CAPPADOCIA- taramul cailor celestiali, al zanelor, al oraselor subterane si al misterelor

CUM ARATA O ASTFEL DE EXCURSIE? Vezi filmul de mai jos si SUBSCRIBE la canalul meu youtube

Nu stiu altii cum sunt dar eu cand ma indragostesc, ma indragostesc la prima vedere! Asa s-a intamplat cand am vazut primele fotografii din Cappadocia. Mintea nu mi-a mai dat pace si am incercat sa descopar mai mult si mai mult despre acest taram minunat, pana cand am reusit sa ajung acolo. Mai demult o asemenea incursiune ajungea sa fie destul de scumpa, dar acum, datorita guvernului turc care subventioneaza o parte din costuri, oricine poate sa isi indeplineasca un asemenea vis nebunesc! Vrei si tu sa ajungi? Stai cu ochii pe agentia de turism Vikingul Saltaret (CLICK AICI) si da o raita pe taramul magiei alaturi de grupurile lor vesele.

Dar hai sa iti povestesc cam tot ceea ce stiu despre locurile astea.

Undeva in zona exista niste formatiuni ciudate numite “Hornurile zanelor”. Legenda spune ca in vremuri imemoriale un profet locuia pe aici. Datorita profetiilor sale care nu conveneau stapanirii acelor vremuri, un grup de soldati a fost trimis sa il prinda. Profetul a inceput sa se roage cerand lui Dumnezeu fie sa il prefaca pe el in pasare ca sa poata zbura, fie sa ii prefaca pe soldati in stanci ca sa nu il poata prinde. Ia ghiciti ce s-a intamplat?!

DSC06036 DSC06172

Undeva in zona exista 3 “hornuri” care au si ele o alta legenda. Se spune ca un rege puternic avea o fata frumoasa pe care toti printii o doreau de sotie. Intr-o buna zi fata s-a indragostit de un cioban si a fugit cu el. A aparut pe lume si un copil si atunci fata s-a gandit sa il prezinte tatalui, cerand si iertarea acestuia. Regele a fost neinduplecat si a poruncit soldatilor sa ii ucida pe toti 3. Atunci fata s-a rugat la Dumnezeu sa ii prefaca pe toti in stanci. Asa s-a intamplat. Ciudatenia acestui loc insa este alta. Alaturi de grupul celor 3 exista un megalit ce mi-a atras atentia imediat, reprezentarea fara echivoc a Zeitei Mama. Un astfel de megalit am cunoscut pentru prima data la Pestera Magura in Bulgaria VEZI AICI articolul respectiv. Mai jos sunt fotografiile acestui grup de “hornuri”. Faptul ca aici am dat peste exact aceeasi statuie ca si in Bulgaria m-a facut sa fiu mai atenta la ceea ce vad in jur. Si am avut ce vedea! Pretutindeni formatiuni pe care numai in desenele animate cu Roadruner le poti intalni: acele pietre inalte si ascutite in varful carora, intr-un echilibru precar si totusi milenar, se balangane o piatra plata de o alta culoare, parca gata sa cada la primul vant. Totusi de unde numele de  “hornurile zanelor”? Oare pe acolo ieseau de undeva de sub pamant “zanele”? Oare pe acolo se poate ajunge la un oras subteran populat de “zane”? Si la urma urmei, ce sunt zanele? Mitologia dacilor este fara echivoc: zanele, ielele, sanzienele, sunt cele care danseaza noaptea prin paduri ca nebunele, reprezentari ale puterii feminine, reprezentari ale schimbarii de anotimp de viata sau de epoca. Zanele sunt femeile cu o inalta evolutie spirituala, preotese, luptatoare sau protectoare patronate de puterea Lunii si a Pleiadelor. Dar acolo unde exista “zane” trebuie sa existe si “zmei” pentru ca nu exista Yin fara Yang, plus fara minus si lumina fara intuneric. Oare cine a plasat bolovanii in varfurile acelea ascutite si de ce? Oare niste fapturi uriase au dorit sa inchida locurile de acces ale “zanelor”?  Interesant loc !

DSC08227 DSC08228

Cand vei porni la pas prin canionul Ihlara nu vei putea sa nu remarci megaliti cu diferite forme animale care pazesc locul. Peste tot unde regasim cultul Zeitei si locuri de veneratie din timpuri imemoriale, exista astfel de “paznici” peste veacuri.

DSC05995 – lupul urland

Multe culturi s-au perindat prin acest canion. Aici exista mai multe biserici rupestre cu picturi frumoase, exista o multime de pesteri si de tuneluri despre care nimeni nu stie cu exactitate unde duc si cat sunt de lungi. In fine, un loc splendid care ascunde multe mistere in pantecele sau de piatra. Iata in pozele de mai jos imagini din acest minunat canion.

DSC05976 DSC05990

Tropaind ceva mai tarziu in paginile istoriei, Cappadocia a fost loc de refugiu pentru crestinii prigoniti de romani. Ei au descoperit materialul usor de cioplit si au decis sa construiasca locuinte subterane. Sau poate nu a fost asa…Aici exista uriase orase subterane, unele cu 10 niveluri sub pamant, atat de bine realizate incat se ventileaza singure. Exista inchizatori facute din roti uriase de piatra care blocheaza perfect orice intrare. Exista locuri unde puteau fi depozitate provizii si chiar animale vii, locuri amenajate pentru locuit, cisterne din piatra pentru pastrarea apei. De curand a fost descoperit in zona cel mai mare astfel de oras. Este clar ca avem de-a face cu o civilizatie avansata, demult apusa si nu cu realizarile unor crestini fugari. Asteptam cu interes concluziile arheologilor. Pana una-alta poti sa te plimbi si tu printr-un astfel de oras subteran, o mica portiune, pentru a evita crizele de claustrofobie.

DSC06005 DSC06012

Daca vei ajunge intr-o astfel de excursie, vei fi vrajit de locurile minunate prin care vei trece: orase de piatra, biserici rupestre antice, zone sacre si de meditatie in care multi asceti s-au retras pentru a primi intelepciunea suprema, mister, energii care emana puternic din pamant. Cappadocia inseamna de fapt in traducere “Tinutul cailor salbatici”. Trebuie sa fi fost fascinant sa ajungi pe astfel de pamant si sa auzi tropot de copite, sa vezi praful ridicat ca o tornada de o herghelie neimblanzita cu coamele in vant. Poate si imaginea asta de libertate, de loc in care te poti adaposti si poti fii liber, a atras multimi de oameni si mai atrage inca.

 DSC06128 DSC06144

DSC06143 DSC06175

Undeva in zona muzeului in aer liber de la Goreme vei avea surpriza sa descoperi pictat intr-o biserica rupestra un portal de trecere. Este un loc extraordinar, plin de energie buna, iar daca te pricepi si poti face o scurta meditatie, multe informatii sunt ascunse aici pentru tine. Tot aici vei fi surprins sa descoperi, daca ai ochiul format, intr-o nisa destul de ferita insemnele planetei pamant: triunghi, cerc si patrat (celest, terestru, fiinta).

DSC06165 DSC08328

DSC08334 DSC06276

Sa nu uitam de celebrele “vai”: Valea Camilelor, Valea “Dragostei”, Valea Porumbeilor. Locuri atat de pitoresti incat nu le vei putea uita niciodata.

DSC06185DSC08451DSC08556 DSC05911

Si daca credeai ca le-ai vazut pe toate afla ca nu e asa! Una dintre cele mai iubite activitati din zona este zborul cu balonul. Daca ai noroc de vreme favorabila, dimineata pe la 4-5 se da desteptarea si se porneste in aventura. Nu exista ceva mai memorabil decat acest zbor peste vaile mentionate mai sus. Nu te teme, totul este perfect coordonat ca pe un veritabil aerodrom. Sute de baloane sunt coordonate si dirijate in functie de vant si de altitudine. Este spectaculos. Trebuie sa incerci! Abia aici vei avea acea senzatie de libertate, zbor si reverie in acelasi timp. La finalul zborului vei fi intampinat cu un pahar de sampanie. Povestea paharului vine tocmai din Franta, locul unde fratii Mongolfier au inventat balonul. Zborul cu balonul era privilegiul celor bogati. Pentru ca mereu aterizau pe campuri unde taranii efectuau munci agricole si de multe ori acestia ii atacau pe “balonisti” cu furcile crezand ca sunt vreun zmeu venit sa ii pape, “balonistii ” cei bogati le ofereau sampanie ca sa scape cu bine.

DSC05869 DSC05876

Daca vrei si tu sa ajungi aici si sa beneficiezi de explicatiile celui mai tare ghid, fii cu ochii pe agentia de turism VIKINGUL SALTARET (CLICK AICI)

Cum arata o astfel de excursie CLICK AICI si vezi filmul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *