DSC07805

BALCHIK – o oaza de liniste si pace departe de zgomotul orasului

Ce poti face pe drumul de intoarcere din vacanta petrecuta pe litoralul bulgaresc? Ei bine, poti face cateva mici opriri pentru a te bucura de frumsetea locurilor. Noi am ales sa ne oprim la Balchik pentru a vizita casa de vacanta a reginei Maria si gradinile acesteia, la capul Kaliakra si la ferma de midii de la Dalboca. Va voi povesti despre fiecare si va voi delecta si cu cate un filmulet ca sa vedeti ce aveti de pierdut daca decideti sa nu va opriti aici.

DSC07760 DSC07762

DSC07764 DSC07765

Hai sa va pvestesc cate ceva despre Balchik, acest mic paradis linistit si colorat din apropierea Bucurestiului celui zgomotos si gri.

Pana in 1940 regiunea apartinea Romaniei. Apoi cineva a gasit de cuviinta sa o instraineze. Cert este ca regina de atunci a Romaniei, Maria, a apucat sa isi construiasca aici un mic sanctuar, un mic loc de refugiu inconjurat de o splendida gradina plina cu flori si plante exotice sau locale. Gradina este renumita pentru numerosii sai trandafiri dar nu va temeti, chiar si in afara sezonului infloririi trandafirilor ea este plina de culori si parfumuri. Regina Maria a iubit cu pasiune acest coltisor al Romaniei si a lasat cu limba de moarte ca inima ei sa fie asezata in capela de la resedinta ei din Balchik. Dupa ce Romania a pierdut teritoriul, inima reginei a fost mutata la Bran.

DSC07766 DSC07768

DSC07774 DSC07805

Intrarea pentru resedinta reginei costa 6 leva pentru adulti+1 leva pentru copii iar pentru gradina botanica ce inconjoara mica resedinta se mai platesc alti 8 leva de adult si 3 leva de copil. Totul se plateste la intrare pentru ca ulterior nu mai sunt casierii.

DSC07792 DSC07793

DSC07809 DSC07822

Parcul reginei, numit acum gradina botanica este foarte frumos si foarte bine amenajat si intretinut. Florile sunt proaspete si parfumate oricand o vizitezi. In perioada in care am ajuns noi era plin de lalele, panselute si nu ma uita. Exista si specii foarte rare de lalele. Undeva o sera enorma adaposteste specii de cactusi si plante suculente. Alaturi exista o alee pe mijlocul careia curge un paraias marginit de chiparosi inalti care tin umbra si racoare. Privelistea pe care o ai de la inaltime asupra marii este memorabila. Tot aici exista si o cascada frumoasa la umbra copacilor din padure.

DSC07828

Casa reginei este modesta si racoroasa. Exista cateva mici camarute si un patut in care se odihnea regina.

DSC07829DSC07834 DSC07831

Mi-a placut foarte mult o crama unde se puteau degusta vinuri locale foarte dulci si aromate facute cu miere si diferite fructe si unde preturile erau mai mult decat acceptabile. Doamnele vor adora aceste vinuri iar domnii se vor lasa cuceriti de tariile locale cu arome care la noi nu exista de exemplu rakia din pepene galben. Merita incercat, degustarea este gratuita. Daca va hotarati sa cumparati cateva sticle, preturile sunt mai mult decat acceptabile iar daca va uniti si luati 5 sticle, veti primi una gratis. Crama se numeste QUEEN’S WINERY HOUSE si este in apropierea cascadei.

Va las sa va delectati cu filmuletul realizat aici si va invit sa vizitati casa si gradina reginei Maria de la Balchik.

DSC07811 DSC07813

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *