EFES – magia Melisselor, razboinica Artemis, grota celor 7 adormiti si casa Maicii Domnului

Cum arata o excursie pe Coasta Likia si la Efes? Vezi filmul de mai jos si SUBSCRIBE la canalul meu youtube

EXCURSIE!! Yupii, maine ajungem la Efes, locul unde candva se afla una dintre cele 7 minuni ale lumii antice: templul zeitei Artemis! Cu acest gand in minte am adormit in camera mea de la hotel. Noaptea a trecut fara sa imi amintesc ce am visat, totusi de dimineata am sarit din pat cu aceasta fraza in minte: “pe viitoarea mea pisica o voi numi MELISSA!”.

Bajbaind dupa usa de la baie, impleticindu-ma ca sa scot pasta si periuta de dinti, mintea mea continua sa pompeze acest nume MELISSA. Cobor la micul dejun (Melissa, Melissa). Strang grupul la autocar (Melissa, Melissa). Intr-un final povestile ghidului imi abat mintea de la Melissa. Purcedem noi la vizitarea splendidului oras antic despre care va voi povesti mai jos. Din loc in loc ne oprim si ascultam explicatiile ghidului. Turul se sfarseste iar eu dau buzna in magazinul de souveniruri. Picioarele ma duc fix la o vitrina unde descopar o moneda antica pe care era reprezentata o albina, moneda al carei nume era: Melissae! Mai arunc ochi roata si vad niste cartulii pentru copii in care erau povesti cu Melisse. Ce “coincidenta” stranie. Trag ghidul de o aripa in magazin si il intreb ce inseamna Melissa dar nu stie sa imi spuna asa ca ma apuc de scormonit in diverse surse pentru ca numele asta nu imi dadea pace.

Albinele, capriorul si palmierul sunt simbolurule zeitei Artemis. Conform legendelor atunci cand titanul Cronos isi profetise ca unul dintre copii il va detrona si il va inchide in Tartar s-a apucat sa ii inghita pe toti noii nascuti daruiti de sotia sa Rhea. Ultimul nascut insa va fi inlocuit cu un pietroi, Rhea reusind sa il ascunda pe Zeus (caci despre el este vorba), in insula Creta. Zeus crestea pe insula intr-o pestera, alimentat fiind de nimfa Amalthea (lapte de capra) si nimfa Melissa (miere si nectar), ambele fiice ale lui Melisseus. Se pare ca in urma acestei ispravi toate nimfele insarcinate cu statul pe langa zei importanti se numeau Melisse. Toata suita de fecioare razboinice caste care o urmau pe Artemis se numeau Melisse. De asemenea o intreaga suita de muze au purtat numele si simbolul albinelor.

Melissa a fost si una dintre zanele/vrajitoarele bune care traiau in pestera lui Merlin.

Din scrierile lui Porphyryus aflu ca zeita Artemis avea multe atributii in afara de cele arhi-cunoscute de noi. Zeita lunii, cea care alina suferinta chinurilor facerii si protejeaza familiile, aduce pe pamant suflete sub forma de albine pentru a le implanta in noii nascuti. Zeita este interconectata cu regenerarea, cu aducerea vietii pe Pamant, cu aranjarea sufletelor in noile corpuri ce li se cuvin dupa karma fiecaruia.

Prima pestera unde au trait albine se spune ca ar fi intrarea catre lumea subterana, lumea tenebrelor, locul de unde provenea zeita renasterii Demetra. Iata ca ajungem la asocierea simbolului albinelor cu Zeita Mama, cea care aduce viata, cea care aduce sufletele si le repartizeaza. Se pare ca Zeitele Creatiei sunt mai multe: Demetra (zeita renasterii, cea care aduce primavara), Rhea (nascatoarea zeilor olimpieni), Gaia (spiritul planetei noastre), Cybelle (cea intens venerata la Pontul Euxin- povestesc despre ea la Balchik unde exista un mare templu dedicat ei) si Persefona (fiica Demetrei, sotia lui Hades, “curatorul” infernului).

DSC03189 DSC03215

Colonistii care au construit acest minunat oras spuneau ca au fost calauziti de muze care au luat forma unor albine. Oricum ar fi, acest loc este deosebit, este incredibil, este pozitionat pe un mare vortex, cam ca si orasul Troia si nu rare sunt momentele cand simti pur si simplu orasul pulsand sub ruine. Este un oras dedicat tuturor Melisselor, creatoare de viata si aducatoare de spirit. Nu degeaba insasi Maica Domnului a ajuns sa si petreaca ultimele clipe ale vietii pe acest vortex protector.

Orasul antic si templul dedicat marii zeite au fost construite in 560 IEN iar templul a fost inclus pe lista celor 7 minuni ale lumii antice. Despre stralucirea si maretia templului s-a discutat sute de ani iar pelerini din toata lumea veneau sa se minuneze de ceea ce descopereau aici. Unul dintre cele mai mari locuri de veneratie ale lumii ascundea multe secrete si oferea pelerinilor momente de magie. Templul si orasul au fost incendiate la un moment in istorie (in 356 IEN) de un individ care cauta sa obtina faima in acest fel (Herostratus). Se spune ca zeita Artemis, patroana locului, nu a intervenit deoarece asista la nasterea unui om foarte important: Alexandru cel Mare. Cand a crescut, Alexandru a aflat de aceasta intamplare si s-a oferit sa plateasca el reconstructia orasului si a templului. Totusi efesenienii l-au recladit din banii lor iar noul templu al Zeitei a rezistat 600 de ani pana cand a fost pus la pamant de Goti in 268 EN.

DSC03243 DSC03256

Dar hai sa o luam putin a pas alaturi de ghidul nostru si va aflam cateva lucuri interesante despre Efes. Calcand peste pietre perfect slefuite vechi de mii de ani, incercand sa simtim vibratia locului, trecem pe langa un amfiteatru urias. Se spune ca amfiteatrele antichitatii erau construite pentru a cuprinde 10% din populatia orasului. Calculand proportional cu locurile amfiteatrului poti usor afla numarul de locuitori al orasului respectiv. Aici era un oras imens. Luam la pas zone de locuit pentru saraci dar si pentru bogati, ornate cu mozaicuri impresionante, sali de sport, bai publice, piete, agore, locuri de cult, coloane uriase si ne oprim in jurul unei pietre din caldaram in care descoperim o gaura, un picior si o inima (vezi foto). Ce credeti ca inseamna? Publicitate pentru bordelul orasului! Daca mergi la pas in directia indicata de picior iti vei gasi iubirea (inima) pentru care trebuie sa platesti o moneda care incape perfect in gaura respectiva!

DSC09242 DSC09274

Ceva mai incolo ne zbenguim prin “buda” orasului iar o pisica ne arata cum se proceda pe vremuri (vezi foto). Dar oare cum se stergeau dupa ce foloseau “buda”? Se spune ca aveau un bat pe care era prins un burete pe care il inmuiau in apa ce curgea intr-un sant la picioarele utilizatorilor. Batul cu burete era comun! Il spalau si il dadeau mai departe! Aveau chiar si sclavi care incalzeau “buda” de dimineata ca sa nu se aseze trecatorii pe piatra rece.

DSC03247 DSC09267

Intre toate templele, sculpturile si coloanele ramase in picioare, vei remarca locul perfect de facut poze de grup: Biblioteca lui Celsus, ea insasi una dintre minunile antichitatii. Aici se afla si mormantul lui Celsus. Se spune ca barbatii orasului atunci cand vroiau sa mearga la bordel spuneau ca merg la biblioteca sa citeasca dar biblioteca era conectata cu bordelul de vis-a-vis printr-un tunel secret.  Bordelul dar si baile publice erau patronate de o doamna care datorita bunei gestionari a afacerii devenise cea mai bogata persoana din oras.

DSC09244

Celebra biblioteca era a treia ca marime in lumea antica, dupa bibliotecile din Alexandria si Pergammum. Toate au fost distruse prin ardere ca dovada ca intotdeauna stiinta, cultura si cartile au fost considerate cele mai mari pericole pentru cei ce doreau sa stapaneasca lumea.  Ruinele bibliotecii sunt si azi protejate de cele 4 Virtuti sub forma unor statui feminine: Sofia (intelepciunea), Episteme (cunoasterea), Ennoia (inteligenta), Arete (excelenta).

DSC09299

In afara de vortexul puternic de sub oras, undeva pe un deal din apropiere exista o grota ce pare a fi un portal de trecere. Grota nu se viziteaza dar are o legenda interesanta. Se spune ca pe vremea cand crestinii erau persecutati de romani un grup de 7 barbati au primit un ultimatum sa renunte la credinta lor. Acestia au fugit pe deal si s-au ascuns in aceasta grota unde au adormit. Romanii i-au urmarit si au zidit intrarea in grota. Se spune ca 250 de ani au trecut de la aceasta intamplare pana intr-o zi cand stapanul pamanturilor a decis sa sparga zidul si sa isi faca o magazie in grota din spatele lui. Nu mica i-a fost mirarea cand a descoperit 7 barbati dormind in interior. Cei 7 s-au trezit convinsi fiind ca au dormit doar o noapte. Vazandu-l pe omul care sparsese zidul si fiindu-le foame, i-au oferit bani ca sa le aduca ceva de mancare. Acesta a luat banii si a vazut ca banii erau vechi de 250 de ani! De atunci zona a fost declarata sacra si o biserica s-a construit pe ea.

DSC09301 DSC09311

Si ca sa intelegeti pe deplin puterea, sacralitatea, energia buna a acestui loc o sa va povestesc si despre casa Maicii Domnului care se afla tot aici in zona si pe care o puteti vizita. In limba turca Maria mama lui Isus se numeste Meryemana Evi sau Meryem Ana Evi si este singura femeie pomenita de Coran si venerata de musulmani si crestini deopotriva. Musulmanii o venereaza ca fiind Mama Profetului, crestinii o venereaza ca fiind Maica Domnului. Cert este ca ambele religii o venereaza. Iata o alta Zeita Mama despre care putem vorbi in aceasta zona.

Locatia casei a fost descoperita datorita unei calugarite germane din secolul 18 (Anna Catherina Emmerich) care a avut mai multe viziuni ale ultimelor zile ale lui Isus pe pamant si ale acestei locatii.

Conform viziunilor calugaritei, inainte de a fi prins Isus a incredintat viata mamei sale apostolului Ioan care dupa ce Isus s-a ridicat la ceruri a luat-o pe Maria si a fugit cu ea tocmai in aceasta zona. Insa nu s-a dus in oras ci a preferat sa construiasca pentru ea o casuta in varful unui deal din apropiere. Calugarita a descris cu lux de amanunte drumul care duce la casuta, forma acesteia, felul cum sunt orientate ferestrele, hornul si tot ce se afla in apropiere. Ea a plasat locatia la 30 de minute de mers de orasul Efes.

DSC09313

Pe la 1881 abatele francez Julien Gouyet este insarcinat de Vatican sa gaseasca aceasta locatie si o gaseste! Ea corespunde perfect descrierii calugaritei germane asa ca mai multe delegatii de inalti preoti de la Vatican vin sa confirme descoperirea. In momentul in care Vaticanul isi da girul acest loc devine centru de pelerinaj pentru credinciosii din ambele religii. Musulmanii turci vin cu multa piosenie aici si spun ca boli grave, incurabile, defecte din nastere, handicapuri severe au fost vindecate cu credinta de acest loc special. Crestinii vin in grupuri numeroase sa ceara ajutor si linistire spirituala. Este locul perfect care ne arata ca nu exista divergente religioase intre oamenii simpli ci numai intre niste descreierati oligarhici aflati la conducerea celor doua culturi.

Cand ajungi la casa Mariei trebuie sa intri cu piosenie si respect. Pe un perete vei descoperi carje si papucei ortopedici lasati aici de cei care nu au mai avut nevoie de ei in urma rugaciunilor. Casa este mica si nu poti sta acolo foarte mult timp daca e multa lume. La iesire vei descoperi un izvor cu apa vie. Opreste-te si ia de la feicare gura de scurgere cate putin si apoi bea din aceasta apa miraculoasa. In apropiere vei descoperi si un panou pe care oameni veniti din toate colturile lumii au legat bucatele de panza sau hartiute ce contin dorintele lor cele mai arzatoare. Un copilas isi doreste chiar sa primeasca super-puteri! Sincera sa fiu as dori si eu!

DSC09317 DSC09318

Toata zona Efesului este incredibila! Orasul antic cu legendele si vortexul sau subteran,  grota celor 7 adormiti si portalul sau de trecere, casa Maicii Domnului cu izvorul sau cu apa vie. Calatorule, aceasta excursie va fi una pe care nu o vei uita prea curand!

Daca vrei si tu sa ajungi aici si sa beneficiezi de explicatiile celui mai tare ghid, fii cu ochii pe agentia de turism VIKINGUL SALTARET (CLICK AICI)

Cum arata o astfel de excursie CLICK AICI si vezi filmul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *