DSCN1388

ROCCARASO – AREMOGNA – mai aproape de cer

Ei bine, acum ca am terminat de povestit despre Castel di Sangro si ceea ce se poate face acolo, hai sa iesim putin in imprejurimi si sa vedem cum sta treaba cu splendida natura din varf de munte. Prima iesire am facut-o la Scontrone, micul satuc atat de pitoresc plin de murales (vezi articolul precedent). Doritori de noi aventuri am pornit cu masina in directia opusa catre Roccaraso si am inceput sa urcam si sa urcam si sa urcam pana sus de tot unde vulturii dau rotocoale norilor intr-o frumoasa statiune de ski numita Aremogna. Am ales sa scriu despre ambele in acelasi articol deoarece granita dintre ele este greu de trasat, trecand din una in cealalta lin si in acelasi peisaj montan verde. Roccaraso si Aremogna sunt statiuni de ski, un fel de paradis al celor ce iubesc sporturile de iarna. La Roccaraso am gasit un mare patinoar acoperit denumit de localnici PALAGHIACCIO. In parioada verii era inchis, mai ales ca am ajuns in august cand italienii de obicei nu lucreaza. Am citit totusi niste afise vechi care descriau ample spectacole pe gheata, cursuri pentru toate tipurile de patinatori, avansati, incepatori, copii, etc.

DSCN1038 DSCN1045 DSCN1047 DSCN1037

Continuand prin Roccaraso am descoperit numeroase hoteluri si pensiuni mititele si de asemenea baruri in forma de iglu pentru schiori, magazine care vand echipament pentru practicarea sporturilor de iarna, centre de inchirieri echipament de ski. Statiunea este dotata cu tot ceea ce are nevoie un practicant de sporturi de iarna. Tot aici am descoperit si un PARC AVENTURA foarte populat pe timp de vara cu copii si adulti doritori de cocotat prin copaci. Langa Parcul Aventura se afla si un telescaun care ducea in varful muntelui. Si acesta functiona dar nu am urcat cu el ci am continuat cu masina in sus catre Aremogna. Roccaraso este practic ”dormitorul” statiunii de ski dar paradisul iernii este AREMOGNA.

DSCN1338 DSCN1336

Drumul de la Roccaraso catre Aremogna trece printr-un peisaj superb de munte, cu mult verde, cu vai adanci si munti stancosi brazdati de urmele partiilor de ski si a instalatiilor de urcare. Inainte de a ajunge la Aremogna pe partea stanga a drumului se deschide un mic drumeag ce duce la o mare CRUCE DEDICATA EROILOR cazuti in al doilea razboi mondial. Am serpuit cu masina pana la ea si am avut privilegiul sa admiram o splendida panorama de deasupra norilor, sa respiram aer curat si proaspat si sa admiram pasarile de prada care se roteau deasupra culmilor. Linistea deplina a locului permitea oricarui sunet din vale sa ajunga pana la urechile noastre. Sunete dulci de talanga de la turmele de oi, muzica data tare intr-o masina care abia se zarea la zeci de kilometric in vale, mugetul unei vaci, tipatul unei acvile. Crucea dedicata eroilor este un loc perfect de odihna si reculegere.

DSCN1333 DSCN1334 DSCN1330 DSCN1332

Continuand cu strada plina de serpentine catre Aremogna, pe partea dreapta a strazii apare un mare parc de distractii de iarna si de vara, un fel de “SNOW PARK” cu piste din plastic pe care te poti da cu acele colace enorme si pe timp de iarna cand sunt acoperite cu zapada si pe timp de vara pentru ca sunt din plastic. Snow Park-ul era deschis in weekend si era plin de copii si parintii aferenti, foarte galagiosi si entuziasti ca pot aluneca la fel ca iarna pe pistele colorate din plastic. Tot aici este si un mic restaurant pentru cei flamanzi, multe alte jocuri pentru copii si un centru de echitatie cu cai si ponei, centru adaptat pentru toate varstele.

DSCN1041

Imediat ce treci de “snow park” ajungi la o mare pista de SKI FOND. Stiu ca e mare si luuuunga pentru ca am parcurs la pas vreo 6 km inainte si alti 6 km inapoi, noi fiind mari practicanti de mers pe jos. Mersul pe jos face piciorul frumos! La vreo 3 km de la linia de pornire exista si o cabana pe nume Heidi, unde cei care obosesc pot servi bauturi calde si mancare. Noi am admirat un splendid apus de soare, am beneficiat de liniste si pace si am privit uimiti cum ciobanii din Italia sunt la fel cu cei din Romania, si ei practica transhumanta si stau in stane amenajate ad-hoc prin locurile desemnate foarte clar fiecaruia.

DSCN1049 DSCN1046

In zona de pornire pentru ski fond, in alta zi de vacanta, s-a organizat un minunat CONCURS DE ZMEE “ aquiloni”. Am putut admira aici zmee uriase care mai de care mai colorate si cu forme mai ciudate. Pe deasupra scoteau si diferite sunete, unele melodioase, altele amenintatoare. Concursul s-a incheiat cu premierea tuturor copiilor prezenti prin aruncarea unui sac de bomboane in sus, fiecare pitic ingramadindu-se sa adune din iarba bomboanele respective. Zmeele, totusi, nu erau manevrate de copii ci de profesionisti.

DSCN1388 DSCN1386

DSCN1383 DSCN1389

 

DSCN1385DSCN1384

Mai departe tot mai sus, ajungeti la MARILE PARTII DE SKI. Am pozat o harta explicativa cu toate partiile, lungimea si gradul lor de dificultate. Sunt foarte multe si functioneaza pe baza de “ski pass”, adica platesti undeva in oras si poti sa mergi ulterior pe oricare dintre ele. In zona lor exista si hoteluri, scoli de ski si mari centre de inchiriere a echipamentului necesar.

DSCN1062 DSCN1063 DSCN1058 DSCN1061

Pe langa numeroasele oportunitati de petrecere a vacantelor de iarna, exista si centre de INCHIRIERE A BICICLETELOR pentru vara. Numeroase indicatoare pornesc catre drumuri pietruite prin paduri, indicatoare de incepere a pistelor de biciclete. Exista piste prin paduri pentru mountain bike, dar si piste pentru familii cu biciclete normale, piste asfaltate si bine marcate. Se pot achizitiona tururi ghidate cu bicicletele prin toata zona. Pe langa mersul cu bicicleta exista tururi organizate de NORDIC WALKING prin paduri si prin munti, tururi presarate cu opriri pe la diverse “agriturisme” unde, inclus in pretul turului, se ofera degustari de produse locale tipice. Ce mai, oricine gaseste ceva de facut aici! Stati sa vedeti in continuare unde se poate manca bine in zona!

Voi atasa un film care va prezinta iarna la ski in zona Roccaraso-Aremogna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *