DSC09074

HATEG – ar trebui sa fie un geoparc cu dinozauri dar este o mare dezamagire!

Ma aflam la un targ de turism din Bucuresti in cautare de locuri speciale pe care sa le ofer turistilor mei cand deodata la un stand imi atrage atentia un pliant ce povestea despre aventuri incredibile in Geoparcul Dinozaurilor de la Hateg. Imediat am intrat in stand ca sa stau de vorba cu baiatul care se ocupa ca voluntar de acest proiect. Baiatul era bine intentionat, mi-a povestit ca vor organiza tot felul de lucruri minunate, ca au dinozauri in marime naturala, chiar daca sunt o specie pitica, mi-a spus ca au si oua de dinozau autentice, in fine, mintea mea a inceput sa lucreze febril. Nu am avut liniste pana nu am sarit in bidiviul cu 4 roti si am dat o fuga pana la Hateg ca sa verific cu proprii mei ochi treaba. Nu mai fusesem niciodata acolo asa ca am bagat pe Waze adresa si, spre surprinderea mea, m-a dus in centrul orasului la o casa. Desi ma asteptam sa ajung pe un camp langa un deal nisipos de unde sa imi sara in cap cine stie ce schelet de dinozaur, si sa pot scotoci printre oua pietrificate,  am decis sa cobor si sa intru in casa respectiva.

DSC09065DSC09067 DSC09068 DSC09069

Nu stiu cum sa imi exprim dezamagirea pentru a nu rani sentimentele bietilor baieti care se ocupa ca voluntari de acest proiect. M-a bucurat ca am venit inainte singura ca sa verific si nu am venit direct cu vreun grup de turisti pentru ca nu stiu cum as fi scapat de bataie!

Intr-o casa oarecare semnalizata in exterior cu ceva afise ca ar fi acest geoparc (!), exista 2 camere cu…nimic in ele. Program de vizitare de vreo 3 ori pe saptamana, cateva ore, in weekend e inchis! Niste afise colorate si un dinozaur de plastic ponosit intr-un colt sunt obiectele muzeului. Am iesit disperata in curte unde am dat de niste pietre care se doresc a fi haioase si o gradina de aproximativ 5 mp, cu rosii si plante aromatice supranumita “gradina bunicii”. Nu era nimeni care sa pazeasca preaminunatul “muzeu” asa ca nu am avut cu cine sa discut.

 DSC09073 DSC09071

Nu am vrut sa ma las si am decis sa mai dau o sansa baiatului care imi facuse capul mare la targul de turism. Am vazut pe un perete un desen ce povestea cu mult tam-tam despre un asa-numit traseu geo-tematic intr-un sat din apropiere. Mi-am spus ca sigur acolo este actiunea si am sarit inapoi in bidiviu demarand in tromba spre satul respectiv. Satul cu pricina era aproape pustiu la orele amiezii. Un localnic imi spune ca nu exista nimic acolo de fapt.  In curtea unei case mici vad un dinozaur mare din plastic.

DSC09077 DSC09078

Intru. Inauntru, un baiat voluntar si el, imi spune ca nu exista nici un fel de traseu, ca locul unde se afla oasele este in curtile unor localnici si nu se poate vizita, ca studentii si profesorii care vin sa le cerceteze trebuie sa ceara permisiunea localnicilor, ca locul e greu accesibil, ca dealul e periculos si ca…nu se poate vizita si pace. Casuta cea mica cu numele de “muzeu” adaposteste vreo 3 cuiburi cu oua originale, vreo cateva resturi de oase si pietre intr-o vitrina si un mic dinozaur din plastic in alta camera, singur si stingher. La fel de singur si de stingher ca baiatul voluntar. Profund dezamagita si cu tristete in suflet am plecat fara sa ma mai uit inapoi. Ma gandeam numai cum ar fi ca acest loc sa fi existat de exemplu in Elvetia….ar fi fost amenajat incredibil, ar fi venit mii de turisti si ar fi scos bani cu lopata din el. La noi insa nu se poate.

Mi-am amintit de un episod petrecut la DINO PARK -Rasnov, un loc interactiv si splendid amenajat de catre primaria locala care s-a implicat activ in atragere de fonduri europene si le-a folosit cu cap. Eram in vizita si optasem pentru turul ghidat. Am intrebat ghidul de ce nu au expus si dinozaurii Romaniei, aceasta “mandrie nationala”, iar raspunsul a fost halucinant: Geoparcul de la Hateg are exclusivitate pentru acesti dinozauri si nu doresc sa ii expuna la ei !!!! Poftim?!!! Ce exclusivitate sa aibe astia si pentru ce? Pentru nimicul pe care il expun la ei?!! Sa le fie RUSINE!!! Ghidul de la Rasnov mi-a spus ca uneori se indura si ii lasa pe cei doi amarati din plastic si pe la ei dar temporar 1-2 luni nu mai mult. De curand am vazut dinozauri romanesti la Muzeul de Geologie din Bucuresti. Mare pacat ca nu exista permisiunea expunerii “mandrei nationale” si la Rasnov. Pai de ce sa nu moara si capra vecinului?!

DSC09080 DSC09082

DSC09084 DSC09074

Va recomand sa NU mergeti la Hateg pentru ca nu merita. Nu exista nimic ce sa merite consumul de carburant si de timp ca sa ajungeti acolo. Este doar o mare dezamagire si o mare tristete. FERITI-VA!

One thought on “HATEG – ar trebui sa fie un geoparc cu dinozauri dar este o mare dezamagire!

  1. Ne pare rău că așteptările nu v-au fost satisfăcute în urma vizitei în Geoparc. Suntem conștienți de faptul că nu toți vizitatorii noștri pleacă cu o impresie bună de aici și ne asumăm acest fapt. Facem însă eforturi ca numărul lor să fie cât mai redus. De altfel, și datele statistice pe care le avem dovedesc că numărul celor mulțumiți de vizita în Geoparc este mult mai mare decât al celor nemulțumiți. Ca în orice alte destinații turistice, de altfel. Pentru a înțelege mai bine cine suntem și ce facem, le recomandăm vizitatorilor tururi ghidate ale expozițiilor tocmai pentru a înțelege mai bine conceptul de Geoparc. Cum nu avem capacitatea să asigurăm permanență, am introdus un program de vizitare. Însă, cine își anunță vizita din timp (minim 24 de ore înainte), poate beneficia de ghidaj și în zilele în care nu este program. Vizita poate fi anunțată telefonic, pe facebook, sau pe e-mail.

    Ideea cu care ați plecat la drum este însă complet greșită. Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului nu este un Dinoland. Este parte dintr-o rețea europeană și globală de teritorii care promovează științele care au legătură cu planeta Pământ (geoștiințele), educația și asigură cadrul pentru dezvoltarea unui turism sustenabil în beneficiul comunităților locale. În acest moment sunt 127 de teritorii din 33 de țări, parte a Rețelei Globale a Geoparcurilor, iar România a fost prima țară din Europa de Est cu un astfel de teritoriu acceptat în Rețea. Din 2015, Geoparcul este un sit UNESCO pentru că pe teritoriul său există elemente de patrimoniu geologic unic în lume. În acest caz este vorba de fosilele de dinozauri pitici. Dinozaurii pe care i-ați văzut în expoziții nu sunt din plastic ci din fibră de sticlă și au o particularitate. Au fost realizați pe baza descrierii și consultării cu paleontologii care au descoperit și au studiat fosilele. Inclusiv dimensiunile lor sunt cele rezultate în urma cercetărilor științifice. Prin urmare, este vorba de o reprezentare fidelă a modului în care niște oameni de știință apreciază, la acest moment, că ar fi putut arăta aceste creaturi. Mai mult, au fost realizați de un paleoartist (artist specializat în reconstrucția dinozaurilor) canadian, Brian Cooley, ale cărui lucrări au apărut de trei ori pe coperta revistei National Geographic.

    De asemenea, Geoparcul este un spațiu de învățare, însă nu a unor informații teoretice, din cărți, ci din propria experiență. Și nu este doar despre dinozauri. În tururile ghidate le recomandăm turiștilor să nu își limiteze vizita doar la expoziții ci să încerce să descopere și informații despre natură, istoria locurilor, arhitectură locală, tradiții, obiceiuri și să ia contact cu oamenii din zonă. Asta pentru că fiecare are propria percepție și își crează propria imagine de ansamblu. Probabil și tânărul pe care l-ați întâlnit la târgul de turism nu v-a prezentat o imagine falsă, ci propria lui percepție. Din acest motiv poate nu este cea mai bună abordare aceea de a le recomanda celorlalți să nu meargă într-un loc, ci din contră, pe baza experienței prezentate, fie ea bună sau rea, să meargă și să își formeze propria opinie.

    Apreciem foarte mult faptul că ați decis să faceți o deplasare în Geoparc, chiar dacă nu s-a soldat cu rezultatele așteptate. În speranța că la un moment dat veți decide să reveniți în Geoparc, vă așteptăm oricând cu mare plăcere pentru a vă oferi mai multe informații care să vă ajute să vă creați o imagine de ansamblu, la fața locului. Și ca să fim în măsură să facem asta, vă invităm să ne vizitați în timpul programului sau să vă anunțați vizita cu o zi înainte. Până la reîntâlnirea cu Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului vă dorim călătorii inspirate și experiențe cât mai plăcute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *