catalog_francize-768x402

Care e treaba cu francizele, domle’?

Iti doresti si tu o afacere dar nu prea te duce capul sa faci nimic interesant si de succes? Ai mai incercat sa iti lansezi o mica afacere dar totul s-a dus pe Apa Sambetei pentru ca nu ai reusit sa o gestionezi asa cum trebuie? Ei bine, azi au aparut tot felul de personaje care stiu sa vorbeasca de la tribuna si stiu sa te convinga ca ei detin cheia succesului tau antreprenorial. Aceste personaje au inceput sa convinga oamenii ca cea mai buna idee de afacere ar fi franciza. Apropo, tu stii ce este o FRANCIZA?

Ce mai cunoscuta franciza din lume este Mac Donalds, acest restaurant cu mancare facuta numai din chimicale toxice si total nepotrivite pentru consumul uman (procesul impotriva lor a fost deja castigat de celebrul chef Jamie Oliver care i-a dat in judecata pentru acest fapt). Pana una-alta, adica pana se va interzice existenta acestui lant de restaurante si la noi in tara, el este dat ca exemplu de catre toti acesti vorbitori-scriitori motivationali, ca si afacere de mare succes. Pentru ca o afacere sa fie considerata o franciza trebuie ca aceasta sa fie :

  • Brand inregistrat si protejat;
  • Model de succes testat pe o perioada suficienta;
  • Sa fie oferita asistenta la transferul de know-how
  • Asistenta pe parcursul desfasurarii activitatii – pentru dezvoltare de produse si servicii noi, comunicare si marketing, perfectionare de proceduri si mod de lucru.

Un intreg mambo-jambo pe banii tai. Prin urmare daca ai milionul de euroi si nu stii ce sa faci cu ei, ai putea sa te inrolezi intre fericitii posesori de restaurante guvernate de clovnul ucigas din celebra povestire a lui Stephen King. Dai banu gros si primesti know-how. Adica vin clownii sa te invete sa faci sandvich-uri cu plastic si sos de benzina, cu produse „delicioase” cumparate numai de la ei din retea. Pe parcursul intregii tale activitati ca si fericit posesor de franciza, „baietii veseli” iti vor spune ce si cum sa faci ca sa fii exact cum vor ei. Sa le pui reclamele la vedere in mod corect, sa le dai multi bani pentru produsele standard, sa le dai multi bani ca sa iti spuna unde sa dai bani, etc. Dar ai si un maaare avantaj: prostimea va turna bani cu sacul in carciuma ta iar tu ii vei intoarce cu lopata ! Visul tau de a lancezi la soare pe o plaja din Caraibe, ragaind a hamburger si cola, se va implini cu succes!

Se zvoneste pe la colturi ca in Romania exista deja 400 de business-uri active in sistem de franciza. De curand a aparut chiar si o carte care te invata ce si cum sa faci pentru a avea si tu asa ceva in batatura. In carte sunt prezentate cateva astfel de concepte. Cea mai ieftina franciza te-ar costa pe undeva pe la 7000 de euro in timp ce afacerile mai mari ajung la peste 1.000.000 euro.

Printre afacerile in franciza considerate interesante de acest site se numara si:

  • Oro Toro (un burger simpatic – o fi tot din benzina?!) despre care poti citi daca dai click pe el
  • Abeauty Clinique  pentru cucoane fandosite si buzate obosite

Pe astea doua le-am dat eu ca exemplu aici dar exista mult mai multe, interesant prezentate.

Prin urmare, daca in mintea ta nu exista nici o idee de afaceri dar ai dori sa fii si tu un intreprinzator „pe picioarele lui” (de fapt pe picioarele altora!), s-ar putea sa ti se para folositoare ideea de franciza.

Daca insa esti un om inteligent si inventiv, mergi pe mana propriei intuitii si investeste banutii tai pentru a-ti dezvolta propria afacere, propria idee si propriul concept. Prin franciza vei fi tot un fel de sclav care se supune orbeste stapanului, numai ca vei fi sclav pe banii tai! Alegerea iti apartine.

francize

Articol inscris in competitia SuperBlog 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *