Cum să creezi o grădină roditoare chiar la tine pe balcon

Când trăiești la bloc, ești privat de apropierea de natură pe care o simți atunci când ai o grădină. Dar nu te îngrijora, cu puțin efort și mai multă atenție, te poți bucura de beneficiile ei chiar la tine pe balcon.

Grădinăritul este un hobby care te ajută să te relaxezi, îți creează noi conexiuni neuronale și, de pe urma lui, te poți alege și cu roade (legume, fructe, ierburi aromatice). Tipul plantelor pe care le poți crește depinde foarte mult de spațiul de care dispui.

Ți-am răspuns la câteva întrebări pentru a-ți ușura munca:

1. Cât de mare este spațiul?

Dacă ai doar un balcon mic, pentru început, poți planta în doar câteva ghivece. Pe viitor, te poți gândi la o grădină pe verticală. Vei avea nevoie de o structură metalică rezistentă, astfel încât să le poți agăța de perete.

2. Vrei să crești plante comestibile?

Cel mai probabil nu vei reuși să cultivi destule legume sau plante, ca să supraviețuiești doar cu ajutorul lor, dar sigur te vei bucura să mănânci o roșie, un ardei sau o salată crescută de tine. Este important, însă, să știi că acestea trebuie așezate în zonele cu cea mai mare expunere la soare, pentru a le stimula creșterea. Pentru a afla mai multe informații despre acest lucru, poți citi și acest articol. Aici, vei găsi toate detaliile legate de tipurile de iluminare pentru plante și vei știi ce ai de făcut pentru a le asigura acestora cantitatea necesară de lumină.

3. Ai timp să îngrijești plante?

La fel ca o grădină obișnuită, și cea de pe balconul tău are nevoie de îngrijire, pentru a da roade. Pentru început, va trebui să plantezi cu grijă semințele sau butașii într-un sol plin de nutrienți. Dacă te orientezi către plantele mai neobișnuite, îți poți cumpăra semințe feminizate de aici, ca să te asiguri că vor produce mai mulți muguri. Lucrurile nu sunt atât de complicate. Totul este să respecți indicațiile producătorului. 

4. Cum vei uda plantele?

Dacă ai doar câteva, o stropitoare va fi suficientă pentru a le uda. În schimb, dacă te gândești la o grădină mai mare, care să includă și legume, poți investi într-un sistem de irigație. Acesta va fi montat la fiecare ghiveci și va putea fi programat să ude plantele în orice moment îți dorești și cu o cantitate de apă prestabilită de tine.

5. Care sunt plantele care vor crește pe balcon?

Aceasta este probabil cea mai importantă întrebare, pentru că nu vrei să investești timp și bani în specii care nu vor crește în condițiile din balconul tău. Totul depinde de cantitatea de lumină naturală de care dispui:

  • Balconul este orientat spre sud și luminat tot timpul zilei? Atunci, este ideal pentru cactuși, flori și majoritatea legumelor;
  • Dacă este orientat spre nord sau umbrit de alte clădiri, cel mai bine ar fi să te orientezi spre plante care au nevoie de puțină lumină precum ferigi, hortensie și begonie;
  • Spanacul, salata și unele ierburi aromatice pot crește fără probleme chiar dacă primesc lumină doar jumătate de zi.

Dacă te-ai hotărât să îți transformi balconul într-o grădină plină de verdeață, ai grijă să ții cont de factorii de mediu specifici spațiului tău și să alegi semințe de bună calitate, ca să te asiguri că vei crește plante puternice și sănătoase.

Sursă foto: Shutterstock.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *