TROVANTII de la COSTESTI – fiinte vii cu care impartim planeta

Demult, pe vremea cand Sfarma-Piatra era prunc si scancea pentru ca ii dadea primul dintisor macinator de bolovani, planeta noastra era locuita de niste fiinte incredibile, rotunde, mari, puternice si intelepte. Ele traiau in comunitati cu multi membri iar cea mai placuta activitate a comunitatilor era sa inregistreze si sa memoreze istoria fiintelor extrem de grabite care treceau in viteza pe langa ele. Se distrau ascultand glasul lor pitigaiat, certurile lor, privind razboaiele pe care le creau din motive ridicole, asistand neputinciosi la durere si pierderi, la bucurii si petreceri. Nu intelegeau de ce fapturile ciudate care alergau in jurul lor se grabeau atat de tare si de ce traiau atat de putin. Memoria lor inregistrase multe, stiau tot despre toate si nimic despre multe. Nimeni nu reusise vreodata sa le afle secretul. Ei traiau intr-un alt timp, intr-o alta lume, intr-un alt spatiu. Pentru fiintele grabite sa moara, ele nu insemnau decat niste pietre ciudate aruncate gramada pe un camp…nemiscate.

DSC08343DSC08685 DSC08691 DSC08684

Intr-o buna zi, un grup de cercetatori s-au hotarat sa studieze creaturile. Din pacate au inteles atat de putine lucruri despre ele. Nu le-au intrebat spiritul ci s-au multumit sa le brazdeze trupul in cautarea unor raspunsuri fara sens. Cercetatorii au pierit in cateva clipe…atat li s-a parut lor ca a durat. Viata fapturilor misterioase tine o eternitate. Viata cercetatorilor, doar o secunda. Pe vremea cand i-au studiat i-au numit TROVANTI si au spus despre ei ca ar fi concretiuni grezoase. Nimeni nu stie ce ar putea insemna asta dar fiintele cele minunate s-au resemnat si au asteptat curioase deznodamantul. Au fost dezamagite sa afle ca fiintele grabite sa moara nu evoluasera inca pana  la nivelul spiritual necesar unei comunicari logice asa ca s-au resemnat sa mai astepte si sa mai pastreze cateva secole tainele lor.

DSC08332DSC08334 DSC08336DSC08338

Undeva pe un camp nisipos, la poalele unui deal de nisip de unde localnicii vin sa fure material pentru constructii cu camioane uriase, se odihnesc EI, TROVANTII cei nemuritori. O asociatie a reusit sa inscrie zona in cadrul ariilor naturale protejate si sa puna un soi de gard facut din jumatati de cauciucuri si o poarta. Tot e ceva desi nu reuseste sa ii protejeze de hotii de nisip pentru ca poarta e mereu deschisa si suficient de larga pentru a incapea un camion mare pe ea. Eu as fi facut o poarta mica si rezistenta, din piatra, cat sa treaca doi oameni prin ea si as fi platit un paznic. Cred ca banii luati de asociatia cu pricina au fost subtilizati dupa scarbosul obicei al romanilor.

Sursa ziarul Adevarul  si situl adevarul.ro :“Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor din comuna Costeşti a fost înfiinţată în 2005, printr-o hotărâre de guvern,  şi are o suprafaţă de un hectar. Zona protejată este de atunci în custodia Asociaţiei Kogayon, organizaţia nonguvernamentală de protecţie a mediului care numără  aproximativ 200 de membri, toţi voluntari, şi a derulat până în prezent proiecte în valoare de peste 300 000 de euro. “

Trovantii nostri cei seculari au niste particularitati incredibile:

  1. Cresc! La fiecare ploaie ei sunt fericiti si se hranesc asemenea plantelor din jur. Se spune ca ei pot creste cu 2-3 mm la 1000 de ani.
  2. Se misca! Fenomenul a fost pus de catre cei care i-au cercetat pe seama acestei cresteri care ar putea modifica centrul lor de greutate si i-ar ajuta sa se miste
  3. Se reproduc, “puiesc” in limbajul locului! Ei bine aceasta este o proprietate uimitoare. Multi dintre trovantii de la Costesti sunt plini de pui. Pe trupul lor exista mici concretiuni, un soi de bilute rotunjoare care cresc si la un moment dat cad pe pamant devenind trovanti independenti

Stiu ca v-am uimit cu aceste afirmatii, dar in acest caz avem de-a face cu FIINTE vii ce impart planeta alaturi de noi. Nu putem sa mai consideram trovantii drept niste simple pietre ci trebuie sa ii privim ca pe niste fapturi la fel ca noi, care simt si traiesc la fel ca noi, doar ca in alta varianta a curgerii timpului. Pentru trovanti oamenii ar reprezenta ceea ce pentru oameni reprezinta Efemeridele, acele musculite care se nasc dimineata, se agita toata ziua, se reproduc, iar seara mor.

DSC08354 DSC08357

Locuitorii din zona cred ca trovantii le poarta noroc si ii duc acasa, ii pun in curte sau in ghivecele cu flori si ii uda. Se spune ca daca ii iubesti si ii ingrijesti la fel ca pe flori, ei iti vor purta noroc si te vor proteja de rautate si ura. Ideal ar fi sa ii lasam acolo unde ii gasim, alaturi de familiile si de comunitatile lor.

DSC08348

Haideti sa ii protejam, sa ii iubim si sa incercam sa nu ii ucidem asa cum am facut cu multe alte specii cu care am impartit planeta. Mergeti sa ii vizitati cu respect si cu admiratie, atingeti-i usor fara sa le faceti rau si incercati sa le ascultati povestile si sa le mangaiati spiritul cu prezenta voastra. Veti fi mai fericiti si mai norocosi dupa aceasta intalnire minunata!

DACA VREI O EXCURSIE AICI STAI CU OCHII PE AGENTIA DE TURISM VIKINGUL SALTARET si vei afla cand se organizeaza grupuri in zona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *