POBITI KAMANI – Pădurea de piatră

Desi sunt mii de persoane care merg in vacanta in Bulgaria, foarte putini au auzit sau au vizitat minunata “padure” impietrita de langa Varna.

DSCN0474 DSCN0476 DSCN0472 DSCN0473

POBITI KAMANI, este o zona pe care am descoperit-o intamplator, haladuind prin Sunny Beach unde am poposit pentru o delicioasa vacanta la hotelul Evrika. Iesind noi intr-o seara pe promenada din fata hotelului am dat peste un nene care organiza excursii cu microbuzul personal pentru turistii doritori de experiente inedite in Bulgaria. Omul rupea nitel pe nemteste si asa ne-am inteles cu el. Avea un panou din carton pe care erau lipite oarece fotografii din locurile unde ducea el turistii si ochii mi-au ramas priponiti pe o fotografie cu niste trunchiuri de piatra imprastiate pe un camp.

DSCN0479

Ce sa fie, ce sa fie? Nu mai auzisem despre asta pana acum. L-am intrebat pe nene cat costa si unde se afla minunea si mi-a spus ca pentru 2 persoane plus un copil ar fi 180 leva adica vreo 90 de euroi, se pleaca dimineata din Sunny Beach, se merge la Varna, iar minunea este la 18 km de la Varna in directia Sofia. Ne-am gandit noi ca oricum ne intoarcem cu masina prin Varna si nu are sens sa mergem cu nenea ci sa mergem pe cont propriu, 18 kilometri de abatere nu e mare lucru. Zis si facut.

DSCN0483 DSCN0493

Am cautat pe internet ceva referinte despre drumul de urmat dar am gasit foarte, foarte greu, de aceea o sa va spun cu lux de amanunte cum sa ajungeti la obiectiv.

Cand am plecat din Sunny Beach spre casa am mers catre Varna. Ajunsi acolo am cautat strada spre Sofia (spre vest), mai exact drumul vechi, o strada cu cate 1 banda pe sens. Prima localitate prin care trebuie sa treceti la iesirea din Varna este TOPOLI. Asta este un sat amarat si trebuie sa fiti atenti la indicator din strada principala la un moment dat spre stanga.

Odata ajunsi in Topoli sunteti pe drumul cel bun. Nu exista nicaieri nici un fel de indicator spre obiectivul turistic de aceea fiti atenti la indicatoarele de localitati. Mergeti drept si iesiti din Topoli urmand firul drumului fara abatere pana la EZEROVO. La Ezerovo undeva in centrul satului se face o intersectie mai mare, voi o luati spre dreapta si tot inainte peste un camp. Ajungeti la o rascruce si un indicator va trimite spre stanga. Dupa 3 km ati ajuns! Priviti pe partea stanga a drumului si veti vedea intrarea catre zona de vizitare.

Nu e departe de Varna, dar nu exista indicatoare iar pe strada nu este nici tipenie de om. Noi ne-am ratacit si am oprit la o benzinarie printre niste tufe. Acolo nimeni nu vorbeste limbi straine dar traiasca limba gimnastica cea datatoare de indicatii! Noroc ca nenea de la benzinarie dadea bine din maini!

DSCN0513 DSCN0508 DSCN0509 DSCN0510

Odata ajunsi la obiectiv veti fi uimiti cat de frumos este. Pretul de intrare este de 3 leva pt adulti si 2 leva pt copii. Exista si o parcare pazita, gratuita.

La intrare era un nene amabil care vorbea engleza si mi-a explicat in avans totul. Trebuie sa ii multumesc pe aceasta cale, pentru ca fara el ne-am fi uitat ca matza in calendar la niste pietre rasfirate pe camp. Dupa ce nenea ne-a povestit toata treaba a venit un autocar cu rusi care aveau ghid si ne-am tinut dupa ei ca sa nu ratam nici un locsor. Pentru voi, am sa fac eu pe ghidul. Iata despre ce este vorba.

DSCN0519 DSCN0515 DSCN0517 DSCN0518

Pe la 1855 un grup de pietre deosebite a atras atentia cercetatorului britanic William Hamilton care s-a apucat sa cerceteze locul. In urma lucrarilor publicate, alti cercetatori i s-au alaturat din toata lumea si au ajuns la concluzia ca aceste pietre reprezinta straturi de calcar si cochilii de animale marine asezate una peste alta si ramase in aer dupa retragerea marii pe fundul careia se aflau in Cretacic. Treaba nu este insa foarte clara deoarece toate aceste coloane enorme sunt goale pe dinauntru ca niste tuburi. Chestie inexplicabila din punct de vedere stiintific.

Legendele locului povestesc despre uriasii care lucrau la construirea Atlantidei care ar fi fost situata in Marea Neagra. Acesti uriasi ciopleau coloanele de piatra si le carau catre oras, iar in momentul in care regele a terminat constructia orasului, nemaiavand nevoie de coloane, le-a transmis uriasilor sa le lase pe pe unde apuca.

O alta legenda vorbeste despre un haiduc ce se ascundea in padurea deasa dupa ce fura de la bogati si dadea saracilor. O potera a ajuns in satul lui si i-a luat sotia si copilul. Au incercat sa afle de la sotia lui unde se ascunde el si pentru asta i-au ucis copilul. Femeia nu l-a tradat dar din cauza durerii pricinuite de pierderea fiului, a aruncat un blestem asupra poterei si asupra padurii si i-a transformat pe toti in pietre.

Cu dovezi stiintifice si cu legendele transmise din generatie in generatie, locul are un farmec deosebit si este puternic incarcat energetic, chestie masurata cu aparate speciale de diferite institute si universitati din lume.

Zona de vizitare este nisipoasa si din loc in loc se itesc smocuri de iarba si flori colorate. Greierii tiuie si soarele dogoreste puternic. Aveti nevoie de palarii si ochelari de soare.

Nu trebuie sa ratati urmatoarele obiective (vezi foto atasate pt fiecare din ele):

– turnul de veghe

DSCN0592

– coloana gigantului – se spune ca daca imbratisezi coloanele ele preiau energia ta negativa si iti ofera in schimb energie pozitiva – admit ca eu asa am simtit

DSCN0540

– tronul uriasului – indicat sa te asezi pe el

DSCN0521

-piatra dragostei eterne – este o piatra gaurita prin care daca privesti sub un anumit unghi vezi o inima. Se spune ca trebuie sa o atingeti impreuna cu partenerul ca sa aveti parte de dragoste eterna

DSCN0554 DSCN0555

– arcul norocului – daca reusiti sa treceti prin el veti avea noroc. Gaura e relativ mica, doar juniorul a incaput acolo

DSCN0557

– familia – tata, mama, 2 copii si catelul (juniorul sta cu picioarele pe “catel”

DSCN0566

– cercul de piatra – cel mai important obiectiv. Aici trebuie sa va descaltati si sa stati cu picioarele in cerc pentru a va incarca energetic. Este zona cea mai puternica, energiile au fost masurate cu aparate speciale. Imbratisati coloanele din mijlocul cercului si puneti-va o dorinta. Se pare ca multe persoane chiar s-au vindecat in acest fel. In golul din mijlocul coloanelor erau aruncate multe biletele cu dorinte si banuti.

DSCN0569 DSCN0571 DSCN0574 DSCN0578 DSCN0579

Stiu ca pentru multe persoane acest loc reprezinta doar o gramada de pietre pe un camp, dar din punctul meu de vedere chiar este o zona puternic incarcata cu vibratii pozitive. Daca aveti timp sa stati in cercul de piatra si sa meditati in liniste, sa respirati aerul de mare, sa trageti prin talpi puterea locului si sa imbratisati cu ochii inchisi coloanele de piatra, va veti incarca cu energie buna pentru un nou an de munca si stress.

DSCN0585 DSCN0591

Personal noua ne-a placut foarte mult locul si speram sa il mai vizitam candva. Nu il ocoliti!

Iata un film de prezentare a acestui loc:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *