Cascadele de la Krushuna – meditatie contemplativa si ape vindecatoare

Cum arata o excursie in acest loc de legenda? Vezi mai jos si SUBSCRIBE la canalul meu youtube

Undeva, pe plaiuri de legenda, intr-o padure verde si fosnitoare, langa un canion adanc si plin de magie se afla o serie de cascade cu ape limpezi si albastre ca cerul care se pravalesc zgomotos la vale pe niste terase din travertinul cel mai alb. Apele fermecate ale cascadelor ies calde din inima pamantului si se impletesc cu apele reci iesite dintr-o pestera din apropiere. temperatura izvorului termal atinge 58 °C la iesire, racindu-se pe masura alunecarii pe travertinul cel racoros. Strabunii triburilor trace au intemeiat aici o colonie de asceti si medici care cunosteau magia apelor, tainele plantelor si puterea meditatiei. Intr-un astfel de loc binecuvantat s-a inventat o forma de meditatie care sa puna in valoare minunatia peisajului: meditatia contemplativa. Exista mai multe forme de meditatie, de fapt fiecare persoana are posibilitatea sa o aleaga pe cea care i se potriveste sau sa inventeze una care sa o ajute sa evolueze spiritual mai rapid. Exista meditatia introvertita practicata mai mult in Asia prin inchiderea ochilor catre lumea exterioara si deschiderea ochiului care priveste inspre interiorul fiintei. Exista meditatia prin rotatie practicata de dervisi si despre care va povesteam in articolul precedent .Dar iata ca exista si aceasta forma de meditatie cu ochii larg deschisi, privind catre verdele frunzisului, adancimea vaii, inaltul cerului, ascultand bataia vantului, susurul apelor si tipatul vulturului. In peretii canionului ce adaposteste minunata cascada tamaduitoare exista multe orificii si niste, camarute si chilii. Practic piatra este ciuruita de astfel de orificii, locuri numai bune pentru a gasi linistea si a practica cele de mai sus. Zeii strabuni au binecuvantat apa, aerul si plantele asa ca simplul fapt ca ajungi aici si te plimbi printre ele iti va incarca bateriile asa cum nici macar nu ai indraznit sa speri. Dupa introducerea crestinismului aici a fost construita chiar si o minuscula manastire cu 2 incaperi sapate in piatra. Totusi locul este perfect pentru cei ce cautau singuratatea.

Locul are multe taine. Printre cele mai bine pastrate se afla pestera Urushka, locul de unde izvoraste un firicel de apa ce se uneste cu marea cascada. Pestera are proprietati tamaduitoare si daca stii ce ritual trebuie sa indeplinesti, cu siguranta iti va fi bine. Localnicii merg in mare taina pe la asfintitul soarelui in ziua in care il sarbatorim pe Sf. Gheorghe -6 Mai- spre aceasta pestera care are un mic tunel. Prin tunel trebuie sa se tarasca de 3 ori rugandu-se pentru ceea ce au venit sa se roage. Dupa ce au efectuat ritualul culeg picaturi de apa ce se preling din tavan si isi ung ochii cu ele. Dupa aceea se murmura o incantatie si cu noroi maroniu-rosiatic se pune un “zbenghi” in frunte dupa modelul indian al celui de-al treilea ochi. Daca ai timp gaseste intre copaci o gaurica sapata in piatra de asceti, ascunde-te acolo si lasa-te patruns de puterea locului. Cine stie cum iti va schimba viata o astfel de experienta.

Acest nume Urushka Maara este el insusi sursa de legende din timpuri imemoriale. El provine de la pastorii Uruk ce veneau aici cu oile sa le adape. Dar de unde acest nume ciudat Uruk si cine putaeau fi acesti pastori? Ei bine, in vremuri imemoriale pe la 2900 IEN, undeva pe malul Eufratului, in anticul Sumer, se inalta mandru spre soare cel mai mare oras al vremurilor pe nume Uruk. Uruk isi are istoria strans legata de existenta civilizatiei uriasilor iar civilizatia uriasilor isi are strans legata povestea de locul unde au coborat pentru prima data din ceruri: tara Luanei care nu este foarte departe de acest loc binecuvantat despre care va povestesc azi. De fapt totul porneste de la Tara Luanei, atacul asupra ei si fuga uriasilor prin tuneluri subpamantene ce porneau din Simeria de azi si ajungeau in locul unde au intemeiat marele oras, in Sumer. Conexiunile le las la imaginatia fiecaruia dar daca doriti mai multe informatii despre uriasii lui Anu si Tara Luanei (Lu’ Anu) puteti sa cititi aici.

Pestera despre care va povesteam mai sus nu este atat de mica precum pare de la intrare. Ea nu a fost niciodata explorata in intregime dar se stie ca este structurata pe cel putin 2 niveluri si are o parte umeda (pe unde iese firicelul de apa) si o parte uscata. In apropiere, la 1963, a fost descoperit un mare tezaur, multe monede provenind din epoci diferite. Comoara a fost datata pe perioada regelui Odrys Cotyso I. In aceast tezaur au fost pentru prima data gasiti grifoni (lei cu aripi de vultur).

Tot aici mai exista o pestera din care izvoraste cascada cea mare (inaltime 20 m). Se spune ca apa ce iese din pamant este pura si vindecatoare asa ca nu ezitati sa va incarcati bidoanele aici.

Daca vrei sa ajungi si tu pe aceste plaiuri incredibile fii cu ochii pe agentia de turism VIKINGUL SALTARET

Tot aici in apropiere poti vizita un alt loc incarcat de mister, Pestera celor 7 ceruri, DEVETASHKA (Vezi aici articolul)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *