Magia pesterii Prohodna- atunci cand Universul te priveste sub lupa

In povestea precedenta va prezentam legendele incredibile al raului vindecator Panax si va introduceam in lumea anticelor scoli de medicina numite Asclepeion. Nu-i asa ca este incredibil sa afli ca toate aceste minuni ale antichitatii de fapt se aflau pe teritoriul nostru strabun?! VEZI AICI articolul precedent.

Ei bine dragii mei, azi voi continua povestea acestei zone incredibile cu un alt loc ce ti se va parea rupt din povestile strabune, o pestera in care, de sus, esti privit de doi ochi divini, albastri sau plangatori in functie de cum e vremea. Prohodna se traduce ca “pasajul” sau “calea de trecere” si intr-adevar nu este o pestera adevarata ci un pasaj energetic, purificator prin care trebuie sa treci pentru a ajunge la locatia templului antic dedicat unui cult ce o venera pe Zeita Mama. Se spune ca frumusetea este in ochii privitorului si ce bine se potriveste aceasta zicala aici. Daca privesti ochii cei stralucitori intrand dinspre sosea vei gasi albastrul cerului si puritatea inaltului dar daca privesti ochii dinspre cealalta parte vei vedea intuneric si niste ochi intunecati care te pandesc rautaciosi. Din acest motiv pestera este numita de localnici atat “Ochii lui Dumnezeu” cat si “Ochii Diavolului”. Depinde cine si de unde priveste si ce doreste sa vada. Aceast magnific pasaj se afla la intretaierea celor doua lumi Yin si Yang, bine si rau coexistand in perfecta armonie. Ochii sunt perfect simetrici si au aceeasi dimensiune si forma migdalata asa ca este greu de crezut ca sunt facuti de natura si nu de mana omului.

In povestea precedenta v-am introdus in lumea lui Asclepios, zeul medicinei si v-am povestit despre raul Panax cel de toate vindecator, rau ce izvoraste din zona celor 7 lacuri magice. Dar acum a venit vremea sa va povestesc despre templul Zeitei si despre locul unde se presupune ca s-ar fi aflat Asclepionul, scoala de medicina, si locul de vindecare cel mai renumit din zona tracilor. Daca faci mai intai plimbarea pe malul lui Panax vei vedea ca din stancile ce te inconjoara, multi ochi te privesc si te cantaresc (vezi foto). Este ca si cum ti s-ar face o evaluare inainte de a fi primit la locul cel sacru.

DSC01504 DSC01572

Dar odata ce ai trecut pe langa rau si pe sub ochii scrutatori, lumea binefacatoare si plina de energie iti este permisa. Vei patrunde in pasajul de trecere pe o carare destul de abrupta dar odata ce vei ajunge in uriasa incapere subterana vei ramane cu gura cascata de miracolul in fata caruia te afli. Din tavan doi ochi azurii te privesc si te cantaresc si ai acea senzatie ca cineva te tine sub o imensa lupa. Daca nimeresti aici la vreme de ploaie, ochii plang iar daca nimeresti in noptile cu luna plina peisajul este de-a dreptul magic pentru ca Luna se poate transpune intr-o pupila a lui Dumnezeu. Imediat sub ochi se afla 2 altare din piatra slefuita unde se aduceau ofrande si se realizau ample ceremonii menite sa obtina vindecarea celor care o solicitau. La altarul plasat cel mai jos, cel mai aproape de nivelul trecerii, aveau acces toti oamenii dar la altarul superior aflat sus (trebuie sa te straduiesti sa urci) aveau acces numai preotesele si sacerdotii cultului.

DSC01588 DSC01605

Odata ce ai terminat de adus ofrandele si dupa ce esti atent examinat de ochii din tavan, drumul tau initiatic continua catre o piatra uriasa care aduce foarte mult cu Sfinxul din Egipt, dealtfel oamenii locului asa l-au si numit “Sfinxul” (vezi foto). Sfinxul te priveste si mai scrutator decat ochii. Este foarte clar ca este un megalit plasat acolo pentru a impresiona si pentru a pazi locul de o mare insemnatate din spatele lui.

DSC01611

Si ce loc ar putea fi atat de important? Ei bine insasi inima templului, locul cel mai sacru, probabil permis numai celor initiati. In general in toate locurile unde este venerata Zeita Mama exista aceste pesteri, cioplite manual, cu aspect vulvar, astfel orientate incat intr-o anumita zi, la o anumita ora, o raza de soare sa patrunda exact in mijlocul ei simbolizand astfel comuniunea dintre Zeita si Zeul Soare (Ra). Un astfel de loc este ascuns in frunzisul de langa pasaj (vezi foto).

DSC01616

In continuare se dezvaluie o alta pestera cu aspectul unui gatlej care sta sa te inghita. Ritualuri de purificare si de renastere, ritualuri de vindecare, meditatie transcedentala, toate sunt binevenite in acest loc. Aici se afla probabil cel mai faimos Asclepeion din zona Traciei. Carari tainice duc in padurea vecina. In peretii de piatra se vad multe deschizaturi, multe posibile chilii unde sacerdotii puteau medita in taina iar medicii puteau reflecta la tainele platelor, ale stelelor si ale alchimiei pentru a crea cele mai bune leacuri pentru cei care ajungeau aici. Daca continui pe “nemarcate” poti ajunge la o bisericuta rupestra cu picturi dar drumul e stricat si foarte periculos, te poti oricand prabusi in gol. Ghzii locali nu recomanda aventura.

DSC01619 DSC01620

In 1988 un film numit ” Vremea violentelor” este turnat aici si astfel pestera devine celebra in toata lumea. Ceva date tehnice: partea pe unde se intra are o inaltime coplesitoare de 45 metri iar partea pe unde se iese are o inaltime de 35 metri. Multi practicanti ai alpinismului si catararii sunt extrem de fericiti aici pentru ca pot sa aibe parte de zile minunate pe peretii pesterii. In zona exista un sistem carstic de pesteri, labirinturi si tuneluri care se intind pe mai multe niveluri si a carui lungime cunoscuta ajunge pana la 300 km dar nimeni nu cunoaste sistemul in totalitate. Cel putin 200 de pesteri au fost deja explorate partial iar multe dintre ele, care au iesiri in curtile localnicilor, sunt folosite ca depozite de branzeturi, vinuri si alimente. Sute de specii de lilieci, inclusiv lilieci albi, traiesc in sistem iar bulgarii le protejeaza. Calatorule, aminteste-ti ca aici este locul pe unde a calcat pentru prima data pe planeta noastra  Homo Sapiens (posibil un laborator genetic in zona avand in vedere numeroasele verigi lipsa) dar si locul unde un maaaaare tezaur din aur a fost descoperit (probabil multe ofrande au adus aici cei in cautarea sanatatii si a nemuririi).

Locuri sacre, legendare, pline de energie buna, vino cu respect!

Daca vrei sa ajungi aici stai cu ochii pe agentia de turism Vikingul Saltaret (click aici) care organizeaza excursii in zona.

Cum arata o astfel de excursie? Vezi filmul aici

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *