios cu ruinele medievale, iar in vale, se intinde orasul cu blocuri de sticla si trafic infernal.

DSC03534 DSC03536

DSC03543 DSC03548

DSC03558 DSC03562

Daca aveti drum prin Bulgaria ar fi interesant sa dedicati o zi si vizitarii acestui oras antic cu parfum boem. Pana atunci va invit la un tur virtual in filmuletul atasat.

Unde poti dormi daca ajungi la Plovdiv CITESTE AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *